Ουάσιγκτον
11-06-2009
Πριν τρία χρόνια εκατοντάδες νυχτερίδες πέθαναν σε σπηλιές της Νέας Υόρκης στην διάρκεια της χειμέριας νάρκης.Τον επόμενο χρόνο το φαινόμενο επαναλήφθηκε στην ίδια περιοχή με περισσότερα θύματα και φέτος οι νεκρές νυχτερίδες φτάνουν σε επίπεδα ρεκόρ.Επιστήμονες εκδηλώνουν μεγάλη ανησυχία γιατί δραστική μείωση του αριθμού των νυχτερίδων ή και πιθανή εξαφάνιση του είδους, θα είχε τεράστιες υγειονομικές, οικονομικές και περιβαλλοντολογικές επιπτώσεις.
Σε ένα εκατομμύριο φτάνουν οι νυχτερίδες που πέθαναν φέτος τον χειμώνα στην βορειοανατολική ακτή της Αμερικής.Το αίτιο του θανάτου τους ήτανε μια λίγο γνωστή ασθένεια, το λεγόμενο Σύνδρομο της Άσπρης Μύτης.Το σύμπτωμα της ασθένειας είναι ένας μύκητας, που εμφανίζεται σαν λευκή πούδρα μούχλας στα ρουθούνια, τα αυτιά και τα φτερά των νυχτερίδων.
Νυκτερίδες με υπέρυθρο φιλμ
Ο Τομ Κανζ, διευθυντής του Οικολογικού Κέντρου του Πανεπιστημίου της Βοστώνης και αυθεντία σε θέματα νυχτερίδας, δήλωσε στην Φωνή της Αμερικής πως «είναι άγνωστο το τι προκαλεί το σύνδρομο» κι αποκάλυψε ότι «εκτός της άσπρης μύτης, άλλο σύμπτωμα της ασθένειας είναι ότι περί τα μέσα του χειμώνα το φτερωτό αυτό θηλαστικό έχει χάσει το περισσότερο από το πάχος του».
Στα βορειοανατολικά διαμερίσματα των ΗΠΑ νυχτερίδες διαχειμάζουν σε σπηλιές κι ορυχεία χρησιμοποιώντας αποθέματα θερμίδων που συγκέντρωσαν κατά τις άλλες εποχές στις οποίες τρέφονταν.Αν ξυπνήσουν πριν το τέλος του χειμώνα, επιδίδονται σε κινήσεις για τις οποίες χρειάζεται να καταναλώσουν περισσότερες δυνάμεις από όσες τους επιτρέπουν οι θερμίδες τις οποίες έχουν.Ως αποτέλεσμα, αντιμετωπίζουν τον κίνδυνο να πεθάνουν αργότερα μέσα στον χειμώνα από πείνα, όπως τεκμηριώνεται και σε φωτογραφίες που τράβηξε ο Τομ Κανζ.
Τομ Κανζ
Σύμφωνα με τον ίδιο διακεκριμένο επιστήμονα: «Πολλές νυχτερίδες με άσπρη μύτη χάνουν όλο το πάχος τους έως τα μέσα Φεβρουαρίου.Ξυπνούν σε κάποια στιγμή και πεινασμένες βγαίνουν από την φωλιά τους. Κόσμος τις έχει δει να πετούν πάνω από παγωμένες εκτάσεις, όπου δεν υπάρχει καθόλου τροφή τον χειμώνα και τα φτερά τους καταστρέφονται από κρυοπαγήματα».
Υπάρχουν πάνω από χίλια είδη νυχτερίδας στον κόσμο και το καθένα τους παίζει απαραίτητο ρόλο στο οικοσύστημα, από την μεταφορά γύρης μέχρι τον έλεγχο του πληθυσμού των εντόμων.
Βίντεο που μαγνητοσκοπήθηκαν νύχτα με κάμερες υπέρυθρης θερμογραφίας από τον Τομ Κανζ και τον Νικολάϊ Χριστόφ στο Τέξας, όπου βρίσκεται και το μεγαλύτερο καταφύγιο νυχτερίδων, δείχνουν ότι «σε ένα μόνο βράδυ οι νυχτερίδες μπορούνε να φάνε ποσότητα εντόμων αντίστοιχη με το μισό ή και ολόκληρο το βάρος του σώματός τους».
Με μια απλή μαθηματική πράξη ο κύριος Κανζ αποδεικνύει την ωφελιμότητα των θηλαστικών αυτών ζώων. Όπως λέει: «Ένα εκατομμύριο νυχτερίδες τρώνε 630 τόνους εντόμων. Δίχως νυχτερίδες θα είχαμε τόνους βλαβερών εντόμων να πλήττουν τις καλλιέργειες λαχανικών και δημητριακών κι οι αγρότες θα κατέφευγαν στην χρήση εντομοκτόνων».
Πέραν του ότι θα στοίχιζαν εκατομμύρια δολάρια, τα πρόσθετα εντομοκτόνα θα έβλαπταν επίσης την μελισσοκομεία και το περιβάλλον.
Την άνοιξη, όταν διαπιστώθηκε πως το Σύνδρομο της Λευκής Μύτης άρχισε να εκδηλώνεται και σε νοτιότερες πολιτείες, συγκλήθηκε στην Δυτική Βιρτζίνια σύσκεψη 25 κορυφαίων βιολόγων και άλλων ειδικών για να εξετάσουν το θέμα υπό την αιγίδα αρμόδιας ομοσπονδιακής υπηρεσίας.
Μαίρη Πάρκιν
Η Μαίρη Πάρκιν είναι συντονιστής προγραμμάτων προς όφελος των ζώων που κινδυνεύουν, στην Υπηρεσία Αλιείας και Άγριας Φύσης των Ηνωμένων Πολιτειών. Αναγνωρίζει ότι «πρόκειται αληθινά για μια βιολογική κρίση που εξαπλώνεται με ανησυχητικό ρυθμό».
Αν και παραδέχεται ότι κανείς ακόμα δεν ξέρει επακριβώς τι προκαλεί το Σύνδρομο της Λευκής Μύτης, εν τούτοις η Μαίρη Πάρκιν δεν έχει καμιά αμφιβολία πως εάν η αρρώστια συνεχίσει να απλώνεται ορισμένα είδη νυχτερίδων θα εκλείψουν. Σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες ο μύκητας που προκαλεί το Σύνδρομο της Λευκής Μύτης εμφανίστηκε προ ημερών για πρώτη φορά και στον Καναδά
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου