Η τήρηση του Συντάγματος επαφίεται στον πατριωτισμό των Ελλήνων, που δικαιούνται και υποχρεούνται να αντιστέκονται με κάθε μέσο εναντίον οποιουδήποτε επιχειρεί να το καταλύσει με την βία Άρθρο 120 (παραγρ.4) του ισχύοντος Συντάγματος της Ελλάδας (ακροτελεύτια διάταξη).

Δεν αναγνωρίζουμε το χρέος

Είτε θα πετύχουμε και θα πάρουμε την πατρίδα μας πίσω, είτε θα χαθούμε για αιώνες στις πατρίδες των άλλων και των υπερκρατικών διεθνών οργανισμών, τις νέες αυτοκρατορίες.Εδώ που φθάσαμε, δεν έχουμε να χάσουμε τίποτα περισσότερο από τις αλυσίδες μας.
Όσο περνούν οι εβδομάδες η κατάστασή μας θα γίνεται όλο και πιο αντιληπτή.
Μέχρι την Εξέγερση

Δεν σας θέλει ο λαός ελικόπτερα και μπρος

To να παράγεις ο ίδιος τα τρόφιμά σου είναι ίσως ένα από τα πιο επικίνδυνα πράγματα που μπορείς να κάνεις σήμερα, γιατί είναι ένα βήμα προς την κατάκτηση της ελευθερίας σου!

''Σκλάβος είναι αυτός που ελπίζει ότι θα έρθουν να τον ελευθερώσουν''
Έζρα Πάουντ 1885 – 1972

Παρασκευή 30 Οκτωβρίου 2009

Fitch, Moody's και έπεται S&Ρ

Και δεύτερη «σφαλιάρα» δέχθηκε η ελληνική οικονομία. Χθες η Moody's προειδοποίησε ότι θα προχωρήσει στην υποβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της χώρας (από το Α1 που βρίσκεται σήμερα), όπως έπραξε πριν από μία εβδομάδα ο οίκος Fitch.
Το παράδειγμά τους αναμένεται να ακολουθήσει τις προσεχείς ημέρες και ο «τρίτος της παρέας» των οίκων αξιολόγησης, η Standard & Poors.

Παρόλο που το κύρος των οίκων αξιολόγησης έχει τρωθεί μετά το ξέσπασμα της πρόσφατης χρηματοπιστωτικής κρίσης, οι αξιολογήσεις τους συνεχίζουν να επηρεάζουν τους μεγάλους θεσμικούς επενδυτές, οι οποίοι αναχρηματοδοτούν κατά κύριο λόγο το υπέρογκο δημόσιο χρέος της χώρας μας. Από τα 60 δισ. ευρώ που έχει δανειστεί φέτος το Δημόσιο τα μισά περίπου απ' αυτά έχουν εισρεύσει από το εξωτερικό.

Η πίεση που δέχονται τα ελληνικά ομόλογα από τα «προειδοποιητικά σινιάλα» των διεθνών οίκων έχει γίνει ήδη ορατή. Οι τιμές τους έχουν υποχωρήσει με αποτέλεσμα οι αποδόσεις τους (επιτόκια) να αυξηθούν αποκλίνοντας από τις αντίστοιχες των ευρωπαϊκών ομολόγων. Χθες μετά την ανακοίνωση της Moody's το περιθώριο (δηλαδή η διαφορά της απόδοσης του ελληνικού δεκαετούς ομολόγου από αυτήν του αντίστοιχου γερμανικού τίτλου) διευρύνθηκε στο 1,42%.

Για την προειδοποίηση της υποβάθμισης η Moody's επικαλέστηκε χθες τη δραματική επιδείνωση του δημοσιονομικού ελλείμματος στο 12,5% του ΑΕΠ. Ωστόσο, ο υπουργός Οικονομίας Γ. Παπακωσταντίνου συνέδεσε τη στάση των ξένων οίκων με την αξιοπιστία των στοιχείων και εξήγγειλε τη δημιουργία μιας επιτροπής, η οποία θα φροντίσει ώστε να αποτυπωθεί η πραγματική δημοσιονομική κατάσταση της χώρας.

Ερωτήματα για τη δημοσιονομική βιωσιμότητα

Ο αναλυτής της Moody's Αρνό Μαρές στη χθεσινή ανακοίνωση επισημαίνει ότι η επιδείνωση της δημοσιονομικής θέσης εγείρει σοβαρά ερωτήματα για τη βιωσιμότητα των δημόσιων οικονομικών της Ελλάδας και το πρόβλημα θα διογκωθεί λόγω του λιγότερο ευνοϊκού παγκόσμιου οικονομικού περιβάλλοντος στο μέλλον. Ο ίδιος πρόσθεσε ότι «η νέα ελληνική κυβέρνηση, η οποία ανέλαβε στις 4 Οκτωβρίου, αποκάλυψε αναθεωρημένα στοιχεία για το έλλειμμα του 2008 και 2009, τα οποία δείχνουν απότομη επιδείνωση των δημόσιων οικονομικών σε σύγκριση με τις προηγούμενες εκτιμήσεις. Παρά το γεγονός ότι η ύφεση που πλήττει την Ελλάδα είναι λιγότερο σοβαρή από ό,τι σε άλλες αναπτυγμένες οικονομίες, το εκτιμώμενο για το 2009 έλλειμμα έχει αναθεωρηθεί προς τα άνω, πιθανά έως και στο 12,5%. Αυτό το επίπεδο είναι υπερδιπλάσιο σε σχέση με την προηγούμενη σχετική εκτίμηση και σημαντικά υψηλότερο από το μέσο όρο της ευρωζώνης. Το μέγεθος της αναθεώρησης εντείνει τις εδώ και καιρό ανησυχίες της Moody's για τη διαφάνεια και αξιοπιστία των επίσημων στατιστικών στοιχείων στην Ελλάδα».

Ο διεθνής οίκος προειδοποίησε ακόμη και για τους κινδύνους που απορρέουν από το μεγάλο έλλειμμα ανταγωνιστικότητας της οικονομίας, το οποίο έχει «μεταφραστεί» σε εξίσου μεγάλα ελλείμματα στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών (έως και στο 14% του ΑΕΠ). *

http://www.enet.gr/?i=news.el.oikonomia&id=96815

Τριπλασιάστηκε το αμερικανικό έλλειμμα

Το έλλειμμα του ομοσπονδιακού προϋπολογισμού των ΗΠΑ τριπλασιάστηκε, φθάνοντας σχεδόν το 1,4 τρις δολάρια το οικονομικό έτος 2009, εν μέσω της χειρότερης κρίσης από την εποχή της Μεγάλης Ύφεσης, σύμφωνα με την ειδική υπηρεσία του Κογκρέσου.....
http://www.enet.gr/?i=news.el.article&id=89934

Σημ.axinosp:Τα λυκόρνια μυρίστηκαν ψητό και θα ζητάνε παραπάνω επιτόκιο ενώ για την Αμερική η δικιά της Οικονομία που είναι στο χείλος της κατάρρευσης θα φιγουράρει πάντα στο ΑΑΑ απο τις παραπάνω Αμερικάνικες εταιρείες αξιολόγησης !!

Δεν υπάρχουν σχόλια: