Τα «μεγάλα διλήμματα των εκλογών», όπως η παραμονή ή μη στο ευρώ, έθεσε μιλώντας σε ανθρώπους της επιστήμης, της τέχνης και του πολιτισμού, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Ευάγγελος Βενιζέλος.
«Τα μεγάλα διλήμματα των εκλογών εξακολουθούν να είναι τα απλά και θεμελιώδη διλήμματα: Υπάρχει παραμονή στο ευρώ χωρίς πρόγραμμα και χωρίς προϋποθέσεις; Υπάρχει κάποιος που προτείνει την καταγγελία της δανειακής σύμβασης;», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ επανέλαβε πως η θέση της Ελλάδας είναι οριστικά διασφαλισμένη μέσα στην Ευρωζώνη, εφόσον ανταποκριθούμε στις υποχρεώσεις μας και εφόσον εφαρμόσουμε το Εθνικό Σχέδιο Ανασυγκρότησης. «Τίποτα δεν είναι διασφαλισμένο οριστικά εάν εμείς δεν θέλουμε να το διασφαλίσουμε, εάν δεν σεβαστούμε και δεν προστατέψουμε τις θυσίες που έχει ήδη κάνει ο ελληνικός λαός», επισήμανε.
Ζήτησε ακόμη να σταματήσει η στείρα συζήτηση για την κατανομή της ευθύνης για το παρελθόν, σημειώνοντας ότι «ολόκληρο το πολιτικό σύστημα έχει ευθύνη». «Έχει αξία σήμερα να τα ρίχνουμε ο ένας στον άλλον; Εμείς αναλαμβάνουμε τις δικές μας ευθύνες. Είμαστε όλοι μέρος του προβλήματος και η ευθύνη βαραίνει όλους», παρατήρησε.
Ο κ. Βενιζέλος αναφέρθηκε και στην ανάγκη ενός νέου Εθνικού Φορολογικού Συστήματος, που, όπως είπε, «πρέπει να είναι σταθερό για τα επόμενα δέκα χρόνια, να έχει ευρεία αποδοχή και συναίνεση, καθαρή αναπτυξιακή και καθαρή κοινωνική και αναδιανεμητική διάσταση».
«Κίνδυνος εκφασισμού»
Στη δευτερολογία του ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ υποστήριξε πως η χώρα βρίσκεται αντιμέτωπη με τον κίνδυνο εκφασισμού, από την στιγμή που, όπως ανέφερε, διαρρηγνύεται ο κοινωνικός ιστός, ανατρέπονται αξίες, καταλύονται βασικά προτάγματα, ενώ η οργή εναλλάσσεται με τον φόβο και τίποτα από αυτά τα δυο δεν μετατρέπεται σε πρόταση εξουσίας. Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ επικαλέστηκε το παράδειγμα της «Δημοκρατίας της Βαϊμάρης» (1919-1933) και είπε ότι ελλοχεύει ο κίνδυνος ακόμα και ενός κοινοβουλίου εχθρικού προς τον κοινοβουλευτισμό, από την στιγμή που η κρίση απειλεί εν τέλει την εθνική συνοχή.
«Οι έρευνες της κοινής γνώμης, κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου», ανέφερε, προσθέτοντας ότι «οι αναποφάσιστοι είναι πολλοί, αυτοί που θέλουν να "τιμωρήσουν" τα κόμματα είναι εξίσου πολλοί και κανείς δεν ξέρει πώς θα διαμορφωθούν τελικά οι τάσεις του εκλογικού σώματος δεδομένου ότι το 50% αυτού δηλώνει ότι θα αποφασίσει την τελευταία εβδομάδα και επιπλέον το 50% αυτών δηλώνουν ότι θα αποφασίσουν την τελευταία στιγμή». Ο κ. Βενιζέλος είπε ότι αυτή η αναποφασιστικότητα των ψηφοφόρων ενδέχεται να επηρεαστεί από μια «τεχνική διόγκωση κριτηρίων» και υπογράμμισε ότι «το παραμικρό γεγονός μπορεί να πυροδοτήσει ανεξέλεγκτα φαινόμενα».
Μιλώντας για την ακροδεξιά, είπε ότι δεν πρέπει να «εκκολαφθεί το «αυγό του φιδιού», ενώ αναφερόμενος στην αριστερά διατύπωσε το ερώτημα αν «είναι αριστερός πολιτικός λόγος εκείνος που δεν οδηγεί σε εφαρμόσιμη πολιτική εξόδου από την κρίση». Διατυπώνοντας εκ νέου επικρίσεις για τη στάση ορισμένων κομμάτων της αριστέρας, διερωτήθηκε αν είναι αριστερός πολιτικός λόγος εκείνος που απαντά σε ψευδή, όπως ανέφερε, διλήμματα ή κάνει επιλογές χωρίς κόστος. Πρόσθεσε μάλιστα πως κάποιοι πιστεύουν πως μετά τις εκλογές, κάποιοι θα κυβερνούν και θα αναλάβουν τις ευθύνες και κάποιοι άλλοι θα σχολιάζουν την πραγματικότητα είτε εντός, είτε στις παρυφές του πολιτικού συστήματος.
Ναυτεμπορική
Σημ.axinosp:Το δίλημα είναι εμείς ή εσείς !!
2 σχόλια:
ο τυπος ειναι αδιστακτος και θρασυτατος.ο πολιτικος του λογος-εαν μπορει να χαρακτηρισθει πολιτικος-συνισταται στην οικειοθελη αυτοκτονια 10 εκατομυριων ψυχων.
ποτε στην ανθρωπινη ιστορια δεν τεθηκε τετοια πολιτικη σε εναν λαο.
η απαντηση ειναι μια :
ΜΑΥΡΟ στο μαυρο μετωπο του μνμονιου,οπου τους βρητε.
Δημοσίευση σχολίου