Η τήρηση του Συντάγματος επαφίεται στον πατριωτισμό των Ελλήνων, που δικαιούνται και υποχρεούνται να αντιστέκονται με κάθε μέσο εναντίον οποιουδήποτε επιχειρεί να το καταλύσει με την βία Άρθρο 120 (παραγρ.4) του ισχύοντος Συντάγματος της Ελλάδας (ακροτελεύτια διάταξη).

Δεν αναγνωρίζουμε το χρέος

Είτε θα πετύχουμε και θα πάρουμε την πατρίδα μας πίσω, είτε θα χαθούμε για αιώνες στις πατρίδες των άλλων και των υπερκρατικών διεθνών οργανισμών, τις νέες αυτοκρατορίες.Εδώ που φθάσαμε, δεν έχουμε να χάσουμε τίποτα περισσότερο από τις αλυσίδες μας.
Όσο περνούν οι εβδομάδες η κατάστασή μας θα γίνεται όλο και πιο αντιληπτή.
Μέχρι την Εξέγερση

Δεν σας θέλει ο λαός ελικόπτερα και μπρος

To να παράγεις ο ίδιος τα τρόφιμά σου είναι ίσως ένα από τα πιο επικίνδυνα πράγματα που μπορείς να κάνεις σήμερα, γιατί είναι ένα βήμα προς την κατάκτηση της ελευθερίας σου!

''Σκλάβος είναι αυτός που ελπίζει ότι θα έρθουν να τον ελευθερώσουν''
Έζρα Πάουντ 1885 – 1972

Πέμπτη 12 Νοεμβρίου 2009

Τράπεζες: Αυστηρότεροι κανόνες, ακριβότερα προϊόντα

Οι ελληνικές τράπεζες βρίσκονται με ισχυρούς δείκτες κεφαλαιακής επάρκειας και πολύ χαμηλότερη μόχλευση των ισολογισμών τους σε σχέση με τις υπόλοιπες τράπεζες της Ευρώπης και δεν αναμένεται να επηρεαστούν σημαντικά από τα μέτρα που προωθούνται διεθνώς για τη θέσπιση ενιαίων αυστηρότερων κανόνων για την ενίσχυση του χρηματοπιστωτικού συστήματος.

Την εκτίμηση αυτή διατυπώνουν, μιλώντας στο Capital.gr, ο αντιπρόεδρος και αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος της Τράπεζας Πειραιώς, κ. Θεόδωρος Πανταλάκης και ο γενικός διευθυντής οικονομικών της Εθνικής Τράπεζας, κ. Άνθιμος Θωμόπουλος.

Οι δύο τραπεζίτες επισημαίνουν ότι τα μέτρα τα οποία προωθούνται διεθνώς με στόχο να θωρακίσουν καλύτερα το χρηματοπιστωτικό σύστημα από μία νέα κρίση, βρίσκουν τις ελληνικές τράπεζες να έχουν αντισταθεί πολύ ικανοποιητικά στην υφιστάμενη κρίση, καθώς δεν είχαν εκτεθεί σε προϊόντα υψηλού κινδύνου. Υπό την προϋπόθεση ότι το οικονομικό κλίμα θα βελτιωθεί και οι αγορές στις οποίες δραστηριοποιούνται οι ελληνικές τράπεζες θα πάνε καλά, δεν αναμένεται να αλλάξει κάτι για τις ελληνικές τράπεζες με τους νέους αυστηρότερους κανόνες κεφαλαιακής επάρκειας

«Οι αυστηρότεροι κανόνες που προωθούνται για την ενίσχυση του χρηματοπιστωτικού συστήματος στοχεύουν στην αποκατάσταση της εμπιστοσύνης με την επιβολή υψηλότερων και καλύτερης ποιότητας κεφαλαίων. Οι ελληνικές τράπεζες δεν εμφανίζουν πρόβλημα με τους δείκτες κεφαλαιακής τους επάρκειας. Πιστεύω, όμως, ότι μέτρα που προωθούνται με ψυχρή λογική με στόχο να προστατεύσουν από μία νέα κρίση, δεν είναι πάντα ο αποτελεσματικότερος τρόπος για να βγει κανείς από την κρίση. Το ερώτημα που πρέπει να μας απασχολεί είναι αν τα μέτρα θα βοηθήσουν στην τόνωση της παγκόσμιας Οικονομίας, στις επενδύσεις, στην κατανάλωση και στη ροή των χρηματοδοτήσεων. Με μέτρα αυστηροποίησης των αγορών, ο κανόνας λέει ότι επηρεάζεται το κόστος των υπηρεσιών που τελικά μετακυλύεται στον πελάτη», επισημαίνει ο κ. Πανταλάκης.

Επισημαίνοντας ότι τα μέτρα που προωθούνται βρίσκονται σε εμβρυικό στάδιο και δεν έχει οριστικοποιηθεί πώς θα πάρουν σάρκα και οστά, ο κ. Θωμόπουλος αναφέρει ότι αυτό που συζητείται διεθνώς είναι ότι οι τράπεζες θα χρειαστεί να δουλεύουν με μεγαλύτερα κεφάλαια και μάλιστα πιο ποιοτικά (όσο πιο κοντά γίνεται στο Tier I, δηλ. σχεδόν ισάξια του μετοχικού κεφαλαίου). Παράλληλα, συζητείται να απαιτηθούν νέα επίπεδα ρευστότητας και συγκεκριμένοι συντελεστές μόχλευσης.

«Μετά την κρίση συζητείται διεθνώς η νέα αρχιτεκτονική του χρηματοπιστωτικού συστήματος. Το κεντρικό θέμα της συζήτησης είναι αν οι τράπεζες που αναλαμβάνουν ρίσκο θα πρέπει να προστατεύονται. Επιστρέφουμε στο μοντέλο της παραδοσιακής τράπεζας που παίρνει καταθέσεις και δίνει δάνεια και η οποία θα έχει την υψηλή προστασία του Δημοσίου με αντάλλαγμα το ότι αυτή δεν θα εκτίθεται σε ριψοκίνδυνες εργασίες. Επειδή όμως το banking εμπεριέχει και trading και ανάληψη κινδύνων θα διαχωριστούν οι τράπεζες που έχουν έκθεση σε αυτούς, με αποτέλεσμα να μην απολαμβάνουν σε μία κρίση την υποστήριξη των κεντρικών τραπεζών.

Οι ελληνικές τράπεζες, σε όλα τα θέματα που συζητούνται διεθνώς (νέα υψηλότερα κεφάλαια, ποιοτικότερος χαρακτήρας κεφαλαίων, μόχλευση) βρίσκονται πολύ κοντά στο να καλύπτουν ακόμη και το πιο ακραίο σενάριο κρίσης. Το Core Tier I των ελληνικών τραπεζών κινείται από 7,5% έως 11%, ενώ καμία δεν έχει leverage πάνω από 20 φορές την καθαρή της θέση», καταλήγει ο κ. Θωμόπουλος.

Υπενθυμίζεται ότι για τα αυστηρότερα μέτρα θωράκισης του χρηματοπιστωτικού συστήματος έλαβε χώρα στις 6 Νοεμβρίου στις Βρυξέλλες η πρώτη συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Τραπεζικής Ομοσπονδίας μετά τη Σύνοδο του G-20 στο Pittsburgh. Η Ε.Τ.Ο. εκπροσωπεί περισσότερες από 5.000 εμπορικές τράπεζες που δραστηριοποιούνται στα κράτη μέλη του Ευρωπαϊκού Οικονομικού Χώρου και την Ελβετία. Την Ελληνική Ένωση Τραπεζών, μέλος της Ε.Τ.Ο., εκπροσώπησαν ο πρόεδρός της, κ. Τάκης Αράπογλου και ο γενικός γραμματέας της, κ. Χρήστος Γκόρτσος.
http://www.capital.gr/gmessages/showTopic.asp?id=1441465&nid=851731
Σημ.axinosp:Οταν η μόχλευση (leverage) των Ελληνικών Τραπεζών φτάνει τις 20 φορές έναντι των γερμανικών Τραπεζών , που φτάνουν τις 50 φορές μόχλευση , τότε κύριε Θωμόπουλε είμαστε μια χαρά και μην το πείτε ούτε του παπά. Γιατί είναι σωστό να πουλάς δάνεια με κεφαλαιακή επάρκεια 7,5% και η υπουργός κα Κατσέλη δεν σας έχει κλείσει όταν οι επισφάλειες σας (απλήρωτα δάνεια ) φτάνουν το 9% . Επίσης δεν θεωρείται αισχροκέρδια και απάτη όταν έχει π.χ. τα 7,5 ευρώ ενός καταθέτη και δίνεις δάνεια 7,5χ20 (μόχλευση)=150 ευρώ . Όταν όμως δεν σου πληρώσει κάποιος τις δόσεις του παίρνεις το σπίτι και ότι άλλη ακίνητη αξία μπορεί να κατέχει .

Δεν υπάρχουν σχόλια: