Η τήρηση του Συντάγματος επαφίεται στον πατριωτισμό των Ελλήνων, που δικαιούνται και υποχρεούνται να αντιστέκονται με κάθε μέσο εναντίον οποιουδήποτε επιχειρεί να το καταλύσει με την βία Άρθρο 120 (παραγρ.4) του ισχύοντος Συντάγματος της Ελλάδας (ακροτελεύτια διάταξη).

Δεν αναγνωρίζουμε το χρέος

Είτε θα πετύχουμε και θα πάρουμε την πατρίδα μας πίσω, είτε θα χαθούμε για αιώνες στις πατρίδες των άλλων και των υπερκρατικών διεθνών οργανισμών, τις νέες αυτοκρατορίες.Εδώ που φθάσαμε, δεν έχουμε να χάσουμε τίποτα περισσότερο από τις αλυσίδες μας.
Όσο περνούν οι εβδομάδες η κατάστασή μας θα γίνεται όλο και πιο αντιληπτή.
Μέχρι την Εξέγερση

Δεν σας θέλει ο λαός ελικόπτερα και μπρος

To να παράγεις ο ίδιος τα τρόφιμά σου είναι ίσως ένα από τα πιο επικίνδυνα πράγματα που μπορείς να κάνεις σήμερα, γιατί είναι ένα βήμα προς την κατάκτηση της ελευθερίας σου!

''Σκλάβος είναι αυτός που ελπίζει ότι θα έρθουν να τον ελευθερώσουν''
Έζρα Πάουντ 1885 – 1972

Τρίτη 9 Απριλίου 2013

Μείωση-σοκ 25% στα έσοδα το Μάρτιο

Εικόνα κατάρρευσης παρουσίασαν τα έσοδα του προϋπολογισμού τον Μάρτιο. Παρά την οριακή αύξηση των εισπράξεων από τα τελωνεία έγκυρες πληροφορίες του Capital.gr κάνουν λόγο για μείωση των καθαρών εσόδων το Μάρτιο σε σχέση με τον αντίστοιχο περυσινό μήνα, σε ποσοστό άνω του 25%! 

Με βάση τις αρνητικές επιδόσεις και του Μαρτίου η μαύρη τρύπα σε σχέση με τους μηνιαίους στόχους του προϋπολογισμού προσεγγίζει στο τρίμηνο τα περίπου 500 εκατ. ευρώ ενώ, ενώ αν γίνει αναγωγή σε σχέση με τους ετήσιους στόχους η τρύπα θα προσεγγίσει ή και θα ξεπεράσει τα 3 δις ευρώ στο τέλος του έτους. Μάλιστα σε αυτά τα στοιχεία δεν περιλαμβάνονται και οι απογοητευτικές εισπράξεις των ασφαλιστικών ταμείων οι οποίες το πρώτο τρίμηνο εμφανίζουν, σύμφωνα με πληροφορίες, τρύπα ύψους περίπου750 εκατ. ευρώ. Οι αρνητικές εξελίξεις στο μέτωπο των κρατικών εισπράξεων δεν είναι άσχετες με τις πιέσεις που δέχεται το υπουργείο Οικονομικών από την τρόικα για την αντιμετώπιση του «δημοσιονομικού κενού» για το 2013 με νέα μέτρα αλλά και την ουσιαστική διατήρηση και για φέτος του χαρατσιού (ΕΕΤΗΔΕ) στα ακίνητα.Οι αριθμοί δείχνουν ότι το χαράτσι διατηρείται προκειμένου να αντιμετωπισθεί εν μέρει η υστέρηση των φορολογικών εσόδων. 

Ειδικότερα, σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του Capital.gr: 

- το Μάρτιο εισπράχθηκαν έσοδα προ επιστροφών φόρου περίπου 3 δισ. ευρώ ενώ ο μηνιαίος στόχος του προϋπολογισμού ήταν να εισπραχθούν 3,24 δισ. ευρώ.

- η πρόβλεψη για την επιστροφή φόρων το Μάρτιο, σύμφωνα με τους στόχους του προϋπολογισμού, ήταν να επιστραφούν 191 εκατ. ευρώ αλλά τελικά επεστράφησαν περίπου 800 εκατ. ευρώ. Η επιστροφή, όμως σημειώνει ανώτερη πηγή του υπουργείου Οικονομικών οφείλεται στη μνημονιακή υποχρέωση να έχουν καταβληθεί έως το τέλος Μαρτίου όλες οι εκκαθαρισμένες έως το τέλος του 2012 οφειλές επιστροφών φόρων. Επισημαίνεται ότι η συγκράτηση των επιστροφών φόρου το πρώτο δίμηνο ήταν το βασικό εργαλείο που χρησιμοποίησε το ΥΠΟΙΚ προκειμένου να κρατήσει κοντά στους στόχους την εκτέλεση του προϋπολογισμού.

- τα καθαρά έσοδα του προϋπολογισμού (έσοδα μείον επιστροφές φόρων) παρουσίασαν το Μάρτιο μείωση πάνω από 25% σε σχέση με πέρυσι ενώ σε σχέση με το στόχο παρουσίασαν υστέρηση κατά περίπου 550 εκατ. ευρώ. 

- τα έσοδα από το ΦΠΑ δείχνουν σημεία κατάρρευσης καθώς σε σχέση με πέρυσι το Μάρτιο παρουσίασαν μείωση κατά περίπου 15%. 

- τα έσοδα των εφοριών το Μάρτιο μειώθηκαν πάνω από 20% ή κατά περίπου 500 εκατ. ευρώ λόγω κυρίως της μείωσης των εισπράξεων του ΦΠΑ και της μειωμένης σε σχέση με πέρυσι είσπραξης χαρατσιού (πέρυσι το Μάρτιο εισπράχθηκε η μια από τις δυο δόσεις του χαρατσιού για το2011 ενώ το φετινό αντίστοιχο μήνα εισπράχθηκε η μια από τις πέντε δόσεις για το χαράτσι του 2012). 

- τα έσοδα των τελωνείων είναι αυξημένα κατά 10% λόγω των αυξημένων εισπράξεων από εκτελωνισμούς καπνικών προϊόντων. 

Με βάση όλα τα παραπάνω το σκέλος των εσόδων του προϋπολογισμού στο τρίμηνο Ιανουαρίου-Μαρτίου προκαλούν έντονη ανησυχία στο οικονομικό επιτελείο. 

Ειδικότερα: 

- τα καθαρά έσοδα του προϋπολογισμού παρουσιάζονται στο τρίμηνο μειωμένα σε ποσοστό άνω του 12% σε σχέση με πέρυσι. Σε σχέση με τους στόχους του τριμήνου η υστέρηση διαμορφώνεται περίπου στα 500 εκατ. ευρώ. Όπως σημειώνουν έμπειρα στελέχη του ΥΠΟΙΚ, οι προβολές δείχνουν ότι η μαύρη τρύπα σε ετήσια βάση διαμορφώνεται από 2,7 έως 3,2 δισ. ευρώ ανάλογα με την πορεία που θα ακολουθήσουν οι εισπράξεις τους επόμενους μήνες. Να σημειωθεί ότι στο ΥΠΟΙΚ περιμένουν ότι τους επόμενους τέσσερις μήνες πρόκειται να παρουσιαστούν αυξημένα έσοδα σε σχέση με πέρυσι από το χαράτσι του2012 (υπάρχουν δυο ακόμη δόσεις) αλλά και από τη αναμενόμενη μείωση των επιστροφών φόρων σημαντικό μέρος τους επεστράφη το πρώτο τρίμηνο.

Σε κάθε περίπτωση η μεγάλη υστέρηση των εσόδων έχει φέρει σε δεινή θέση το οικονομικό επιτελείο στις διαπραγματεύσεις με την τρόικα. Το αποτέλεσμα της μεγάλης υστέρησης ήταν να ασκηθούν πιέσεις από την τρόικα για την επέκταση του χαρατσιού και του ΦΑΠ και για φέτος οι οποίες τελικά έφεραν αποτέλεσμα για τους τροϊκανούς. Με το νέο χαράτσι και το ΦΑΠ για το 2013 αναμένεται να εισπραχθούν πρόσθετα περίπου 2,8 δισ. ευρώ, αλλά η καθαρή αύξηση των εσόδων σε σχέση με τα προϋπολογισθέντα ανέρχεται σε περίπου 1,7 δισ. ευρώ καθώς δεν θα εισπραχθούν περίπου 1,2 από τον ενιαίο φόρο ακινήτων που είχαν υπολογισθεί για φέτος καθώς ο φόρος μεταφέρεται στο 2014. Για τα υπόλοιπα 1,1 δισ. ευρώ που λείπουν το οικονομικό επιτελείο πασχίζει να πείσει την τρόικα ότι θα καλυφθούν από τη νέα ρύθμιση χρεών προς το δημόσιο αλλά και την καλύτερη των προβλεπόμενων πορεία συγκράτησης των κρατικών δαπανών. 

Αυτό που προκαλεί ίσως τη μεγαλύτερη ανησυχία στο οικονομικό επιτελείο είναι η με γεωμετρική πρόοδο αύξηση του αριθμού των φορολογούμενων, φυσικών προσώπων και επιχειρήσεων, που δεν εξοφλούν τις φορολογικές τους υποχρεώσεις προτιμώντας να προσφύγουν σε κάποια ρύθμιση τμηματικής εξόφλησης. Είναι χαρακτηριστικό ότι το πρώτο δίμηνο τους έτους τα νέα φέσια προς το δημόσιο αυξήθηκαν κατά 1,3 δισ. ευρώ ενώ οι πρώτες πληροφορίες μιλούν για νέα αύξηση το Μάρτιο κυρίως από την αθέτηση πληρωμών από επιχειρήσεις και επαγγελματίες που δεν κατέβαλαν ΦΠΑ και φόρο μισθωτών υπηρεσιών. 

Δεν υπάρχουν σχόλια: