Η τήρηση του Συντάγματος επαφίεται στον πατριωτισμό των Ελλήνων, που δικαιούνται και υποχρεούνται να αντιστέκονται με κάθε μέσο εναντίον οποιουδήποτε επιχειρεί να το καταλύσει με την βία Άρθρο 120 (παραγρ.4) του ισχύοντος Συντάγματος της Ελλάδας (ακροτελεύτια διάταξη).

Δεν αναγνωρίζουμε το χρέος

Είτε θα πετύχουμε και θα πάρουμε την πατρίδα μας πίσω, είτε θα χαθούμε για αιώνες στις πατρίδες των άλλων και των υπερκρατικών διεθνών οργανισμών, τις νέες αυτοκρατορίες.Εδώ που φθάσαμε, δεν έχουμε να χάσουμε τίποτα περισσότερο από τις αλυσίδες μας.
Όσο περνούν οι εβδομάδες η κατάστασή μας θα γίνεται όλο και πιο αντιληπτή.
Μέχρι την Εξέγερση

Δεν σας θέλει ο λαός ελικόπτερα και μπρος

To να παράγεις ο ίδιος τα τρόφιμά σου είναι ίσως ένα από τα πιο επικίνδυνα πράγματα που μπορείς να κάνεις σήμερα, γιατί είναι ένα βήμα προς την κατάκτηση της ελευθερίας σου!

''Σκλάβος είναι αυτός που ελπίζει ότι θα έρθουν να τον ελευθερώσουν''
Έζρα Πάουντ 1885 – 1972

Σάββατο 31 Δεκεμβρίου 2011

Καταιγίδα «λουκέτων» για τις επιχειρήσεις της Βορείου Ελλάδος

Ο αριθμός των επιχειρήσεων που κατέβασαν ρολά κατά τη διάρκεια του 2011 εμφανίζεται αυξημένος 150% σε σχέση με το προηγούμενο έτος, σύμφωνα με τα στοιχεία του Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης. Οι διαγραφές σε απόλυτο μέγεθος ανήλθαν σε 1.385 φέτος, έναντι 966 αντίστοιχα πέρυσι, ενώ σε νέες εγγραφές προχώρησαν μόλις 751 επιχειρήσεις.



Χωρίς... πάτο εξακολουθεί να παραμένει το «βαρέλι» με τις επιχειρήσεις της Βορείου Ελλάδος που καθίστανται «θύματα» της οικονομικής κρίσης και είτε οδηγούνται σε λουκέτα, είτε διατηρούνται ενεργές με νύχια και με δόντια, με ό,τι αυτό σημαίνει και για τις νέες συνθήκες που έχουν αρχίσει να διαμορφώνονται για το προσωπικό στους χώρους εργασίας.

Το πλέον πρόσφατο κρούσμα με την κατάθεση αίτησης πτώχευσης από τη χαρτοβιομηχανία «Χαρτοποιία Θράκης - Diana A.E.», που επέλεξε τη στάση πληρωμών, γιατί παρά τις προσπάθειες δεν πέτυχε να αντεπεξέλθει στα οικονομικά προβλήματα που διόγκωσε η έλλειψη ρευστότητας, δεν είναι παρά η κορυφή του παγόβουνου.
Το νέο μεγάλο κύμα απο-επιχειρηματοποίησης της περιοχής, που θαρρείς και έρχεται να παρασύρει ό,τι είχε απομείνει από το προ 15ετίας πρώτο κύμα αποβιομηχάνισης, φαίνεται ότι έχει και ορμή και βάθος.
Δεν είναι μόνο ότι (της χαρτοποιίας Ξάνθης) είχε προηγηθεί λίγες ημέρες πριν μία ακόμη γνωστή βορειοελλαδική εταιρεία, η αλυσίδα ηλεκτρικών συσκευών «Εικόνα & Ήχος», η οποία παραδέχθηκε πως η βιωσιμότητά της κρέμεται από μια κλωστή. Ούτε βέβαια το γεγονός ότι η λίστα με εταιρείες που καταθέτουν αιτήσεις υπαγωγής στο άρθρο 99 του πτωχευτικού κώδικα μακραίνει σχεδόν σε καθημερινή βάση.
Τα στοιχεία από δύο παραγωγικά επιμελητήρια της Θεσσαλονίκης, στους κόλπους των οποίων λειτουργούν οι περισσότερες από τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις που συγκροτούν τη «ραχοκοκαλιά» της τοπικής οικονομίας, είναι, επίσης, αποκαρδιωτικά και μάλλον ενδεικτικά για τα μελλούμενα.
Εκρηξη διαγραφών
Οπως προκύπτει από τα στατιστικά δεδομένα που έχει επεξεργαστεί το Βιοτεχνικό Επιμελητήριο της Θεσσαλονίκης, στο διάστημα από την 1η Ιανουαρίου έως τις 15 Δεκεμβρίου του 2011, στα μητρώα καταγράφεται έκρηξη των διαγραφών επιχειρήσεων, η οποία φθάνει το 43,3%, έναντι της αντίστοιχης περυσινής περιόδου και συνοδεύεται με παράλληλη μείωση, σε ποσοστό 20,7%, των νέων εγγραφών.
Την ίδια ώρα, ο αριθμός των επιχειρήσεων που κατέβασαν ρολά κατά τη διάρκεια του 2011 εμφανίζεται αυξημένος 150% σε σχέση με το προηγούμενο έτος, με την πλειονότητα των επιχειρήσεων να δηλώνει πως προχώρησε στην παύση λειτουργίας της δραστηριότητάς της επειδή αυτή κρίθηκε ασύμφορη.
«Το αρνητικό ρεκόρ που καταγράφηκε την τρέχουσα χρονιά έναντι του 2010 αποτελεί απόρροια της δυσμενούς οικονομικής συγκυρίας και της περιορισμένης ως ανύπαρκτης κατανάλωσης που έχει φέρει στα πρόθυρα του νευρικού κλονισμού ακόμη και υγιείς επιχειρήσεις», σχολίασε επί του θέματος ο πρόεδρος του ΒΕΘ. Ταυτόχρονα, εξήγησε πως οι διαγραφές σε απόλυτο μέγεθος ανήλθαν σε 1.385 φέτος, έναντι 966 αντίστοιχα πέρυσι, ενώ σε νέες εγγραφές προχώρησαν μόλις 751 επιχειρήσεις, όταν ένα έτος πριν σε ανάλογη κίνηση είχαν προβεί 948 επιχειρήσεις.
Εξαιρετικά δυσοίωνα, όμως, είναι τα μηνύματα και από το Επαγγελματικό Επιμελητήριο Θεσσαλονίκης, αφού το ισοζύγιο μεταξύ εγγραφών και διαγραφών είναι σε βάρος του «νέου αίματος».
Σύμφωνα με στοιχεία που παρουσιάστηκαν από τη διοίκηση του ΕΕΘ, το 2011 καταγράφονται περίπου 4.500 διαγραφές από το μητρώο του, ενώ οι νέες εγγραφές είναι περίπου 1.000 λιγότερες και κυμαίνονται κοντά στις 3.500, που σημαίνει πως ακόμη και η επιχειρηματικότητα ανάγκης στην πόλη βρίσκεται σε πορεία συρρίκνωσης. «Οποιος δεν έχει δουλειά προσπαθεί να ανοίξει ένα περίπτερο, ένα μπαρ, ένα εστιατόριο, ώστε να εξασφαλίσει ένα μεροκάματο», τόνισε ο πρόεδρος του ΕΕΘ Μ. Ζορπίδης, για να συμπληρώσει πως πλέον «κλείνουν και οι αυτοαπασχολούμενοι, γεγονός που έχει ως συνέπεια η πραγματική ανεργία στην πόλη να ξεπερνά ήδη το 30% και πάμε προς το 40%».
Στοιχεία του εργατοϋπαλληλικού κέντρου Θεσσαλονίκης
Η πραγματική ανεργία «έπιασε» το 29%!
Πιο συγκεκριμένα, με βάση τα στοιχεία του Εργατοϋπαλληλικού Κέντρου Θεσσαλονίκης, η στατιστική ανεργία στην πόλη είναι στο 23%, αλλά η πραγματική ήδη έχει «πιάσει» το 29%, ενώ για κάθε 20 θέσεις που χάνονται, δημιουργούνται μόλις 10 κι αυτές σε ποσοστό σχεδόν 50% δεν είναι πλήρους, αλλά μερικής απασχόλησης. Κάποιοι εργοδότες δε, όπως καταγγέλλουν οι συνδικαλιστές, προτείνουν στους εργαζόμενους πληρωμή του δώρου Χριστουγέννων σε... είδος (σ.σ. ρούχα, παπούτσια, τρόφιμα, δώρα κ.λπ.), λόγω έλλειψης ρευστότητας.
Στην ανατολική Μακεδονία Θράκη, βάσει στοιχείων από τα επιμέρους εργατικά κέντρα, η κατάσταση δεν είναι καλύτερη. Στο νομό Ροδόπης, για παράδειγμα, στην τοπική ΒΙΠΕ Κομοτηνής αυτή τη στιγμή υπάρχουν μόλις 10 ενεργά εργοστάσια στα οποία απασχολούνται περίπου 1.000 εργαζόμενοι, ενώ στις αρχές της δεκαετίας λειτουργούσαν 99 μονάδες και έδιναν δουλειά σε περίπου 17.000 άτομα. Όσον αφορά στο εργασιακό ενδεικτικό των συνθηκών που επικρατούν είναι το γεγονός ότι μεγάλη εταιρεία ξυλείας έθεσε στους εργαζομένους το δίλημμα της τετράμηνης άδειας άνευ αποδοχών ή της απόλυσης. Στην Καβάλα εξάλλου, κατά το τοπικό εργατικό κέντρο, το 70% των εργαζομένων στις παραγωγικές επιχειρήσεις έχουν συμβάσεις τετράωρης εργασίας.
«Πρωτεύουσα» περιφέρεια της ανεργίας, ωστόσο, θεωρείται αυτή της δυτικής Μακεδονίας. Η ΔΕΗ, στην οποία απασχολείται το μεγαλύτερο ποσοστό του δυναμικού, έχει βάλει φρένο στις προσλήψεις, ενώ και οι εναλλακτικές επιλογές είναι σε δυσμένεια, αφού ο πρωτογενής τομέας συρρικνώνεται και το εμπόριο και οι υπηρεσίες κλυδωνίζονται από την έλλειψη ρευστού. Εργαζόμενοι σε μεγάλα έργα είναι απλήρωτοι επί έξι μήνες, η μισθοδοσία καθυστερεί σε διάφορες επιχειρήσεις, ενώ κυριαρχεί η «μαύρη» και ανασφάλιστη εργασία.
Πληρωμή σε είδος
Στη Θεσσαλία, πάλι, η πρόσφατη απόφαση αλυσίδας σούπερ μάρκετ της Λάρισας να πληρώνει σε... είδος μέρος της μισθοδοσίας του προσωπικού δεν είναι το μόνο κρούσμα νέων μορφών «ανταλλακτικής» οικονομίας, καθώς και γνωστή αλυσίδα γρήγορου φαγητού είχε διανείμει κουπόνια στους εργαζόμενους για αγορές από καταστήματα της πόλης, αντί να τους καταβάλει μέρος του μισθού. Τελικά πήρε πίσω το μέτρο μετά την αντίδραση του Εργατικού Κέντρου, το οποίο σημειώνει ότι η απλήρωτη εργασία, για πολλούς μήνες, κυριαρχεί σε όλους τους κλάδους. Εικόνα αποδιοργάνωσης των εργασιακών σχέσεων καταγγέλλεται κι από τους συνδικαλιστές στην Ήπειρο, οι οποίοι κάνουν λόγο για «λουκέτα» σε δεκάδες μικρές και μεγάλες επιχειρήσεις, απολύσεις, ελαστικοποίηση εργασιακών σχέσεων, μονομερείς μειώσεις μισθών υπό την απειλή της απόλυσης και απλήρωτη εργασία.
Ελαστικές μορφές εργασίας
Η αποδόμηση που παρατηρείται στον επιχειρηματικό ιστό της περιοχής, ωστόσο, όπως ήταν αναμενόμενο, έχει σοβαρότατες επιπτώσεις και στον κόσμο της εργασίας.
Η έκρηξη των «λουκέτων» έχει οδηγήσει «στρατιές» (πρώην) εργαζομένων στην ανεργία, ενώ τα οικονομικά προβλήματα σε όσες επιχειρήσεις εξακολουθούν και παραμένουν σε λειτουργία τις έχουν βάλει σε πειρασμό να υιοθετήσουν ελαστικές μορφές απασχόλησης.
Με επίκληση, εξάλλου, της έλλειψης ρευστότητας, που είναι πραγματικό γεγονός και επιτείνεται από τις λιμνάζουσες οφειλές του Δημοσίου, που όλο θα αποπληρωθούν και όλο παραμένουν ανεξόφλητες, επιχειρήσεις κηρύττουν με τη σειρά τους παύση πληρωμών, αφήνοντας απλήρωτους επί μήνες τους εργαζομένους, στους οποίους ο φόβος της απόλυσης τους έχει οδηγήσει να αποδέχονται τέτοιες καταστάσεις.
Το σκηνικό εργασιακής οπισθοδρόμησης -σε σχέση με τις κατακτήσεις του εργατικού κινήματος- συμπληρώνεται με μετατροπές συμβάσεων πλήρους απασχόλησης σε τετράωρης ή εκ περιτροπής εργασίας, ενώ δεν λείπουν και ακραία κρούσματα με επιχειρήσεις που ζήτησαν από τους εργαζόμενους τους, αντί προκαταβολής μισθού, να λάβουν προϊόντα.
Σημ.axinosp:Έχεις μετά το Προβόπουλο να σου λέει, για καταστροφή αν θα επιστρέψουμε  στη δραχμή, ρε δε γαμιέστε !!

Δεν υπάρχουν σχόλια: