Η τήρηση του Συντάγματος επαφίεται στον πατριωτισμό των Ελλήνων, που δικαιούνται και υποχρεούνται να αντιστέκονται με κάθε μέσο εναντίον οποιουδήποτε επιχειρεί να το καταλύσει με την βία Άρθρο 120 (παραγρ.4) του ισχύοντος Συντάγματος της Ελλάδας (ακροτελεύτια διάταξη).

Δεν αναγνωρίζουμε το χρέος

Είτε θα πετύχουμε και θα πάρουμε την πατρίδα μας πίσω, είτε θα χαθούμε για αιώνες στις πατρίδες των άλλων και των υπερκρατικών διεθνών οργανισμών, τις νέες αυτοκρατορίες.Εδώ που φθάσαμε, δεν έχουμε να χάσουμε τίποτα περισσότερο από τις αλυσίδες μας.
Όσο περνούν οι εβδομάδες η κατάστασή μας θα γίνεται όλο και πιο αντιληπτή.
Μέχρι την Εξέγερση

Δεν σας θέλει ο λαός ελικόπτερα και μπρος

To να παράγεις ο ίδιος τα τρόφιμά σου είναι ίσως ένα από τα πιο επικίνδυνα πράγματα που μπορείς να κάνεις σήμερα, γιατί είναι ένα βήμα προς την κατάκτηση της ελευθερίας σου!

''Σκλάβος είναι αυτός που ελπίζει ότι θα έρθουν να τον ελευθερώσουν''
Έζρα Πάουντ 1885 – 1972

Δευτέρα 26 Οκτωβρίου 2009

Τα τρόφιμα δεν θα είναι ποτέ ξανά τόσο φθηνά


Του Ambrose Evans-Pritchard
Μετάφραση:axinosp

Τα Διυλιστήρια Βίο-καυσίμων στις ΗΠΑ έχουν κάνει νέα ρεκόρ στη χρήση κόκκων κάθε μήνα από τον Μάιο.Σχεδόν το ένα τρίτο της συγκομιδής καλαμποκιού στην Αμερική θα πρέπει να μετατραπεί σε αιθανόλη για κινητήρες το τρέχον έτος, ή τα 12% της εσοδείας σε πλανητική κλίμακα.

Τα αποθέματα δημητριακών παγκοσμίως έχουν μειωθεί από τέσσερις σε 2,6 μήνες κάλυψη από το 2000, παρά τις δύο συγκομιδές στη Βόρεια Αμερική. Τα αποθέματα της Κίνας είναι σε χαμηλά 30ετίας. Τα Ασιατικά αποθέματα ρυζιού βρίσκονται κοντά σε επικίνδυνο επίπεδο.

Ωστόσο, τα βασικά προϊόντα σε μεγάλο βαθμό ενός αγροκτήματος έχασαν το ράλι αναθέρμανσης της οικονομίας από τον Bernanke όπως τα μέταλλα, το πετρέλαιο, και όλα τα άλλα. Ο Dylan Grice από την Société Générale βλέπει "υπόγειες ευκαιρίες" στις τιμές.

Οι τιμές του σιταριού συνετρίβησαν κατά 70% από τις αρχές του 2008. Του Καλαμποκιού η τιμή μειώθηκε κατά το ήμισυ. Τα αγροτικά προϊόντα έχουν ως επί το πλείστον παρασυρθεί προς τα πλάγια κατά τη διάρκεια των τελευταίων έξι μηνών. Αυτή η απόκλιση των εμπορευμάτων στα πλαίσια της οικογένειας είναι αστήρικτη, δεδομένης της σχέσης της βιο-αιθανόλης με το πετρέλαιο.

Για τους επενδυτές που επιθυμούν να αλλάξουν από παρατεντωμένα ράλι - δείκτης Μεταφορών της Wall Street και του Russell 2000 που χάλασε την περασμένη εβδομάδα - αυτή είναι μια σπάνια ευκαιρία να αγοράσουν φθηνά σε μια ιστορία που θα κυριαρχήσει στην υπόλοιπη ζωή μας.

Ο Barack Obama δεν έχει αναστρέψει τη πολιτική Μπους για τα βιο-καύσιμα, παρά τις ταραχές τροφίμων σε μια σειρά φτωχές χώρες πέρυσι και εκκλήσεις για μορατόριουμ τιμών. Η επιδότηση των 45 σεντς ανά γαλόνι παραμένει.

Το κίνητρο είναι η στρατηγική. Η Αμερική είναι η ίδια που ξεκόβει από την εισαγόμενη ενέργεια με ταχύτατους ρυθμούς. Δεν θα είναι και πάλι όμηρος των δημαγωγών του πετρελαίου, ή ταπεινωμένη από κράτη που δεν μπορούν να ζήσουν από μόνα τους . Οι φοιτητές του Πεκίνου που γέλασαν με τον Αμερικανό υπουργό Tim Geithner δεν θα χαρούν τα τελευταία τους γέλια. Οι ΗΠΑ είναι γεωργική υπερδύναμη. Οι εχθροί θα ανακαλύψουν γιατί αυτό έχει σημασία.

Ο παγκόσμιος πληθυσμός αυξάνεται με ρυθμούς "όσο μία Βρετανία" κάθε χρόνο. Αυτό θα συνεχιστεί μέχρι τα μέσα αυτού του αιώνα. Μέχρι τότε θα έχουμε ένα επιπλέον 2,4 δισ. στόματα για να ταΐσουμε.

Η Κίνα και η Νοτιοανατολική Ασία μεταβαίνουν σε διατροφές ζώο-πρωτεϊνικές κατά την ανάπτυξή τους σε πλούσιους, όπως έκαναν πριν από αυτούς οι Κορεάτες. Χρειάζονται περίπου 3-5 κιλά δημητριακών για το τάϊσμα των ζώων για να παράγουμε 1 κιλό κρέας.
Η έκθεση από την Standard Chartered, λέει ότι το τέλος των φτηνών τροφίμων, στη Βόρεια Αφρική και τη Μέση Ανατολή έχει χτυπήσει ήδη καμπανάκι . Η περιοχή αυτή κάνει εισαγωγές το 71% του ρυζιού και το 58% του καλαμποκιού . Στερείται νερό για να αυξήσει την παραγωγή. Ο πληθυσμός αυξάνεται με ταχείς ρυθμούς. Θα πρέπει να εισάγουν τρόφιμα και να σταυρώσουν τα δάχτυλα για γούρι.

Ο ΟΗΕ λέει ότι οι παγκόσμιες αποδόσεις στα αγροκτήματα πρέπει να αυξηθεί κατά 77%, πράγμα που σημαίνει ότι πρέπει να διπλασιάσουν τις προσπάθειες για τη «πράσινη επανάσταση" του Norman Borlaug. Δεν θα είναι καθόλου εύκολο. Η τάση του ρυθμού ανάπτυξης της Κίνας σε αποδόσεις καλλιεργειών έχει υποχωρήσει από 3.1% το χρόνο στις αρχές της δεκαετίας του 1960 στο 0.9% κατά την τελευταία δεκαετία.

"Έχουμε ακούσει όλοι την θλιβερά ανέκδοτα: ότι το πολύτιμο καλλιεργήσιμο έδαφος έχει εξασθενήσει λόγω της εντατικής γεωργίας, μαύρα σύννεφα σκόνης στους ουρανούς της Ασίας, ξερή γη γίνεται έρημος και ποτάμια ξηραίνονται», είπε ο κ. Grice.

Από το 2000, η Κίνα χάνει περίπου 1.400 τετραγωνικά μίλια κάθε χρόνο μετατρεπόμενα σε έρημο. Η αστική εξάπλωση γίνεται πάνω σε εύφορη γη στην Ανατολή. Η υδροδότηση από τους παγετώνες των Ιμαλάϊων υποχωρεί. Ο Κίτρινος ποταμός έχει μειωθεί σε "ρυάκι της αγωνίας" και δεν εκβάλει πλέον στη θάλασσα για 200 ημέρες το χρόνο.

Οι αγρότες έχουν αποστραγγίσει τον υδροφόρο ορίζοντα. Ο Περιβαλλοντολόγος Ma Jun λέει για την κρίση του νερού στη Κίνα ότι κάνουν γεωτρήσεις τόσο βαθιά στα 1.000 μέτρα από μη αναπληρούμενα αποθέματα νερού. Η περιοχή παραγωγής ριζιού της λεκάνης του ποταμού Hai βασίζεται σε υπόγεια ύδατα για το 70% της άρδευσης.

Τα προβλήματα νερού στην Κίνα δεν είναι μοναδικά. Η Βόρεια Ινδία δεν απολαμβάνει τα χιόνια των Ιμαλάϊων επίσης . Δεν μπορούν επίσης να προβούν σε προμήθειες λιπασμάτων και να τα χορηγήσουν πλέον λόγω της απειλής των «φωσφορικών αλάτων».

Κάποιος μπορεί να είναι Μαλθουσιανός για αυτό. Ο Ψαρομάλλης γκουρού στα εμπορεύματα Jim Rogers είναι σίγουρα. "Ο κόσμος θα έχει μια περίοδο όπου δεν θα μπορεί να αποκτήσει φαγητό σε οποιαδήποτε τιμή, σε ορισμένες περιοχές.". Συμβουλεύει δε τους νέους να επιλέξουν μια φάρμα για εκμετάλλευση και όχι ένα πτυχίο στη Διοίκηση των Επιχειρήσεων, εάν θέλουν να βγάλουν σοβαρά χρήματα.

Ο Grice παραμένει αισιόδοξος, πιστεύοντας ότι η ανθρώπινη επινοητικότητα θα μας διασώσει. Μπορείτε να παίξετε με τα "Αγροτικά "επενδύοντας σε μετοχές διαπραγματεύσιμων κεφαλαίων (ETFs), αλλά αυτό λογαριάζεται σε εικασίες σχετικά με τα τρόφιμα. Υπάρχουν αρχαία ταμπού κατά της πρακτικής αυτής.

Ή μπορείτε να επενδύσετε στη βιο-τεχνολογία λιπασμάτων, και σε εταιρείες υπηρεσιών γης που αφενός θα κερδίσετε χρήματα και θα βοηθήσετε στην επίλυση του προβλήματος. Η Monsanto, η Syngenta, και Η Potash είναι δημοφιλείς, αλλά πρέπει να τζογάρουμε με μεγάλα ποσά για να κερδίσουμε χρήματα. Η Golden Agri-Resources, η Yara, η Agrium, και η Bunge έχουν πολλαπλάσια καλύτερη απόδοση.

ο Kingsmill Bond, υπεύθυνος επενδυτικής στρατηγικής της Επενδυτικής Τράπεζας Troika Dialog στη Μόσχα προτείνει τη Βαλτική εταιρεία Trigon Agri σαν ένα χαρτί που θα παιχτεί ψηλά στη ιστορία της Ευρω-Ασιατικής στέπας. Του αρέσουν οι επεξεργασία του πυρήνα καρπών ηλίανθου του group Razgulay, και η εταιρεία λιπασμάτων Uralkali.

Μιλώντας σοβαρά, ο Πλανήτης έχει αρκετή γη για να τους θρέψει όλους. Η Σοβιετική Ένωση καλλιεργούσε 240 εκατομμύρια εκτάρια στην εποχή του Χρουστσόφ. Στο ίδιο έδαφος καλλιεργούνται τώρα τα 207 εκατομμύρια εκτάρια. Η «Troika Dialog» λέει επίσης ότι η απόδοση των καλλιεργειών θα μπορούσε να διπλασιαστεί στη Ρωσία, και να τριπλασιαστεί στην Ουκρανία μέσω της σύγχρονης τεχνογνωσίας. Τα αγροκτήματα της Αφρικής θα μπορούσαν να επανέλθουν στη ζωή με τα κτηματολόγια, επιτρέποντας στους χωρικούς να χρησιμοποιούν την ιδιοκτησία τους σαν ενέχυρο για τραπεζικά δάνεια .

Τίποτα από αυτά δεν μπορεί να γίνει με ένα χτύπημα των δακτύλων. Αυτό που φαίνεται βέβαιο είναι ότι οι όροι του εμπορίου μεταξύ της επαρχίας και της πόλης θα επανέλθουν στα πρότυπα του Μεσαίωνα. Οι Γαιοκτήμονες θα γίνουν Βαρόνοι και πάλι.


Δεν υπάρχουν σχόλια: