Η τήρηση του Συντάγματος επαφίεται στον πατριωτισμό των Ελλήνων, που δικαιούνται και υποχρεούνται να αντιστέκονται με κάθε μέσο εναντίον οποιουδήποτε επιχειρεί να το καταλύσει με την βία Άρθρο 120 (παραγρ.4) του ισχύοντος Συντάγματος της Ελλάδας (ακροτελεύτια διάταξη).
Είτε θα πετύχουμε και θα πάρουμε την πατρίδα μας πίσω, είτε θα χαθούμε για αιώνες στις πατρίδες των άλλων και των υπερκρατικών διεθνών οργανισμών, τις νέες αυτοκρατορίες.Εδώ που φθάσαμε, δεν έχουμε να χάσουμε τίποτα περισσότερο από τις αλυσίδες μας.
Όσο περνούν οι εβδομάδες η κατάστασή μας θα γίνεται όλο και πιο αντιληπτή.
Μέχρι την Εξέγερση
Δεν σας θέλει ο λαός ελικόπτερα και μπρος
''Σκλάβος είναι αυτός που ελπίζει ότι θα έρθουν να τον ελευθερώσουν''
Έζρα Πάουντ 1885 – 1972
Πέμπτη 23 Φεβρουαρίου 2012
Η αλήθεια για τις συνέπειες μιας ελληνικής χρεοκοπίας
Η αγορά έχει υποτιμήσει τις συνέπειες μιας ελληνικής χρεοκοπίας και της εξόδου της χώρας από το ευρώ, απαντούν οι αναλυτές της Morgan Stanley και της JP Morgan σε εκείνους (μεταξύ των οποίων γνωστοί οικονομολόγοι αλλά και κορυφαίοι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι) που το τελευταίο διάστημα επιμένουν ότι η Ευρώπη πρέπει να γυρίσει την πλάτη στην Ελλάδα, αφού είναι πλέον σε μεγάλο βαθμό προστατευμένη απέναντι στους κινδύνους της κρίσης.
«Μας κάνει έκπληξη η εμφανής αδιαφορία με την οποία πολλοί στην αγορά ή ακόμα και στους κύκλους των αποφάσεων μιλούν για την πιθανότητα της εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ», τονίζει σε μελέτη της Morgan Stanley ο οικονομολόγος της, Arnaud Mares. «Μήπως έχουμε υποτιμήσει τις επιπτώσεις μιας ελληνικής χρεοκοπίας», αναρωτιέται και η ομάδα αναλυτών της JP Morgan, με επικεφαλής τον Νικόλαο Πανηγυρτζόγλου.
Η JP Morgan επιχειρεί να μετρήσει τις άμεσες οικονομικές συνέπειες μιας ελληνικής χρεοκοπίας. Πρώτα από όλα, αυτό θα σήμαινε χρεοστάσιο σε όλα τα ελληνικά χρέη, προς τον ιδιωτικό και δημόσιο τομέα. Οι επενδυτές του ιδιωτικού τομέα, που έχουν ομόλογα 206 δισ. ευρώ στα χέρια τους, θα αντιμετώπιζαν ζημιές πολύ μεγαλύτερες από το 75% που υφίστανται στο πλαίσιο του PSI. Ο δημόσιος τομέας θα έχανε από τα 73 δισ. ευρώ των δανείων διάσωσης που ήδη έχει δώσει στην Ελλάδα.
Επιπλέον, ζημιές θα έγραφε και η ΕΚΤ, που έχει στα χέρια της ελληνικά ομόλογα ονομαστικής αξίας 50 δισ. ευρώ. Η κεντρική τράπεζα είναι εκτεθειμένη σε πολύ μεγάλο βαθμό και στη χρεοκοπία των ελληνικών τραπεζών, η οποία αντιμετωπίζεται από την JP Morgan σαν μια βεβαιότητα στην περίπτωση της χρεοκοπίας της χώρας (θα ακολουθήσειη κρατικοποίησή τους). Η ΕΚΤ έχει δανείσει 77 δισ. ευρώ (με στοιχεία Δεκεμβρίου) στις ελληνικές τράπεζες, λαμβάνοντας ως εγγύηση τίτλους ονομαστικής αξίας 146 δισ. ευρώ. Το 70% από αυτές τις εγγυήσεις εκτιμάται ότι είναι ομόλογα του ελληνικού δημοσίου, ή με την εγγύηση του ελληνικού δημοσίου.
Σε ό,τι αφορά τις ζημιές για τις ξένες εμπορικές τράπεζες, η JP Morgan παραδέχεται ότι αυτές είναι πράγματι σχετικά περιορισμένες. Η έκθεσή τους στα ελληνικά ομόλογα είναι ύψους 6 δισ. ευρώ και είναι μοιρασμένη ανάμεσα στις βρετανικές, τις αμερικανικές, τις γαλλικές και τις γερμανικές τράπεζες. Αυτές οι ζημιές θεωρούνται αντιμετωπίσιμες.
Όμως, οι ζημιές των ξένων τραπεζών από την έκθεσή τους στα ελληνικά νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις, θα είναι σημαντικότερες. Η συνολική έκθεσή τους υπολογίζεται στα 75 δισ. ευρώ (κυρίως μέσω δανείων προς νοικοκυριά και μικρές επιχειρήσεις), εκ των οποίων, οι γαλλικές τράπεζες βαρύνονται με το 54%.
Μετά από όλα αυτά, η Morgan Stanley προειδοποιεί ότι η χρεοκοπία της Ελλάδας κινδυνεύει να γίνει μια νέα Lehman Brothers. Δηλαδή ένα γεγονός που ενώ θεωρείται ελεγχόμενο και αντιμετωπίσιμο, εξελίσσεται σε μια πραγματική καταστροφή, εξαιτίας των αόρατων δεσμών που μεταφέρουν τις συνέπειες της χρεοκοπίας σε όλο τον πλανήτη.
«Εάν η Ελλάδα έφευγε από το ευρώ, πιστεύουμε ότι το κοινό νόμισμα θα γινόταν αναστρέψιμο και ένας τραπεζικός πανικός θα εξαπλωνόταν σε όλη την ήπειρο», προειδοποιεί η Morgan Stanley. «Εάν το ευρώ γίνει αναστρέψιμο, το ίδιο θα ισχύει και για την Ευρωπαϊκή Ένωση. Η ΕΕ δεν είναι μια περιοχή ελεύθερου εμπορίου. Είναι μια ενιαία αγορά, δηλαδή ένα πολιτικό οικοδόμημα, που κατά την άποψή μας, δεν θα επιβίωνε τη διάσπαση της Ευρωζώνης με τη σημερινή της μορφή».
Για αυτό, η Morgan Stanley καταλήγει στην εκτίμηση ότι η Ελλάδα δεν θα φύγει από το ευρώ. «Πιστεύουμε ότι η υπόλοιπη Ευρώπη θα κάνει ό,τι χρειάζεται για να κρατήσει την Ελλάδα στο ευρώ. Ακόμα και με κόστος». Τονίζει, όμως, ότι εάν τελικά κάτι τέτοιο πράγματι συνέβαινε, οι επιπτώσεις θα ήταν πολύ, πολύ σημαντικότερες από ό,τι πιστεύει η αγορά.
Σημ.axinosp:H Ελληνική χρεοκοπία θα χτυπήσει μόνο τους Τραπεζίτες, επομένως στα παπάρια μας !!
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου