Ένα από τα μεγαλύτερα σκάνδαλα της Μεταπολίτευσης, πολύ μεγαλύτερο ακόμα και απο αυτό της SIEMENS ή του Χρηματιστηρίου, από το οποίο έχουν θησαυρίσει όλοι όσοι έχουν ανακατευθεί, βρίσκεται ακόμα στα αζήτητα.
Η έρευνα γύρω από τον ελληνικό χρυσό στη Χαλκιδική -ύστερα από τις πιέσεις του ΔΝΤ για ξεπούλημα ορυκτού πλούτου και δημόσιας περιουσίας- αρχίζει όμως να επικαιροποιεί στοιχεία και να αναδεικνύει πτυχές οι οποίες μέχρι σήμερα ήταν εντελώς άγνωστες στην ελληνική κοινή γνώμη.
Μια υπόθεση για την οποία όλοι -όσοι κυβερνούν ξέρουν- αλλά κανείς δεν μιλά. Για ένα μπορούμε μόνο να είμαστε βέβαιοι…
Αν ξεπουλήσουν το χρυσάφι που κρύβει στα σπλάχνα της αυτή η χώρα αντί πινακίου φακής, όπως απαιτούν η κυβέρνηση Παπανδρέου και η τρόικα, θα έχει κάθε δίκιο ο ελληνικός λαός να βγει στους δρόμους, αλλά τότε θα είναι πολύ αργά… Διαβάστε λοιπόν πως τα μεταλλεία της Χαλκιδικής έπεσαν σε ξένα χέρια, ύστερα από πολύ καλά μελετημένες μεθοδεύσεις των τελευταίων κυβερνήσεων.
Έτσι στήθηκε το κόλπο: Το 1990 το ίδρυμα Μποδοσάκη (κατόπιν αφόρητων πιέσεων από την κυβέρνηση Μητσοτάκη) εκποιεί τα περιουσιακά του στοιχεία και αναθέτει την πώληση των Μεταλλείων Κασσάνδρας στη CITIBANK. Στις 25/9/1992 προκηρύσσεται ο πρώτος μεγάλος διεθνής διαγωνισμός – κομμένος και ραμμένος στα μέτρα της ΚΑΡΑΧ. Γίνεται η μεταβίβαση, αλλά σε λίγους μήνες η ΚΑΡΑΧ δηλώνει πτώχευση. Τον Ιούλιο του 1993 τρία πρώην στελέχη της ΚΑΡΑΧ συγκροτούν την Alpha Group, με σκοπό την εξαγορά των μεταλλείων για δικό τους λογαριασμό.
Τον Αύγουστο του 1993, συναντώνται με στελέχη της CITIBANK στο Λονδίνο και της Εθνικής Τράπεζας στην Αθήνα, συμφωνείται το τίμημα και η συναλλαγή επισφραγίζεται στις 5 Οκτωβρίου 1993. Ωστόσο, η Alpha Group δεν συγκεντρώνει το ποσό και αναζητά συνεταίρο. Στις αρχές του Οκτωβρίου του 1993 τα μέλη της Alpha Group συναντούν τον Βραζιλιάνο πρόεδρο της TVX GOLD INX (μέλος του διοικητικού συμβουλίου της μητρικής TVX GOLD είναι ο Paul Soros, αδελφός του George Soros) και του παραδίδουν όλο τον φάκελλο με τα στοιχεία των μεταλλείων.
Υπογράφουν ιδιωτικό συμφωνητικό, σύμφωνα με το οποίο η TVX θα έκανε προσφορά για την αγορά των μεταλλείων για λογαριασμό κοινοπραξίας με την Alpha Group. Τον Ιούνιο του 1994 στέλεχος της TVX έχει συνάντηση με τον τότε υφυπουργό Πάχτα του ΠΑΣΟΚ, ο οποίος του ανακοινώνει την πρόθεση της κυβέρνησης να προκηρύξει διεθνή διαγωνισμό για τα μεταλλεία με επιδότηση από την ΕΕ. Στις 23/11/1994 προκηρύσσεται ο διεθνής διαγωνισμός, ενδιαφέρον για την αγορά των μεταλλείων εκδηλώνουν 32 εταιρίες, η TVX όμως έχει πλήρεις φακέλλους για όλα (!) έναν χρόνο πριν από την προκήρυξη του διαγωνισμού.
Καταθέτει τη μόνη ολοκληρωμένη πρόταση, κερδίζει τον διαγωνισμό και βγάζει από το παιχνίδι την Alpha Group. Τον Μάιο του 2003, η TVX HELLAS δηλώνει πτώχευση, επικαλούμενη χρέη ύψους 216.156.000 ευρώ. Στις αρχές Νοεμβρίου του ίδιου έτους, το Πολυμελές Πρωτοδικείο Αθηνών εκδίδει την ΑΠΟΦΑΣΗ ΠΤΩΧΕΥΣΗΣ 1286/2003 της TVX HELLAS. Tον Ιανουάριο του 2004 το ελληνικό δημόσιο ανακαλεί την πτώχευση της TVX HELLAS, της αποδίδει 400 εκατομύρια ευρώ ως αποζημίωση για διαφυγόντα κέρδη, καταγγέλει τη σύμβαση πώλησης των μεταλλείων αντί 11.000.000 ευρώ και την ίδια ημέρα, τα μεταπωλεί στην εταιρεία Ελληνικός Χρυσός (ιδιοκτησίας Μπόμπολα) που έχει συσταθεί εκείνη την περίοδο, με εταιρικό κεφάλαιο 60.000 ευρώ. Λίγο αργότερα, η European Goldfields ανακοινώνει τη συμφωνία εξαγοράς του 95% της εταιρείας Ελληνικός Χρυσός και γίνεται απόλυτη κυρίαρχος των μεταλλείων χρυσού της Χαλκιδικής μέχρι σήμερα.
Υπάρχει κανείς που να πιστεύει ακόμα ότι πίσω από αυτή την ιστορία δεν κρύβεται ένας μικρός στρατός ανθρώπων της κρατικής μηχανής, οι οποίοι πήραν πολύ γερές μίζες για να βάλουν τις υπογραφές τους;
Follow the money…
Μόνο η χρηματιστηριακή αξία της European Goldfields σήμερα, της οποίας το βασικότερο περιουσιακό στοιχείο είναι η θυγατρική της, Ελληνικός Χρυσός ΑΕ, ανέρχεται σε 1,8 δις ευρώ. Η δε αξία του ελληνικού χρυσού στα ορυχεία, ανέρχεται σε πολλές δεκάδες δις ευρώ. Η αξία της εταιρείας αυξήθηκε σημαντικά το 2010, όταν η θυγατρική της υπέβαλε αίτηση για να λάβει άδεια για επέκταση της εξορυκτικής της δραστηριότητας στη Χαλκιδική. Ήδη όμως από τον Ιανουάριο, η μετοχή της γνωρίζει απότομα σκαμπανεβάσματα… εξαιτίας της αντιδικίας της με την ΕΕ, η οποία ζητά από την European Goldfields να επιστρέψει 14.000.000 ευρώ που έχει εισπράξει από επιδοτήσεις, τις οποίες η Κομισιόν έκρινε ότι της δόθηκαν παράνομα από το ελληνικό Δημόσιο. Η πτώση της τάξης του 22% (602 εκατομύρια δολάρια) αποδόθηκε όχι στην απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για επιστροφή επιδοτήσεων φόρων ύψους 15.300.000 ευρώ, αλλά σε δημοσίευμα του πρακτορείου Thomson Reuters, σύμφωνα με το οποίο η υπουργός Περιβάλλοντος Τίνα Μπιρμπίλη δήλωσε ότι το ζήτημα της αδειοδότησης για την επέκταση της εξορυκτικής δραστηριότητας της εταιρείας Ελληνικός Χρυσός στη Χαλκιδική, αποτελεί αντικείμενο διαμάχης με τους κατοίκους της περιοχής και θα χρειαστεί πρόσθετη επεξεργασία και διάλογο. Και αμέσως ακολούθησαν αναλυτές διεθνούς κύρους οι οποίοι με τη σειρά τους υποβάθμισαν δύο φορές τη μετοχή της European Goldfields, φθάνοντας την στα 13,6 δολάρια από τα 22, μέσα σε χρόνο μηδέν. Θα αντέξει η European Goldfields στις κερδοσκοπικές επιθέσεις του George Soros… ή θα προλάβει η ελληνική κυβέρνηση να κρατικοποιήσει την εταιρεία «Ελληνικός Χρυσός»;
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου