Η τήρηση του Συντάγματος επαφίεται στον πατριωτισμό των Ελλήνων, που δικαιούνται και υποχρεούνται να αντιστέκονται με κάθε μέσο εναντίον οποιουδήποτε επιχειρεί να το καταλύσει με την βία Άρθρο 120 (παραγρ.4) του ισχύοντος Συντάγματος της Ελλάδας (ακροτελεύτια διάταξη).

Δεν αναγνωρίζουμε το χρέος

Είτε θα πετύχουμε και θα πάρουμε την πατρίδα μας πίσω, είτε θα χαθούμε για αιώνες στις πατρίδες των άλλων και των υπερκρατικών διεθνών οργανισμών, τις νέες αυτοκρατορίες.Εδώ που φθάσαμε, δεν έχουμε να χάσουμε τίποτα περισσότερο από τις αλυσίδες μας.
Όσο περνούν οι εβδομάδες η κατάστασή μας θα γίνεται όλο και πιο αντιληπτή.
Μέχρι την Εξέγερση

Δεν σας θέλει ο λαός ελικόπτερα και μπρος

To να παράγεις ο ίδιος τα τρόφιμά σου είναι ίσως ένα από τα πιο επικίνδυνα πράγματα που μπορείς να κάνεις σήμερα, γιατί είναι ένα βήμα προς την κατάκτηση της ελευθερίας σου!

''Σκλάβος είναι αυτός που ελπίζει ότι θα έρθουν να τον ελευθερώσουν''
Έζρα Πάουντ 1885 – 1972

Παρασκευή 27 Φεβρουαρίου 2009

Ε.Ε.: Τραπεζικά πάγια €18,2 τρισ. "ύποπτης τοξικότητας" χρήζουν έλεγχο

Του Christopher Emsden
ΜΙΛΑΝΟ (Dow Jones) – Οι τράπεζες στην Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να αντιμετωπίσουν το ενδεχόμενο ύπαρξης παγίων αξίας 18,2 τρισ. ευρώ τα οποία ενδεχομένως να απομειωθούν, αναφέρει έγγραφο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που τώρα βρίσκεται στα "χέρια" των Κεντρικών Τραπεζών και των υπουργών Οικονομίας της περιοχής.
Τα κράτη-μέλη της Ε.Ε. προσπαθούν να συμφωνήσουν σε δέσμη αρχών για την αντιμετώπιση των “τοξικών” παγίων στους ισολογισμούς πολλών τραπεζών της Κοινότητας. Ωστόσο, σύμφωνα με έγγραφο που κυκλοφόρησε σε συνάντηση των υπουργών Οικονομικών νωρίτερα αυτό το μήνα, το πρόβλημα είναι πολύ πιθανόν να είναι μεγαλύτερο από ό,τι αναμενόταν.
“Οι συνολικές αναμενόμενες απομειώσεις παγίων σημαίνουν πως τα κόστη προϋπολογισμού – πραγματικά και έκτακτα – για την εξυγίανση των παγίων ενδέχεται να είναι πολύ υψηλά σε απόλυτους και σχετικούς όρους με το Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν των κρατών-μελών,” αναφέρει το έγγραφο, αντίγραφο του οποίου είναι στη διάθεση του Dow Jones Newswires.
Κεντρικός άξονας του εγγράφου είναι να παροτρύνει τα κράτη-μέλη στην υιοθέτηση πειθαρχημένης και συντονισμένης προσέγγισης για τη διάσωση των εθνικών τραπεζικών συστημάτων τους. Επίσης, η Κομισιόν προτρέπει τις τράπεζες για την άμεση δημοσιοποίηση της πραγματικής κατάστασης των ισολογισμών, κίνηση που είναι αναγκαία, ανεξάρτητα από την λύση που τελικά υιοθετηθεί, είτε δηλαδή καταλήξουν τα κράτη-μέλη στη δημιουργία “bad banks” για την ανάληψη παγίων, είτε παρέχουν κυβερνητικές εγγυήσεις για αυτά.
Ωστόσο, το πιθανό μέγεθος του προβλήματος ήταν “θαμμένο” σε παράρτημα του κειμένου, που επισυναπτόταν.
Τα ζημιογόνα πάγια, σύμφωνα με το έγγραφο, περιλαμβάνουν χρηματοπιστωτικά "εργαλεία" αξίας 13,7 τρισ. ευρώ στα βιβλία των ευρωπαϊκών τραπεζών, ήτοι το ένα τρίτο των συνολικών τραπεζικών παγίων. Τα υπόλοιπα πάγια αξίας 4,5 τρισ. ευρώ είναι καταχωρημένα ως τίτλοι “διαθέσιμοι προς πώληση”.
Και οι δύο κατηγορίες περιλαμβάνουν περίπλοκα δομημένα προϊόντα παρόμοια με τα παράγωγα που προκάλεσαν τη διεθνή χρηματοπιστωτική κρίση που ξέσπασε το 2007.
Αυτά αναλογούν στο 44% όλων των τραπεζικών παγίων των τραπεζών της Ε.Ε. και θα πρέπει να αποτιμούνται με τη χρήση των Διεθνών Λογιστικών Προτύπων, αναφέρει η Επιτροπή.
Όταν η αποτίμηση βάσει της τρέχουσας αξίας δεν είναι δυνατή, η μέθοδος αποτίμησης θα πρέπει να συμφωνηθεί από τα κράτη-μέλη και τις αρμόδιες ρυθμιστικές αρχές.
Τα εναπομείναντα πάγια των ευρωπαϊκών τραπεζών αξίας 23 τρισ. ευρώ είναι στη μορφή δανείων.
Η μεγάλη οικονομική επιβράδυνση ενδέχεται να αυξήσει το ποσοστό των μη εξυπηρετούμενων δανείων, οδηγώντας σε μελλοντικές ζημιές από αυτή τη δεύτερη κατηγορία των τραπεζικών παγίων.
Ο τραπεζικός τομέας της ευρωζώνης αντιμετωπίζει το ενδεχόμενο ζημιών 750 δισ. ευρώ εντός των επόμενων τριών ετών, ανέφερε ο οικονομολόγος της Royal Bank of Scotland για την Ευρώπη, Jacques Cailloux.
Χωρίς αντισταθμιστικές κεφαλαιακές “ενέσεις”, οι απομειώσεις είναι πιθανόν να προκαλέσουν συρρίκνωση των ισολογισμών των τραπεζών περιορίζοντας έτσι τις χορηγήσεις δανείων στην περιοχή.
Οι πιστωτικές τάσεις στην περιοχή έχουν περιοριστεί “περισσότερο από αυτό που δικαιολογείται από τις απόψεις περί κυκλικότητας”, αναφέρει στο έγγραφό της η Επιτροπή, η οποία παροτρύνει για γρήγορη και οριστική δράση για την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης από και για τις τράπεζες.
Όπως στις ΗΠΑ, τα μακροπρόθεσμα κόστη οποιουδήποτε σχεδίου διάσωσης θα εξαρτηθεί από τις τιμές που θα πληρωθούν για τα ζημιογόνα πάγια και την αξία επαναπώλησής τους.
Όμως, έως τώρα ένα μικρό μόνο μέρος του πραγματικού ύψους των εν δυνάμει “τοξικών” τραπεζικών παγίων στην Ευρωπαϊκή Ένωση έχει γίνει αντιληπτό.
Μόλις το ένα τέταρτο των 1,06 τρισ. ευρώ σε τραπεζικές απομειώσεις από τα μέσα του 2007 έχουν γίνει από ευρωπαϊκές τράπεζες, συμπεριλαμβανομένων και των ελβετικών τραπεζών.
Για σιγουριά, οι τελικές περικοπές στα πάγια των ευρωπαϊκών τραπεζών ενδέχεται να είναι σχετικά μετριοπαθείς λόγω των πιο συμπαγών εγγυήσεων σε σχέση με τις ΗΠΑ, όπου η μεγαλύτερη εμπιστοσύνη στις κεφαλαιαγορές επέτρεψε γρηγορότερη ανάπτυξη των παραγώγων.
Ωστόσο, το μέγεθος των 18,2 τρισ. ευρώ σε πάγια που χρήζουν εξέτασης είναι 15 φορές μεγαλύτερο από τη συνολική έκθεση των τραπεζών της Ευρωζώνης στην Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη, ενώ υποδηλώνει πως οι μελλοντικές απομειώσεις θα είναι πολύ μεγαλύτερες από αυτές που έχουν ανακοινωθεί έως τώρα, εάν το τραπεζικό σύστημα πρόκειται να αποκαταστήσει την κεφαλαιακή δύναμη που χρειάζεται για αναζωπυρώσει τις χορηγήσεις και να ανοίξει το δρόμο για την ανάκαμψη της οικονομίας.
http://www.capital.gr/dj/news.asp?details=682405
Σημ.axinosp:18,2 να είναι οι ώρες σας κουφάλες Τραπεζίτες !!

Δεν υπάρχουν σχόλια: