Η τήρηση του Συντάγματος επαφίεται στον πατριωτισμό των Ελλήνων, που δικαιούνται και υποχρεούνται να αντιστέκονται με κάθε μέσο εναντίον οποιουδήποτε επιχειρεί να το καταλύσει με την βία Άρθρο 120 (παραγρ.4) του ισχύοντος Συντάγματος της Ελλάδας (ακροτελεύτια διάταξη).

Δεν αναγνωρίζουμε το χρέος

Είτε θα πετύχουμε και θα πάρουμε την πατρίδα μας πίσω, είτε θα χαθούμε για αιώνες στις πατρίδες των άλλων και των υπερκρατικών διεθνών οργανισμών, τις νέες αυτοκρατορίες.Εδώ που φθάσαμε, δεν έχουμε να χάσουμε τίποτα περισσότερο από τις αλυσίδες μας.
Όσο περνούν οι εβδομάδες η κατάστασή μας θα γίνεται όλο και πιο αντιληπτή.
Μέχρι την Εξέγερση

Δεν σας θέλει ο λαός ελικόπτερα και μπρος

To να παράγεις ο ίδιος τα τρόφιμά σου είναι ίσως ένα από τα πιο επικίνδυνα πράγματα που μπορείς να κάνεις σήμερα, γιατί είναι ένα βήμα προς την κατάκτηση της ελευθερίας σου!

''Σκλάβος είναι αυτός που ελπίζει ότι θα έρθουν να τον ελευθερώσουν''
Έζρα Πάουντ 1885 – 1972

Σάββατο 16 Ιανουαρίου 2010

ΣΟΚ, στο 9% οι επισφάλειες των τραπεζών το 2009

Της Νένας Μαλλιάρα

Στα επίπεδα του 8,5% - 9% αναμένεται να αναρριχηθούν οι επισφάλειες ως ποσοστό των χορηγήσεων των τραπεζών το 2009, ενώ τα μηνύματα είναι ιδιαιτέρως ανησυχητικά για την πορεία των μη εξυπηρετούμενων δανείων το 2010.

Και αυτό όχι μόνο γιατί το οικονομικό περιβάλλον στην Ελλάδα θα είναι φέτος πολύ δυσμενέστερο, αλλά και διότι οι τράπεζες έχουν προχωρήσει κατά κόρον σε αναχρηματοδοτήσεις δανείων, τα οποία, με μεγάλη πιθανότητα, δεν θα μπορέσουν να επιστρέψουν σε ομαλή ροή αποπληρωμών μέχρι τα τέλη του 2010.

Στο πλαίσιο αυτό, οι τράπεζες έχουν αρχίσει να φοβούνται ότι με τις αναχρηματοδοτήσεις δανείων ίσως βάζουν «τα σκουπίδια κάτω από το χαλί», με αποτέλεσμα να κληθούν να αντιμετωπίσουν επισφάλειες ακόμα και στο 15% στα τέλη του 2010, δημιουργώντας στο μεταξύ μία γενιά προβληματικών επιχειρήσεων και ενδεχομένως προβληματικών τραπεζών.

Μέχρι το εννεάμηνο του 2009, με βάση τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος, οι πιέσεις στην καθαρή χρηματοοικονομική θέση των επιχειρήσεων και των νοικοκυριών, είχαν διαμορφώσει το λόγο των δανείων σε καθυστέρηση προς το σύνολο των δανείων των τραπεζών στα επίπεδα του 7,2% από 5% τον Δεκέμβριο του 2008.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στα επίσημα στοιχεία για το σύνολο της χρήσης 2009 που αναμένεται να ανακοινώσει η ΤτΕ τον ερχόμενο μήνα, ο δείκτης των επισφαλειών θα κινείται σίγουρα στην περιοχή του 8,5%, με πιθανότητα να αγγίζει ακόμη και το 9%.

Οι τραπεζίτες ανησυχούν ιδιαιτέρως για την εξέλιξη των επισφαλειών κατά το τρέχον έτος, οπότε αναμένεται έκρηξη της ανεργίας (χθες ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Απασχόλησης κ. Ανδρέας Λοβέρδος έκανε λόγο για 1 εκατ. ανέργους το 2010 και εκτίναξη της ανεργίας άνω του 18%), σημαντική μείωση του διαθέσιμου εισοδήματος και ασφυκτικές οικονομικές συνθήκες.

Το περιβάλλον αυτό προαναγγέλει, κατά τους τραπεζίτες, πολλά «κανόνια» στο χώρο των μικρομεσαίων επιχειρήσεων όπου ήδη παρατηρείται αυξημένη αδυναμία πληρωμής δόσεων δανείων, ενώ η κρίση αγγίζει πλέον και τα μέχρι πρότινος «ασφαλή» στεγαστικά δάνεια.

Σημειώνεται ότι οι καθυστερήσεις στα στεγαστικά δάνεια ανέβηκαν σε ποσοστό 6,9% στο τέλος Σεπτεμβρίου 2009 από 5,3% στα τέλη του 2008, ενώ η αύξηση της ανεργίας θα δράσει καταλυτικά σε περαιτέρω αύξηση μη εξυπηρετούμενων δανείων.
http://www.capital.gr/News.asp?id=888544
Σημ.axinosp:Οι επισφάλειες έφαγαν τα κεφάλαια όλων των Τραπεζών και τώρα οι Ζόμπι Ελληνικές Τράπεζες παίζουν με τον κοπανιστό αέρα (μόχλευση-thin air). Ο ακριβοπληρωμένος Προβόπουλος σφυράει αδιάφορα , παρόλο που αυτός και ο προηγούμενος διοικητής της ΤτΕ Γκαργάνας είναι υπεύθυνοι σε μεγάλο βαθμό για τα χάλια του Τραπεζικού συστήματος .

Δεν υπάρχουν σχόλια: