Η τήρηση του Συντάγματος επαφίεται στον πατριωτισμό των Ελλήνων, που δικαιούνται και υποχρεούνται να αντιστέκονται με κάθε μέσο εναντίον οποιουδήποτε επιχειρεί να το καταλύσει με την βία Άρθρο 120 (παραγρ.4) του ισχύοντος Συντάγματος της Ελλάδας (ακροτελεύτια διάταξη).

Δεν αναγνωρίζουμε το χρέος

Είτε θα πετύχουμε και θα πάρουμε την πατρίδα μας πίσω, είτε θα χαθούμε για αιώνες στις πατρίδες των άλλων και των υπερκρατικών διεθνών οργανισμών, τις νέες αυτοκρατορίες.Εδώ που φθάσαμε, δεν έχουμε να χάσουμε τίποτα περισσότερο από τις αλυσίδες μας.
Όσο περνούν οι εβδομάδες η κατάστασή μας θα γίνεται όλο και πιο αντιληπτή.
Μέχρι την Εξέγερση

Δεν σας θέλει ο λαός ελικόπτερα και μπρος

To να παράγεις ο ίδιος τα τρόφιμά σου είναι ίσως ένα από τα πιο επικίνδυνα πράγματα που μπορείς να κάνεις σήμερα, γιατί είναι ένα βήμα προς την κατάκτηση της ελευθερίας σου!

''Σκλάβος είναι αυτός που ελπίζει ότι θα έρθουν να τον ελευθερώσουν''
Έζρα Πάουντ 1885 – 1972

Τετάρτη 25 Φεβρουαρίου 2009

Οι οίκοι αξιολόγησης είναι... γυμνοί

Η εποχή μας είναι εποχή που οι μάσκες πέφτουν: σχεδόν όλοι οι παλιοί βασιλιάδες είναι γυμνοί. Στην ίδια μοίρα έχουν «πέσει» και οι τρεις κορυφαίοι οίκοι αξιολόγησης, των οποίων οι αξιολογήσεις αποδείχτηκαν απόλυτα λανθασμένες μόλις «έσκασε» η φούσκα της αμερικανικής αγοράς ακινήτων...
..Οι οίκοι αξιολόγησης πληρώνονται από τους εκδότες μετοχών και όχι από αυτούς που επενδύουν σε μετοχές. Εκμεταλλεύτηκαν σε επίπεδο αγοράς την ανεξαρτησία τους, καθώς «κυνηγούσαν» τις αξιολογήσεις για τιτλοποιημένα στεγαστικά δάνεια.
Για παράδειγμα, τα κέρδη της Moody’s είχαν αυξηθεί τόσο πολύ ώστε ξεπέρασαν τα αντίστοιχα απ’ όλες τις άλλες εταιρίες που είναι εισηγμένες στον S&P 500....
Το να κατηγορήσεις τους επενδυτές για τυφλή εμπιστοσύνη στους οίκους αξιολόγησης είναι κάτι εύκολο.
Αρκετοί άφησαν την απληστία ή την αφέλειά τους να τους «νικήσουν». Αλλά ακόμη και οι πιο έμπειροι, οι επενδυτές με την καλύτερη πληροφόρηση, δεν μπορούσαν να «αποφύγουν» τους οίκους.
Οι αρχές ελέγχου οφείλουν να θέσουν τέλος στον βλαβερό συνδυασμό προνομιακού καθεστώτος λειτουργίας και σύγκρουσης συμφερόντων που υπάρχει στους οίκους.
Το να υπάρξει χαλάρωση των όρων για δημιουργία νέων οίκων αξιολόγησης πιθανώς να ήταν μία υγιής κίνηση: η ενίσχυση του ανταγωνισμού μπορεί να οδηγήσει σε βελτιωμένη μεθοδολογία δράσης.
Βέβαια οι κανόνες για τη δημιουργία ενός οίκου αξιολόγησης δεν μπορούν να χαλαρώσουν υπερβολικά, καθώς θα είχαν οδυνηρά αποτελέσματα.
Η παροχή άδειας από τις αρχές, προκειμένου να διασφαλιστούν η αξιοπιστία και η ανεξαρτησία, είναι απαραίτητη προϋπόθεση.
Παράλληλα θα πρέπει να απαγορευτεί στους οίκους να συνεργάζονται με εταιρίες που προχωρούν σε έκδοση μετοχών.
Η σύγκρουση συμφερόντων δεν πρόκειται να χαθεί όσο οι οίκοι πληρώνονται από τις εταιρίες τις οποίες καλούνται να αξιολογήσουν.
Όμως το βασικό πρόβλημα έγκειται στην ίδια τη φύση της διαχείρισης ρίσκου.
Εάν το φιάσκο των τιτλοποιημένων στεγαστικών δανείων μας έμαθε κάτι, είναι ότι το ρίσκο δεν μπορεί να καταμετρηθεί εύκολα, ούτε να καταμετρηθεί με έναν μόνο τρόπο.
Οι οίκοι «επέτρεψαν» στις τράπεζες να δημιουργήσουν τιτλοποιημένα στεγαστικά δάνεια, στα οποία πρόσφεραν αξιολόγηση «AAA».
Τόσο οι οίκοι όσο και οι ίδιοι οι επενδυτές θα πρέπει να είναι περισσότερο προσεκτικοί στη διαχείριση ρίσκου.
Οι οίκοι υποστηρίζουν ότι οι επενδυτές είναι αυτοί που θα πρέπει να αναλάβουν την ευθύνη των επιλογών τους. Ορθό. Ταυτόχρονα, όμως, αυτό δεν σημαίνει ότι οι οίκοι αξιολόγησης δεν πρέπει να καταστούν περισσότεροι υπεύθυνοι.
ΠΗΓΗ: FT.com
http://www.euro2day.gr/ftcom_gr/194/articles/463607/ArticleFTgr.aspx
Σημ.axinosp:Ορίστε τι Sakis και κουραφέξαλα πληρώνεις τη Moody’s και σου κάνει μια διαφήμηση για την Ελλάδα και την οικονομία της μούρλια !!

Δεν υπάρχουν σχόλια: