Η τήρηση του Συντάγματος επαφίεται στον πατριωτισμό των Ελλήνων, που δικαιούνται και υποχρεούνται να αντιστέκονται με κάθε μέσο εναντίον οποιουδήποτε επιχειρεί να το καταλύσει με την βία Άρθρο 120 (παραγρ.4) του ισχύοντος Συντάγματος της Ελλάδας (ακροτελεύτια διάταξη).

Δεν αναγνωρίζουμε το χρέος

Είτε θα πετύχουμε και θα πάρουμε την πατρίδα μας πίσω, είτε θα χαθούμε για αιώνες στις πατρίδες των άλλων και των υπερκρατικών διεθνών οργανισμών, τις νέες αυτοκρατορίες.Εδώ που φθάσαμε, δεν έχουμε να χάσουμε τίποτα περισσότερο από τις αλυσίδες μας.
Όσο περνούν οι εβδομάδες η κατάστασή μας θα γίνεται όλο και πιο αντιληπτή.
Μέχρι την Εξέγερση

Δεν σας θέλει ο λαός ελικόπτερα και μπρος

To να παράγεις ο ίδιος τα τρόφιμά σου είναι ίσως ένα από τα πιο επικίνδυνα πράγματα που μπορείς να κάνεις σήμερα, γιατί είναι ένα βήμα προς την κατάκτηση της ελευθερίας σου!

''Σκλάβος είναι αυτός που ελπίζει ότι θα έρθουν να τον ελευθερώσουν''
Έζρα Πάουντ 1885 – 1972

Παρασκευή 17 Ιουλίου 2009

Εγκαίνια για τον μεγαλύτερο σταθμό ηλιακής ενέργειας

Του Τάσου Σαραντή
Εγκαινιάστηκε επίσημα ο μεγαλύτερος σταθμός παραγωγής ηλεκτρικού ρεύματος από τον ήλιο στον κόσμο που βρίσκεται εγκατεστημένος στην ισπανική επαρχία της Γρανάδας στην Ανδαλουσία.

Πρόκειται για τον Andasol 1, τον ηλιακό - θερμικό σταθμό παραγωγής ηλεκτρικού ρεύματος, η λειτουργία του οποίου βασίζεται σε κάτοπτρα που θα καλύπτουν τις ενεργειακές ανάγκες 200 χιλιάδων ανθρώπων. Όπως υπολογίζεται, η λειτουργία του σταθμού θα περικόψει τις εκπομπές του διοξειδίου του άνθρακα κατά 150.000 τόνους.

Το σταθμό απαρτίζουν περισσότερα από 600 παραβολικά κάτοπτρα (κοίλοι καθρέφτες) κάθε ένα από τα οποία έχει μήκος 150 μέτρων και πλάτος 5,7 μέτρων. Η συνολική επιφάνεια των κατόπτρων ξεπερνάει τα 500.000 τετραγωνικά μέτρα.

Επιπλέον, ένας συσσωρευτής θερμότητας που βρίσκεται στο κέντρο αυτού του γιγαντιαίου ηλιακού πάρκου με δύο μεγάλες δεξαμενές με ύψος 14 και διάμετρο 36 μέτρων χρησιμοποιούνται για να αποθηκεύσουν την ενέργεια που πλεονάζει κατά τη διάρκεια της μεσημβρινής περιόδου χρησιμοποιώντας υγρό άλας.

Αυτό το άλας θερμαίνεται από την ηλιακή ενέργεια σε θερμοκρασίες μέχρι 390 βαθμών Κελσίου και αυτή η αποθηκευμένη θερμότητα επιτρέπει στο σταθμό παραγωγής ηλεκτρικού ρεύματος να λειτουργήσει στην πλήρη του απόδοση (50 μεγαβάτ) για πάνω από 7,5 ώρες αφότου έχει πέσει ο ήλιος - μια βασική προϋπόθεση για τη μελλοντική επέκταση των ηλιακών σταθμών παραγωγής ηλεκτρικού ρεύματος.


Κάτοπτρα
Ομως, η αυξημένη παραγωγικότητα αυτού του σταθμού στηρίζεται στα παραβολικά κάτοπτρα που διαθέτει, τα οποία μπορούν να μετατρέπουν έως και το 24% της ηλιακής ενέργειας σε ηλεκτρική, τη στιγμή που οι καλύτερες ηλιακές κυψέλες δεν ξεπερνούν σε απόδοση το 17%. Αλλωστε, ο Andasol 1 είναι η πρώτη εγκατάσταση στην Ευρώπη με παραβολικά κάτοπτρα, όμως αντίστοιχες εγκαταστάσεις έχουν δημιουργηθεί από το 1985 στην Καλιφόρνια των ΗΠΑ.

Για την κατασκευή του πάρκου στη Γρανάδα, η κατασκευάστρια εταιρεία Solar Millennium ακολούθησε τον τρόπο λειτουργίας των αμερικανικών θερμοηλιακών πάρκων, τα οποία είχαν παραγάγει μέχρι το 2008 δώδεκα δισεκατομμύρια κιλοβατώρες, αρκετές για να καλύψουν για ένα χρόνο τις ανάγκες 12 εκατομμυρίων ανθρώπων.

Η επιτυχημένη λειτουργία των θερμοηλιακών πάρκων στην Καλιφόρνια ήταν κι ένας από τους βασικούς λόγους που έκαναν την Ευρωπαϊκή Ενωση να χρηματοδοτήσει το έργο, καλύπτοντας ένα μέρος από τα 300 εκατομμύρια ευρώ του συνολικού κόστος.

Επίσης, αποτέλεσε ένα σημαντικό κίνητρο και για την ισπανική κυβέρνηση ώστε να συμπεριλάβει τα παραβολικά κάτοπτρα στις τεχνολογίες, που θα τη βοηθήσουν να μειώσει τις εκπομπές ρύπων στα επίπεδα που επιβάλλει το Πρωτόκολλο του Κιότο.

Σύντομα, μάλιστα, στην ίδια περιοχή θα ξεκινήσουν να λειτουργούν δύο ακόμη πανομοιότυπες εγκαταστάσεις, οι σταθμοί Andasol 2 και 3, με δυνατότητα παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας που θα ανέρχεται επίσης στα 50 μεγαβάτ στον καθένα.
imerisia
Σημ.axinosp:Οι Ισπανοί Ηλιακή Ενέργεια και εμείς με Αθανασόπουλο στη ΔΕΗ λιγνίτη ή πυρηνικά, ρε δε πάτε να γα$%&!τε ;;

Δεν υπάρχουν σχόλια: