Το πόσο αυτό είναι τριπλάσιο, απ όσα έχουν ηδη δαπανήσει οι χώρες - μέλη για τη στήριξη της πραγματικής οικονομίας.
Σ’ αυτό το εφιαλτικό σενάριο που περιγράφει η Κομισιόν στην ίδια έκθεση της υπολογίζει ότι «το άμεσο δημοσιονομικό κόστος της σημερινής κρίσης στην Ένωση κυμαίνεται μεταξύ του 2,75% και του 14% του ΑΕΠ της.
Αυτό το ανώτατο όριο (πλαφόν) του 14% ,που σε προηγούμενες εκτιμήσεις της Επιτροπής οι εμπειρογνώμονες της το υπολόγιζαν κατά 2,5 ποσοστιαίες μονάδες πιο μεγάλο (16,5% του κοινοτικού ΑΕΠ), ισοδυναμεί χονδρικά σήμερα με 1,8 τρις. ευρώ.
Το τελικό ποσοστό του ΑΕΠ εξαρτάται από τον τρόπο, την αποτελεσματικότητα που θ’ αντιδράσουν από τώρα και στο μέλλον ,οι κοινοτικές κυβερνήσεις στην κρίση καθώς και από τον τρόπο που θα εκμεταλλευθούν οι τράπεζες που έχουν κλυδωνισθεί από αυτήν,τους πόρους που τους έχουν διαθέσει ως εγγύηση, οι κυβερνήσεις της Κοινότητας.
«Η πείρα από προηγούμενες οικονομικές κρίσεις δείχνει ότι το κόστος τους ήταν χαμηλότερο κάθε φορά που τα μέτρα αντιμετώπισης της τραπεζικής κρίσης λαμβάνονταν με μεγάλη ταχύτητα, ήσαν διαφανή και τα στήριζε ένα ευρύ φάσμα του πολιτικού κόσμου», λεει η Κομισιόν στην έκθεση της.
Μέχρι σήμερα, υπολογίζει η Κομισιόν, τα κράτη - μέλη στήριξαν τον τραπεζικό τομέα τους με εγγυήσεις και χρηματοδοτήσεις ίσες προς το 13% του ΑΕΠ και έχουν εγκρίνει ήδη χορηγήσεις κι άλλων κεφαλαίων που το ύψος τους αντιστοιχεί στο 31% του ΑΕΠ.
Η Επιτροπή, στην ίδια πάντα έκθεση της, υποστηρίζει την ανάγκη χάραξης από τώρα μιας στρατηγικής εξόδου από την κρίση η οποία θα στηρίζεται στην ενίσχυση των δημοσιονομικών πλαισίων των κρατών-μελών, στην αναδιάρθρωση των δαπανών που σχετίζονται, άμεσα η έμμεσα, με την γήρανση του πληθυσμού και στον προσδιορισμό μέτρων εξυγίανσης που θα πρέπει να εφαρμοσθούν όταν επανέλθει η ανάκαμψη της οικονομίας μεταξύ δεύτερου και τρίτου τριμήνου του 2010.
Ανισότητες στη φορολόγηση στην Ελλάδα
Στο μεταξύ, πολύ υψηλή φορολόγηση στο εισόδημα φυσικών προσώπων και πολύ χαμηλή στο εισόδημα των εταιρειών στη χώρα μας, καταδεικνύουν τα στοιχεία της Eurostat.
Το 2008 η φορολόγηση στα φυσικά πρόσωπα έφθασε το 40% και το 2009 στις εταιρείες το 25%.
Από τα στοιχεία της Eurostat προκύπτει πως η φορολόγηση της εργασίας στην Ελλάδα είναι υπερδιπλάσια από αυτή του κεφαλαίου.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου