Με την παγκόσμια οικονομία να μαστίζεται ακόμα από την χειρότερη κρίση μεταπολεμικά, οι όποιες ενδείξεις ανάκαμψης της μεγαλύτερης οικονομίας στον κόσμο δημιουργούν ελπίδες για καλύτερες ημέρες από το Λονδίνο μέχρι το Ρίο ντε Τζανέιρο κι από το Πεκίνο μέχρι την Αθήνα.
Πόσο μάλλον, όταν οι «ενδείξεις» σηματοδοτούν το τέλος της ύφεσης που μάστιζε τις ΗΠΑ από τα τέλη του 2008.
Τα στοιχεία που ανακοινώθηκαν την Πέμπτη φανέρωσαν ανάπτυξη της αμερικανικής οικονομίας σε όλους τους τομείς: στις καταναλωτικές δαπάνες, τις εξαγωγές, την κατασκευαστική δραστηριότητα.
Όπως φαίνεται από τη δυναμική της οικονομίας οι θετικοί ρυθμοί ανάπτυξης θα διατηρηθούν και στο διάστημα Οκτωβρίου-Δεκεμβρίου 2009 κι ως τούτου θα εκπληρωθεί το κριτήριο των δυο διαδοχικών τριμήνων ανάπτυξης προκειμένου το τέλος της ύφεσης να αναγνωριστεί κι επισήμως.
Το ζητούμενο όμως δεν είναι η τύποις έξοδος από την ύφεση τόσο για τις ΗΠΑ, όσο και για τον υπόλοιπο πλανήτη που βασίζει τις ελπίδες του για ενίσχυση της ευημερίας του στις καταναλωτικές ορέξεις των Αμερικανών, αλλά μια σταθερή αναπτυξιακή πορεία για την οικονομική υπερδύναμη.
Ως προς αυτό, πολλοί οικονομικοί αναλυτές έχουν τις ενστάσεις τους και προειδοποιούν ότι ένας... κούκος (η αύξηση του ΑΕΠ) δεν φέρνει την άνοιξη.
Η ανέλπιστα θετική επίδοση του γ’ τριμήνου αποδίδεται από το σύνολο των αναλυτών στο πακέτο στήριξης της κυβέρνησης Ομπάμα μέσω του οποίου διοχετεύτηκαν εκατοντάδες δισ. δολάρια στην οικονομία.
Ενδεικτικά, η άνοδος των καταναλωτικών δαπανών αποδίδεται στο μέτρο της απόσυρσης που ίσχυσε τους περασμένους μήνες με χρηματοδότηση της Ουάσιγκτον, η οποία είχε ως στόχο τη στήριξη των αυτοκινητοβιομηχανιών.
Μόνο που το μέτρο αυτό έχει πλέον λήξει, οι ΗΠΑ δεν έχουν περαιτέρω δημοσιονομικά περιθώρια για ένα νέο πακέτο. Ως συνέπεια, οι οικονομικοί αναλυτές διερωτούνται πότε θα αρχίσουν να ξεφτίζουν οι ευεργετικές συνέπειες του πακέτου Ομπάμα.
Ιδιαίτερα από τη στιγμή που τα επιτόκια θα αρχίσουν και πάλι να παίρνουν την ανιούσα. Ήδη, μερίδα αναλυτών επισημαίνει ότι η σημαντική αύξηση του ΑΕΠ στο γ’ 3μηνο αποτελεί κομβικό σημείο στη νομισματική πολιτική των ΗΠΑ, η οποία χαρακτηρίζεται από μηδενικά επιτόκια εδώ και σχεδόν ένα χρόνο.
Αυτό που πονοκεφαλιάζει κυβέρνηση κι αναλυτές είναι πώς θα αντιδράσει η αγορά όταν τα επιτόκια πάρουν εκ νέου την ανιούσα;
Θα σημειωθεί διόρθωση στις μετοχές που πραγματοποιούν ένα εντυπωσιακό ράλι από τον περασμένο Μάρτιο;
Θα στραγγαλιστεί εν τη γενέσει της η ανάκαμψη της αγοράς ακινήτων;
Θα παγώσει εκ νέου η κατανάλωση;
Αυτά είναι μερικά, μόνο, από τα ερωτήματα που ζητούν απάντηση και που ρίχνουν σκιά στις υψηλές προσδοκίες μετά την ανακοίνωση των σημερινών στοιχείων.
Τα τελευταία μαντάτα από το μέτωπο της πραγματικής οικονομίας δεν είναι ανάλογα ενθαρρυντικά: η καταναλωτική εμπιστοσύνη τον Οκτώβριο, δηλαδή ένα μήνα μετά το «χρυσό» γ’ 3μηνο, πραγματοποίησε θεαματική βουτιά αντανακλώντας αφενός το φόβο της ανεργίας, η οποία αγγίζει το 10% και βαίνει αυξανόμενη, κι αφετέρου την ανησυχία για την επόμενη μέρα μετά το πακέτο στήριξης Ομπάμα.
Για τον «γκουρού» των αγορών, Εντ Γιαρντένι, υπάρχει μια ακόμα πηγή μεγάλης ανησυχίας: οι αμερικανικές τράπεζες δεν δανείζουν. Παρόλο που σε σχέση με πέρσι έχουν αυξήσει τις καταθέσεις τους συνολικά κατά 461,5 δισ. δολ. με μηδενικό για τις ίδιες κόστος, λόγω των μηδενικών επιτοκίων, και που έχουν αντλήσει από την αγορά κεφάλαια συνολικού ύψους 250 δισ. δολ., οι αμερικανικές τράπεζες έχουν μειώσει τις χορηγήσεις δανείων κατά 600 δισ. δολ. σε ετήσια βάση! Όπως σημειώνει ο κ. Γιαρντένι, δεν δανείζουν γιατί φοβούνται ότι θα χάσουν τα λεφτά τους.
Με άλλα λόγια, χωρίς πίστωση και κρατική χρηματοδότηση αλλά με υψηλή ανεργία, η ύφεση για τον μέσο Αμερικανό έχει τελειώσει μόνο στα χαρτιά.
http://www.imerisia.gr/article.asp?catid=12336&subid=2&pubid=19975145
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου