Η τήρηση του Συντάγματος επαφίεται στον πατριωτισμό των Ελλήνων, που δικαιούνται και υποχρεούνται να αντιστέκονται με κάθε μέσο εναντίον οποιουδήποτε επιχειρεί να το καταλύσει με την βία Άρθρο 120 (παραγρ.4) του ισχύοντος Συντάγματος της Ελλάδας (ακροτελεύτια διάταξη).

Δεν αναγνωρίζουμε το χρέος

Είτε θα πετύχουμε και θα πάρουμε την πατρίδα μας πίσω, είτε θα χαθούμε για αιώνες στις πατρίδες των άλλων και των υπερκρατικών διεθνών οργανισμών, τις νέες αυτοκρατορίες.Εδώ που φθάσαμε, δεν έχουμε να χάσουμε τίποτα περισσότερο από τις αλυσίδες μας.
Όσο περνούν οι εβδομάδες η κατάστασή μας θα γίνεται όλο και πιο αντιληπτή.
Μέχρι την Εξέγερση

Δεν σας θέλει ο λαός ελικόπτερα και μπρος

To να παράγεις ο ίδιος τα τρόφιμά σου είναι ίσως ένα από τα πιο επικίνδυνα πράγματα που μπορείς να κάνεις σήμερα, γιατί είναι ένα βήμα προς την κατάκτηση της ελευθερίας σου!

''Σκλάβος είναι αυτός που ελπίζει ότι θα έρθουν να τον ελευθερώσουν''
Έζρα Πάουντ 1885 – 1972

Τρίτη 13 Οκτωβρίου 2009

Τράπεζες: "Ισορροπεί" ο δείκτης δανείων προς καταθέσεις

Της Νένας Μαλλιάρα

Στα επίπεδα του 114%-115% έχει υποχωρήσει, σύμφωνα με πληροφορίες, ο δείκτης δανείων προς καταθέσεις των ελληνικών τραπεζών, γεγονός που εκλαμβάνεται ιδιαίτερα θετικά από τους ξένους οίκους αξιολόγησης. Οι υψηλοί δείκτες δανείων προς καταθέσεις που έφταναν ακόμη και στο 130% ήταν η «θηλιά» στο λαιμό των ελληνικών τραπεζών κατά το ξέσπασμα της διεθνούς κρίσης ένα χρόνο πριν (η κρίση ξεκίνησε μεν στα τέλη του 2007, αλλά έδειξε τα «δόντια» της στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα το δ΄ τρίμηνο του 2008), καθώς αύξαναν σημαντικά το ρίσκο της ρευστότητάς τους και περιόριζαν περαιτέρω τις δυνατότητες χρηματοδότησής τους.

Τέτοια εποχή πέρυσι οι ελληνικές τράπεζες άρχιζαν να εγκλωβίζονται σε μία κρίση ρευστότητας, καθώς από τη μια πλευρά είχαν να χρηματοδοτήσουν δυσανάλογα μεγαλύτερο όγκο δανείων από τον όγκο των καταθέσεών τους και από την άλλη είχαν κλείσει οι στρόφιγγες της διατραπεζικής αγοράς. Για να ανταπεξέλθουν στην ασφυκτική συγκυρία, οι τράπεζες υποχρεώθηκαν να πληρώνουν για την άντληση νέων καταθέσεων επιτόκια που ξεκίνησαν από το 5% και έφτασαν σταδιακά μέχρι τον Δεκέμβριο του 2008 ακόμα και στο 8%.

Η κρίση ρευστότητας κατέδειξε διεθνώς στις τράπεζες ότι η περίοδος 2004-2007 κατά την οποία η ρευστότητα... «φύτρωνε στα δέντρα» και οι τράπεζες δανείζονταν ρευστό απλόχερα και, στη συνέχεια, έδιναν αφειδώς δάνεια χωρίς να νοιάζονται για τυχόν ζημίες, δεν μπορεί παρά να είναι η εξαίρεση στον κανόνα. Στην πράξη, οι τράπεζες οφείλουν να έχουν ισοσκελισμένα στους ισολογισμούς τους δάνεια και καταθέσεις, δηλαδή δείκτη δανείων/ καταθέσεις όσο το δυνατόν πλησιέστερα στο 100%.

Η σημαντική υπέρβαση του εν λόγω δείκτη για τις ελληνικές τράπεζες τις καθιστούσε ιδιαίτερα ευάλωτες στη διεθνή κρίση (τη στιγμή μάλιστα που ο υψηλότερος ρυθμός αύξησης των χορηγήσεων είχε σημειωθεί σε χώρες των Βαλκανίων και της Αν. Ευρώπης), υποχρεώνοντάς τις σε μία διαδικασία ταχείας απομόχλευσης.

Όπως επισημαίνουν τραπεζίτες, η απομόχλευση αυτή με τη μείωση του δείκτη δανείων προς καταθέσεις επετεύχθη ως συνέπεια του «φρένου» που μπήκε στις χορηγήσεις και του γεγονότος ότι η διατραπεζική αγορά σταδιακά εξομαλύνθηκε και οι τράπεζες μπόρεσαν να αντλούν πολύ φθηνή ρευστότητα από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. Παράλληλα, η μείωση του δείκτη δανείων/ καταθέσεις είναι ενδεικτική και του ότι «το καταναλωτικό κοινό τρώει τις καταθέσεις του».

Είναι χαρακτηριστικό ότι ενώ πέρυσι, στο σύνολο του έτους, οι τράπεζες αύξησαν τις χορηγήσεις τους σε ποσοστό 15%, φέτος από την αρχή του έτους η αύξηση των χορηγήσεων κινείται μόλις στο 0,4%. Όσο για τις καταθέσεις, ενώ πέρυσι καταθέσεις και repos αυξήθηκαν κατά 15%, ενώ 12,5% ήταν η αύξηση του συνόλου των καταθέσεων συμπεριλαμβανομένων των καταθέσεων σε συνάλλαγμα, φέτος η αύξηση αυτή κινείται μόλις στο 3,1% και για το σύνολο των καταθέσεων είναι αρνητική -1,2% από τον περασμένο Δεκέμβριο.
http://www.capital.gr/News.asp?id=830984
Σημ.axinosp:Οταν οι Εποπτικές αρχές δεν βάζουν πρόστιμα στις Τράπεζες που οφείλουν να έχουν ισοσκελισμένα στους ισολογισμούς τους δάνεια και καταθέσεις, δηλαδή δείκτη δανείων/ καταθέσεις όσο το δυνατόν πλησιέστερα στο 100% και δίνουν δάνεια με λεφτά που δεν έχουν σε ποσοστό έως 30% όπως λέει και το άρθρο δηλαδή "πουλάνε" αέρα κοπανιστό και όπως λέει ένας σχολιαστής του άρθρου αυτού "Τώρα, κυρία Νένα, αν δείτε τι παίζεται στο εξωτερικό θα αλλάξετε αυτό το "θηλιά στο λαιμό" γιατί υπάρχουν περιπτώσεις επενδυτικών τραπεζών που λόγω ΟΝΟΜΑΤΟΣ είχαν δανείσει έως και 15 φορές το cash καταθέσεων και έως 130 φορές την συνολική τους καθαρή θέση!!! Εμείς είμαστε ΑΓΓΕΛΟΥΔΙΑ μπροστά τους!!!" θα καταλήξουμε εύκολα στο συμπέρασμα το ποιός κυβερνάει αυτό το Τόπο!!

Δεν υπάρχουν σχόλια: