Η τήρηση του Συντάγματος επαφίεται στον πατριωτισμό των Ελλήνων, που δικαιούνται και υποχρεούνται να αντιστέκονται με κάθε μέσο εναντίον οποιουδήποτε επιχειρεί να το καταλύσει με την βία Άρθρο 120 (παραγρ.4) του ισχύοντος Συντάγματος της Ελλάδας (ακροτελεύτια διάταξη).

Δεν αναγνωρίζουμε το χρέος

Είτε θα πετύχουμε και θα πάρουμε την πατρίδα μας πίσω, είτε θα χαθούμε για αιώνες στις πατρίδες των άλλων και των υπερκρατικών διεθνών οργανισμών, τις νέες αυτοκρατορίες.Εδώ που φθάσαμε, δεν έχουμε να χάσουμε τίποτα περισσότερο από τις αλυσίδες μας.
Όσο περνούν οι εβδομάδες η κατάστασή μας θα γίνεται όλο και πιο αντιληπτή.
Μέχρι την Εξέγερση

Δεν σας θέλει ο λαός ελικόπτερα και μπρος

To να παράγεις ο ίδιος τα τρόφιμά σου είναι ίσως ένα από τα πιο επικίνδυνα πράγματα που μπορείς να κάνεις σήμερα, γιατί είναι ένα βήμα προς την κατάκτηση της ελευθερίας σου!

''Σκλάβος είναι αυτός που ελπίζει ότι θα έρθουν να τον ελευθερώσουν''
Έζρα Πάουντ 1885 – 1972

Σάββατο 27 Ιουνίου 2009

Στροφή στις φθηνότερες επενδύσεις πράσινης ενέργειας

Του Mark Scott
Οι επενδύσεις των κεφαλαίων επιχειρηματικών συμμετοχών μετατοπίζονται από την ακριβότερη παραγωγή ενέργειας –που απαιτεί σημαντικές επενδύσεις έντασης κεφαλαίου– σε πιο φθηνές τεχνολογίες εξοικονόμησης ενέργειας, όπως οι έξυπνοι μετρητές.
Το τοπίο στις όχθες της λίμνης της Γενεύης είναι γραφικό –με τις πολυτελείς κατοικίες και τα μαγαζάκια αριστερά και δεξιά – και πάντως φαίνεται ένα ασυνήθιστο μέρος για την αντιμετώπιση των κλιματικών αλλαγών.

Ωστόσο, σε ένα από τα ξενοδοχεία πέντε αστέρων στην Avenue de France, στο κέντρο της ελβετικής πόλης, επιχειρηματίες του κλάδου των καθαρών τεχνολογιών, κεφάλαια επιχειρηματικών συμμετοχών και τραπεζίτες συναντήθηκαν στις 17 και 18 Ιουνίου για να κάνουν ακριβώς αυτό. Η ατζέντα: να εντοπιστούν οι κορυφαίες νέες επιχειρήσεις στις καθαρές τεχνολογίες και να υλοποιηθούν νέες συμφωνίες στη μάχη κατά της κλιματικής αλλαγής.

Η σύνοδος, που οργανώθηκε από τον μη κυβερνητικό οργανισμό European Tech Tour, έρχεται σε μια δύσκολη στιγμή για την εκκολαπτόμενη πράσινη αγορά. Οι επενδύσεις από τη βιομηχανία των κεφαλαίων επιχειρηματικών συμμετοχών στη καθαρή τεχνολογία – που περιλαμβάνει τα πάντα από φωτοβολταϊκά συστήματα μέχρι ενεργειακά αποδοτικούς λαμπτήρες – μειώθηκαν σχεδόν κατά το ήμισυ το πρώτο τρίμηνο του 2009, σε σχέση με την αντίστοιχη περυσινή περίοδο, στα 1 δισ. δολ. σύμφωνα με την εταιρεία The Cleantech Group. Αν μετρήσουμε και την ευρύτερη δραστηριότητα σε εξαγορές και συγχωνεύσεις, η εταιρεία συμβούλων New Energy Finance εκτιμά ότι οι συνολικές επενδύσεις στην καθαρή τεχνολογία μειώθηκαν κατά το ήμισυ σε ετήσια βάση, στα 13,3 δισ. δολ. το πρώτο τρίμηνο του 2009.

"Το 2009 ενδεχομένως να αποτελεί το πρώτο έτος πτώσης στις επενδύσεις για καθαρές τεχνολογίες", επισημαίνει ο Richard Youngman, διευθύνων σύμβουλος της Cleantech Group. "Αυτό δεν θα πρέπει να προκαλεί έκπληξη μετά την ανάπτυξη που γνωρίσαμε τα προηγούμενα έξι χρόνια, ενώ θα πρέπει να σημειωθεί ότι οι μακροπρόθεσμοι παράγοντες για επενδύσεις σε τεχνολογίες καθαρής ενέργειας δεν έχουν αλλάξει".

Η παγκόσμια οικονομική ύφεση ενδεχομένως να έχει πλήξει τις επενδύσεις, ωστόσο οι πολιτικοί και στις πλευρές του Ατλαντικού έχουν θέσει στο επίκεντρο τις τεχνολογίες καθαρής ενέργειας για να αναζωπυρώσουν τις οικονομίες τους και να καταπολεμήσουν τις κλιματικές αλλαγές.

Το σχέδιο στήριξης της αμερικανικής οικονομίας ύψους 787 δισ. δολ. που έχει υπογράψει ο Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα βάζει στην άκρη σχεδόν 80 δισ. δολ. σε έργα φιλικά προς το περιβάλλονμ. Στα ομοσπονδιακά προγράμματα περιλαμβάνονται κίνητρα για επενδύσεις σε νέες υποδομές, φοροαπαλλαγές και κυβερνητικές ενισχύσεις για την προώθηση της έρευνας και της καινοτομίας σε φιλικότερες προς το περιβάλλον πηγές ενέργειας.

Στην Ευρώπη, οι πολιτικοί στις Βρυξέλλες αλλά και στις πρωτεύουσες των ευρωπαϊκών κρατών, αναμένεται να κατευθύνουν περίπου 54 δισ. δολ. σε παρεμβάσεις που περιλαμβάνουν από την προώθηση των καθαρών τεχνολογιών στη χρήση του άνθρακα μέχρι τα φιλικότερα προς το περιβάλλον αυτοκίνητα έως το 2010.

Με τους πολιτικούς να προωθούν φιλόδοξα προγράμματα καθαρής ενέργειες, οι επιχειρηματίες και τα κεφάλαια επιχειρηματικών συμμετοχών που βρέθηκαν στη συνάντηση της Γενεύης εμφανίστηκαν επιφυλακτικά αισιόδοξοι. Η παγκόσμια χρηματοπιστωτική κρίση έχει πλήξει τις προοπτικές κερδοφορίας του κλάδου, τουλάχιστον σε βραχυπρόθεσμο επίπεδο, ωστόσο αυτό δεν σημαίνει ότι δεν υπάρχουν ακόμη ευκαιρίες.

Μεταξύ των θεμάτων που βρέθηκαν στο επίκεντρο της συνόδου κατά τη διάρκεια των διαλλειμάτων για καφέ ήταν η αλλαγή στη φύση των επενδύσεων. Με αρκετές από τις τεχνολογίες του κλάδου των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας να ωριμάζουν σταδιακά, όπως η αιολική και η ηλιακή, οι επενδυτές στρέφονται στις νεώτερες τεχνολογίες της ενεργειακής αποδοτικότητας – όπως έξυπνοι ηλεκτρονικοί μετρητές που επιτρέπουν στις επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά να ελέγχουν πιο αποδοτικά την ενέργεια που καταναλώνουν – καθώς αναζητούν νέες ευκαιρίες.

"Η τάση αυτή έχει εμφανιστεί το τελευταίο διάστημα, ωστόσο τους τελευταίους έξι μήνες έχει αποκτήσει πραγματική ορμή", αναφέρει ο Youngman του Cleantech Group, ενώ προσθέτει ότι τα τεράστια ποσά των δισεκατομμυρίων που απαιτούνται για τη χρηματοδότηση των παραδοσιακών πράσινων έργων αποθαρρύνουν πολλά κεφάλαια επιχειρηματικών συμμετοχών.

Η μετάβαση από την παραγωγή καθαρής ενέργειας στην ενεργειακή αποδοτικότητα ήταν ξεκάθαρη στις συναντήσεις των επιχειρηματιών με τα επενδυτικά κεφάλαια στην Γενεύη. Εκεί βρέθηκε, μεταξύ άλλων, η βρετανική AlertMe, μία νέα εταιρεία που χρησιμοποιεί έξυπνες τεχνολογίες μετρητών και οικιακές συσκευές συνδεδεμένες στο Διαδίκτυο για να παρέχει σε πραγματικό χρόνο ενημέρωση στους πελάτης για την ενέργεια που καταναλώνουν.

Ο διευθύνων σύμβουλος Pilgrim Beart σημειώνει ότι η τεχνολογία της AlertMe μπορεί να οδηγήσει σε μείωση της ηλεκτρικής κατανάλωσης κατά οκτώ φορές φθηνότερα απ’ ό,τι η κατασκευή νέων ανεμογεννητριών και αιολικών πάρκων, καθώς μειώνει τη χρήση της ενέργειας στα νοικοκυριά αντί να χρειάζεται η υλοποίηση νέων -και ακριβών- έργων για την παραγωγή επιπλέον ενέργειας.

Τα κεφάλαια επιχειρηματικών συμμετοχών, ιδίως εκείνα που χρηματοδοτούν επιχειρήσεις στα πρώτα στάδια της ανάπτυξης τους, μπορεί να αλλάζουν την επενδυτική του στρατηγική στις πράσινες τεχνολογίες, ωστόσο τα μεγαλύτερα έργα υποδομών σε ΑΠΕ συνεχίζουν να καταλαμβάνουν το μεγαλύτερο μέρος των επενδύσεων σε παγκόσμια βάση. Οι ευρωπαϊκοί κολοσσοί Iberdrola Renovables (IBER.F) και EDP Renováveis (EDPR.LS) σχεδιάζουν να ξοδέψουν σχεδόν 13 δισ. δολ. έως το 2012 στα ΗΠΑ για την κατασκευή νέων αιολικών πάρκων. Η Vestas (VWS.CO) από την Δανία, ή μεγαλύτερη κατασκευάστρια ανεμογεννητριών, σχεδιάζει να ξοδέψει 1 δισ. δολ. σε νέα εργοστάσια στο Κολοράντο των ΗΠΑ. Αντίθετα με τα κεφάλαια επιχειρηματικών συμμετοχών, οι εταιρείες αυτές έχουν βαθιές τσέπες για να υποστηρίξουν νέα έργα στο κλάδο των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.

Χωρίς να διαθέτουν τέτοια επενδυτική δύναμη, οι ιδιώτες επενδυτές εστιάζουν σήμερα σε γρήγορες και εύκολες στην υλοποίηση τους επενδύσεις ενεργειακής αποδοτικότητας που δεν χρειάζονται πολύ χρόνο για να ολοκληρωθούν – και δισεκατομμύρια δολάρια – για να βγάλουν κέρδη.

"Γιατί να ξοδεύουμε πολλά χρήματα για να χρηματοδοτήσουμε μία τεχνολογία που μπορεί να βγάλει τα έξοδα της ακόμα και το 2020; Αυτός δεν είναι ένας έξυπνος τρόπο για να βγάλουμε κέρδη", δήλωσε εκπρόσωπος εταιρείας επιχειρηματικών συμμετοχών που ζήτησε να μην χρησιμοποιηθεί το όνομα του.
http://www.capital.gr/businessweek/articles.asp?id=760574
Σημ.axinosp:Επειδή κανείς δεν θέλει να τα βάλει με το λόμπι του πετρελαίου και τις αυτοκινητοβιομηχανίες που είναι υπεύθυνες για το φαινόμενο του θερμοκηπίου κάποιοι θέλουν να μας πείσουν ότι οι έξυπνοι μετρητές του ηλεκτρικού είναι η λύση για την κλιματική αλλαγή . Τα ίδια δεν μας λέγανε για τις λάμπες οικονομίας που βάλαμε σπίτια μας και τον μόνο που δεν ωφέλησαν ήταν η τσέπη μας λόγω πολλαπλάσιας τιμής χωρίς να υπάρχει μετρήσιμη διαφορά στη κατανάλωση του ηλεκτρικού . Σε λίγο θα δούμε διαφημιστικές καμπάνιες για τους έξυπνους μετρητές και τα κορόιδα που αγωνιούν για την υπερθέρμανση του πλανήτη θα τρέξουν να τους αγοράσουν , αλλά το αυτοκίνητο τους θα συνεχίσει να μολύνει το περιβάλλον είτε είναι υβριδικό είτε όχι !!

Δεν υπάρχουν σχόλια: