Η τήρηση του Συντάγματος επαφίεται στον πατριωτισμό των Ελλήνων, που δικαιούνται και υποχρεούνται να αντιστέκονται με κάθε μέσο εναντίον οποιουδήποτε επιχειρεί να το καταλύσει με την βία Άρθρο 120 (παραγρ.4) του ισχύοντος Συντάγματος της Ελλάδας (ακροτελεύτια διάταξη).

Δεν αναγνωρίζουμε το χρέος

Είτε θα πετύχουμε και θα πάρουμε την πατρίδα μας πίσω, είτε θα χαθούμε για αιώνες στις πατρίδες των άλλων και των υπερκρατικών διεθνών οργανισμών, τις νέες αυτοκρατορίες.Εδώ που φθάσαμε, δεν έχουμε να χάσουμε τίποτα περισσότερο από τις αλυσίδες μας.
Όσο περνούν οι εβδομάδες η κατάστασή μας θα γίνεται όλο και πιο αντιληπτή.
Μέχρι την Εξέγερση

Δεν σας θέλει ο λαός ελικόπτερα και μπρος

To να παράγεις ο ίδιος τα τρόφιμά σου είναι ίσως ένα από τα πιο επικίνδυνα πράγματα που μπορείς να κάνεις σήμερα, γιατί είναι ένα βήμα προς την κατάκτηση της ελευθερίας σου!

''Σκλάβος είναι αυτός που ελπίζει ότι θα έρθουν να τον ελευθερώσουν''
Έζρα Πάουντ 1885 – 1972

Δευτέρα 19 Μαρτίου 2012

Ανακαλείται η άδεια λειτουργίας συνεταιριστικών τραπεζών



Στην ανάκληση των αδειών των συνεταιριστικών τραπεζών Αχαϊκή Συν.Π.Ε., Λαμίας Συν.Π.Ε. και Λέσβου-Λήμνου Συν.Π.Ε, ανακοίνωσε και επίσημα ότι προχωρά η Τράπεζα της Ελλάδος, επιβεβαιώνοντας το χθεσινό πρωτοσέλιδο της "Ι".

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με την ανακοίνωση, η ΤτΕ έκρινε αναγκαία την υπαγωγή των συνεταιριστικών τραπεζών Αχαϊκή Συν.Π.Ε., Λαμίας Συν.Π.Ε., Λέσβου-Λήμνου Συν.Π.Ε. στα μέτρα εξυγίανσης που προβλέπει ο ν. 3601/2007, όπως τροποποιήθηκε από τον νόμο 4021/2011, αφού παρά τις επανειλημμένες προσπάθειές της για την αντιμετώπιση των αδυναμιών των εν λόγω τραπεζών, δεν κατέστη δυνατή η λήψη μέτρων που θα αποκαθιστούσαν τη βιωσιμότητά τους.

Οι άδειες των τριών συνεταιριστικών τραπεζών ανακλήθηκαν και οι τράπεζες αυτές τίθενται σε ειδική εκκαθάριση. Εκκαθαριστές ορίστηκαν οι κ.κ. Ιωάννης Γιαννίκος, Δημήτριος Πετράκογλου και Μιχαήλ Ανδριώτης, αντίστοιχα.

Σύμφωνα με το άρθρο 63Δ του ν. 3601/2007, θα διενεργηθεί άμεσα η προβλεπόμενη σε αυτό διαδικασία για την εύρεση αναδόχου των καταθέσεων και τη μεταφορά τους σε άλλη τράπεζα.

Ήδη, έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον εμπορικές τράπεζες με παρουσία στις συγκεκριμένες γεωγραφικές περιοχές.

Το αποτέλεσμα της διαδικασίας αυτής θα ανακοινωθεί με νεότερο δελτίο τύπου της Τράπεζας της Ελλάδος.

Χθες, η "Ισοτιμία" έγραφε στο πρώτο θέμα της: 

Λουκέτο σε 4 συνεταιριστικές 

Αγωνία για τις καταθέσεις των 3,2 δισ. ευρώ. Η Τράπεζα της Ελλάδος εκπέμπει SOS στον υπουργό Οικονομικών. Η Αχαϊκή, η Ευβοίας, η Λαμίας και η Λέσβου-Λήμνου βρίσκονται σε ιδιαίτερα δυσχερή και πιθανότατα μη αναστρέψιμη θέση. 


Του Ειδικού Συνεργάτη
Σήμα κινδύνου για τις συνεταιριστικές τράπεζες εκπέμπει η Τραπέζα της Ελλάδος, με επιστολή της που έχει αποδέκτη τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης και υπουργό οικονομικών Ευάγγελο Βενιζέλο. Όπως προκύπτει απ’ το περιεχόμενο της επιστολής-φωτιά τέσσερις συνεταιριστικές τράπεζες βρίσκονται σε ιδιαίτερα δυσχερή και μη ανατρέψιμη κατάσταση, που σημαίνει ότι πολύ σύντομα πρόκειται να βάλουν λουκέτο. Προβληματική εμφανίζεται η λειτουργία και των υπολοίπων συνεταιριστικών τραπεζών.
Η Τράπεζα της Ελλάδος διατυπώνει την αγωνία του για τις καταθέσεις των 3,2 δισεκατομμυρίων ευρώ που βρίσκονται στις συνεταιριστικές τράπεζες ενώ προαναγγέλλει το διορισμό επιτρόπων αλλά και την ανάκληση λειτουργίας τεσσάρων απ’ αυτές που αντιμετωπίζουν ανυπέρβλητα προβλήματα. Αναφέρεται λεπτομερώς στην κατάσταση που έχουν περιέλθει οι συνεταιριστικές τράπεζες, πολλές απ’ τις οποίες είναι εκτροφεία σκανδάλων. Υπάρχουν καταγγελίες για κακοδιαχείριση και χορήγηση θαλασσοδανείων σε πρόσωπα που βρίσκονται σε σχέση διαπλοκής με τις διοικήσεις τους.
Πάντως αποκλείει με κατηγορηματικό τρόπο οποιαδήποτε πρωτοβουλία που θα επανέφερε τις τράπεζες αυτές σε βιώσιμη τροχιά. Όπως επισημαίνεται, απ’ τις συναντήσεις που είχαν τα στελέχη της τράπεζας Ελλάδας με τις διοικήσεις τους προκύπτει ότι δεν υπάρχει ο οποιοσδήποτε κάποιο σχέδιο που θα μπορούσε να αντιστρέψει την κατάσταση, ενώ η έλλειψη επαρκούς ενέχυρου δεν επιτρέπει την πρόσβασή τους στο μηχανισμό έκτακτης παροχής ρευστότητας.
Η επιστολή προς τον υπουργό Οικονομικών έχει ως εξής:
«Κύριε Αντιπρόεδρε, 
Σε κατʼ ιδίαν συναντήσεις μας σας είχα ενημερώσει για τις δυσμενείς εξελίξεις στον κλάδο των συνεταιριστικών τραπεζών. Επίσης, στις 16 Νοεμβρίου 2011 ο Υποδιοικητής και στελέχη της Τράπεζας της Ελλάδος (ΤτΕ) είχαν, σε ειδική προς τούτο συνάντηση, ενημερώσει σχετικά και το Γενικό Γραμματέα του Υπουργείου Οικονομικών. Μάλιστα, σʼ εκείνη τη συνάντηση είχαν εκφραστεί οι προθέσεις της ΤτΕ να προβεί στη λήψη εποπτικών μέτρων (τοποθέτηση επιτρόπου ή ακόμα και ανάκληση αδείας) σε ορισμένες από τις τράπεζες του κλάδου. Εκτοτε, η ΤτΕ κάλεσε σε ακρόαση τις διοικήσεις έξι συνεταιριστικών τραπεζών, τα χρηματοοικονομικά μεγέθη των οποίων εμφάνιζαν έντονη επιδείνωση. Παράλληλα, συνεχιζόταν και ο νέος κύκλος επιτόπιων ελέγχων σε μεγάλο αριθμό συνεταιριστικών τραπεζών.
Με βάση τα μέχρι στιγμής ευρήματα, τέσσερις συνεταιριστικές τράπεζες, η Αχαϊκή, η Ευβοίας, η Λαμίας και η Λέσβου-Λήμνου, βρίσκονται σε ιδιαίτερα δυσχερή και πιθανότατα μη αναστρέψιμη θέση, εμφανίζοντας πολύ υψηλά ποσοστά μη εξυπηρετούμενων δανείων και χαμηλούς δείκτες κεφαλαιακής επάρκειας.
Οι εν λόγω τράπεζες αποτελούν το 13% της αγοράς, με σύνολο δανείων προ προβλέψεων ύψους 452 εκατ. ευρώ, καταθέσεις 432 εκατ. ευρώ, 40 καταστήματα και 241 άτομα προσωπικό, ενώ, όπως και η πλειονότητα των συνεταιριστικών τραπεζών, χαρακτηρίζονται από την έλλειψη επαρκούς ενεχύρου και συνεπώς τη μη δυνατότητα πρόσβασής τους στο μηχανισμό έκτακτης παροχής ρευστότητας. Επίσης, όπως προέκυψε μετά από συναντήσεις στελεχών της ΤτΕ με τις διοικήσεις των εν λόγω τραπεζών, δεν διαφάνηκε να υπάρχει ο οποιοσδήποτε σχεδιασμός ενεργειών, που, σε εύλογο χρονικό διάστημα, θα μπορούσε να επαναφέρει τα μεγέθη των τραπεζών αυτών σε βιώσιμη τροχιά.
Υπό το πρίσμα αυτό, η ΤτΕ σκοπεύει να προβεί άμεσα στις απαραίτητες εποπτικές ενέργειες και συγκεκριμένα σε τοποθέτηση Επιτρόπου. Με δεδομένη την ήδη επιβαρημένη κατάσταση των τραπεζών αυτών, εκτιμάται ότι είναι πολύ πιθανό η ΤτΕ να αναγκαστεί σε σύντομο χρονικό διάστημα να προχωρήσει και στην ανάκληση της αδείας τους, γεγονός που θα απαιτήσει την κάλυψη των καταθετών.
Λόγω του ότι μία τέτοια εξέλιξη θα προκαλούσε αναστάτωση στις τοπικές κοινωνίες, εκτιμάται απαραίτητη η αποζημίωση του συνόλου των καταθετών, κάτι που συνεπάγεται ένα κόστος περίπου 180 εκατ. ευρώ για το ελληνικό δημόσιο (με στοιχεία 31.12.2011), ποσό που ισούται με το μη καλυπτόμενο από το ΤΕΚΕ ύψος καταθέσεων των εν λόγω συνεταιριστικών.
Λάβετε επίσης υπόψη ότι επτά ακόμη συνεταιριστικές τράπεζες χαρακτηρίζονται ως εποπτικά αδύναμες, καθώς αντιμετωπίζουν σημαντικές πιέσεις στη ρευστότητα, την ποιότητα του δανειακού τους χαρτοφυλακίου και την κεφαλαιακή τους επάρκεια. Θετικό είναι το γεγονός ότι η πλέον αδύναμη εξ αυτών, η Ηπείρου, βρίσκεται ήδη σε διαδικασία αύξησης μετοχικού κεφαλαίου. Ωστόσο, είναι αυξημένη η πιθανότητα στο αμέσως επόμενο διάστημα η ΤτΕ να εφαρμόσει εποπτικά μέτρα σε ορισμένες από τις τράπεζες της κατηγορίας αυτής. Συνολικά, οι συνεταιριστικές τράπεζες που χαρακτηρίζονται ως εποπτικά αδύναμες έχουν δάνεια και καταθέσεις ύψους περίπου 850 εκατ. ευρώ αντίστοιχα, δείκτες κεφαλαιακής επάρκειας πλησίον του εποπτικού ορίου και αυξημένο λόγο καθυστερήσεων.
Τέλος, οι πέντε σχετικώς πιο ισχυρές από εποπτικής άποψης τράπεζες, με ύψος δανείων άνω των 2 δις. ευρώ και καταθέσεις 1,9 δις. ευρώ, δεν αντιμετωπίζουν μεν άμεσο πρόβλημα. Ωστόσο, περαιτέρω επιδείνωση των οικονομικών συνθηκών είναι βέβαιο ότι δεν θα τις αφήσει ανεπηρέαστες και σύντομα θα απαιτηθεί και γιʼ αυτές ενίσχυση της ρευστότητας και της κεφαλαιακής τους βάσης. Συνολικά, ο κλάδος των συνεταιριστικών τραπεζών αφορά δάνεια ύψους 3,5 δις. ευρώ και προσωπικό 1.307 ατόμων. Είμαι στη διάθεσή σας για οποιαδήποτε ενημέρωση επί των ανωτέρω ζητημάτων…».
Σημ.axinosp:Άρχισε το πανηγύρι, με τις πιο μικρές Τράπεζες γιατί δεν μπήκαν στο σχέδιο ανακεφαλαιοποίησης  

2 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

http://enosy.blogspot.com/

Ανώνυμος είπε...

Ρε "οπαδέ" εμάς βρήκες;
Εδώ το "διαίρει και βασίλευε" δεν πιάνει...