Η τήρηση του Συντάγματος επαφίεται στον πατριωτισμό των Ελλήνων, που δικαιούνται και υποχρεούνται να αντιστέκονται με κάθε μέσο εναντίον οποιουδήποτε επιχειρεί να το καταλύσει με την βία Άρθρο 120 (παραγρ.4) του ισχύοντος Συντάγματος της Ελλάδας (ακροτελεύτια διάταξη).

Δεν αναγνωρίζουμε το χρέος

Είτε θα πετύχουμε και θα πάρουμε την πατρίδα μας πίσω, είτε θα χαθούμε για αιώνες στις πατρίδες των άλλων και των υπερκρατικών διεθνών οργανισμών, τις νέες αυτοκρατορίες.Εδώ που φθάσαμε, δεν έχουμε να χάσουμε τίποτα περισσότερο από τις αλυσίδες μας.
Όσο περνούν οι εβδομάδες η κατάστασή μας θα γίνεται όλο και πιο αντιληπτή.
Μέχρι την Εξέγερση

Δεν σας θέλει ο λαός ελικόπτερα και μπρος

To να παράγεις ο ίδιος τα τρόφιμά σου είναι ίσως ένα από τα πιο επικίνδυνα πράγματα που μπορείς να κάνεις σήμερα, γιατί είναι ένα βήμα προς την κατάκτηση της ελευθερίας σου!

''Σκλάβος είναι αυτός που ελπίζει ότι θα έρθουν να τον ελευθερώσουν''
Έζρα Πάουντ 1885 – 1972

Τρίτη 29 Μαΐου 2012

Έρχεται το τέλος της Ευρωζώνης;


Αυτό που μέχρι πρότινος θεωρούνταν απίθανο, σήμερα μοιάζει πιθανό.
Σε ολόκληρο τον κόσμο, τα ΜΜΕ προαναγγέλλουν μια πιθανή έξοδο της Ελλάδας από την ευρωζώνη. Μερικές μάλιστα την θεωρούν αναπόφευκτη.

Για παράδειγμα, το Der Spiegel δημοσίευσε πρωτοσέλιδο με τίτλο «Αντίο Ακρόπολη. Για ποιο λόγο η Ελλάδα θα πρέπει να φύγει από το ευρώ».
Πολλοί πιστεύουν πως χωρίς την Ελλάδα, το ευρώ θα ισχυροποιηθεί. Λένε πράγματα όπως: «μια αλυσίδα είναι τόσο δυνατή, όσο ο πιο αδύναμος κρίκος της», και σημειώνουν πως οι σημερινές χρηματαγορές είναι προετοιμασμένες για ένα τέτοιο ενδεχόμενο, ενώ δεν ήταν πριν από δυο χρόνια.
Η αλήθεια όμως είναι πως μια έξοδος της Ελλάδας δεν θα είναι καθόλου διαχειρίσιμη και θα υπάρξουν συνέπειες. Θα δημιουργηθεί, κατ αρχήν, ένα επικίνδυνο προηγούμενο. Η πρώτη ερώτηση που θα θέσουν όλοι οι επενδυτές, είναι «ποιος θα είναι ο επόμενος»;
Παράλληλα θα εκτοξευτούν στα ύψη τα σπρεντς της Πορτογαλίας, της Ισπανίας και της Ιταλίας, ενώ θα σημειωθούν και μαζικές αποσύρσεις καταθέσεων.
Σε λίγο διάστημα, οι χώρες που θα θέλουν να φύγουν, θα πολλαπλασιαστούν.
Στο τέλος, θα καταρρεύσει το όλο οικοδόμημα της νομισματικής ένωσης.
Η Ελλάδα από μόνη της δεν μπορεί να διαλύσει την ευρωζώνη. Η έξοδός της όμως θα θέσει σε κίνηση μια σειρά γεγονότων, που στο τέλος θα γκρεμίσουν το νομισματικό αυτό πείραμα. Αν αποχωρήσει μια χώρα μέλος, ποιος μας λέει ότι δεν θα το κάνουν και άλλες; Αυτή η αβεβαιότητα είναι που τρελαίνει τις χρηματαγορές.
Όταν συστάθηκε η ΟΝΕ, θεωρήθηκε ως μη αναστρέψιμη. Δεν υπάρχουν προβλέψεις για αποχώρηση χώρας μέλους. Κανένας δεν το είχε σκεφτεί ποτέ. Για αυτό και τώρα κινούμαστε σε αχαρτογράφητες περιοχές.
Σύμφωνα με το Bloomberg:
«Μια ελληνική έξοδος θα πυροδοτούσε αυξήσεις στα σπρεντς και φυγή κεφαλαίων, που θα μεταδίδονταν από χώρα σε χώρα, καθώς και μια σειρά από bank runs. Αν και η ελληνική οικονομία αντιστοιχεί μόλις στο 2% της συνολικής οικονομίας της ευρωζώνης, η έξοδός της θα διέλυε ένα σύστημα σχεδιασμένο να είναι μη αναστρέψιμο και θα προκαλούσε τους επενδυτές να απειλήσουν με αποχώρηση από τις υπόλοιπες χώρες μέλη».
Ήδη είδαμε πως τα ισπανικά και ιταλικά σπρεντς τινάχθηκαν στον ουρανό, χάρη στην ακυβερνησία που προέκυψε στην Ελλάδα. Εν τω μεταξύ η ελληνική κυβέρνηση στερεύει από χρήματα. Όπως ανέφερε πρόσφατα η Bank of America:
«… υπολογίζουμε πως η Ελλάδα θα μείνει από ρευστότητα μεταξύ τέλους Ιουνίου και αρχών Ιουλίου, οπότε και μια επιστροφή στη δραχμή θα μοιάζει αναπόφευκτη».
Οι πρόσφατες εκλογές στην Ελλάδα ενίσχυσαν τα αντιμνημονιακά κόμματα, και έφεραν στο προσκήνιο τον ΣΥΡΙΖΑ, ο ηγέτης του οποίου (Α. Τσίπρας) μιλάει με πάθος εναντίον της δανειακής συμφωνίας της χώρας του.
Όπως λέει, η Ελλάδα μπορεί να απορρίψει την λιτότητα, επειδή η Ευρώπη αποκλείεται να την διώξει. Ο Τσίπρας πιστεύει πως η Ευρώπη πρέπει να σώσει την Ελλάδα, επειδή οι συνέπειες της εξόδου της θα ήταν καταστροφικές για όλους.
Έτσι, η Ελλάδα και η Γερμανία κοιτάζονται στα μάτια, και μπλοφάρουν, προσπαθώντας ο ένας να κάνει τον άλλο να κλείσει τα μάτια του πρώτος. Θα το κάνει κάποιος από τους δυο άραγε;
Ο ΣΥΡΙΖΑ προσπαθεί να πείσει τους Έλληνες ότι μπορούν να πουν όχι στην λιτότητα, παραμένοντας στο ευρώ. Τον λογαριασμό, λέει, θα τον πληρώσουν οι Ευρωπαίοι. Οι περισσότεροι Έλληνες θέλουν το ευρώ. Μια πρόσφατη δημοσκόπηση έδειξε πως το 78% επιθυμεί την παραμονή της χώρας στην ευρωζώνη. Η πλειοψηφία όμως, δεν θέλει άλλη λιτότητα.
‘Όπως και να έχει, δεν είναι καθόλου ρεαλιστικό να πιστεύουν πως μπορούν να έχουν και την πίτα σωστή και τον σκύλο χορτάτο. Αν η Ελλάδα δεν συμμαζέψει τα δημοσιονομικά της, η εξωτερική βοήθεια θα διακοπεί. Και αν συμβεί κάτι τέτοιο, οι συνέπειες θα είναι δραματικές.
Όπως είπε ο πρώην αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Θ. Πάγκαλος, «…η Ελλάδα θα χρεοκοπήσει ανεξέλεγκτα. Δεν θα μπορούν να πληρωθούν μισθοί και συντάξεις. Αυτό δεν το καταλαβαίνουν οι  πολίτες. Έχουμε χρήματα μέχρι και τον Ιούνιο».
Αν διακοπεί η διεθνής χρηματοδότηση της Ελλάδας και αυτή μείνει χωρίς λεφτά, θα αναγκαστεί να επιστρέψει στην δραχμή. Μάλιστα, η Ευρώπη ήδη προετοιμάζεται για αυτό το ενδεχόμενο. Πάντως, η δραχμή θα έχανε την αξία της σε χρόνο ρεκόρ. Οι εκτιμήσεις μιλούν για υποτίμηση της τάξης του 50% έναντι του ευρώ, και άλλων νομισμάτων, με αποτέλεσμα να καταστραφούν οι οικονομίες και οι καταθέσεις, και να εξαθλιωθούν οι μισθωτοί και οι συνταξιούχοι.
Η ελληνική οικονομία που ήδη βρίσκεται σε βαθιά ύφεση, θα εξασθενήσει κι άλλο. Τους τελευταίους 12 μήνες έχει συρρικνωθεί κατά 8.5% και η ανεργία έχει αγγίξει το 21.8%. Αν η κατάσταση αυτή συνεχίσει, η χώρα θα γίνει αγνώριστη.
Παράλληλα όμως, θα είναι δραματικές και οι επιπτώσεις για την υπόλοιπη Ευρώπη. Το παγκόσμιο οικονομικό σύστημα θα μπει σε μια νέα σοβαρή κρίση εφάμιλλη με αυτήν που προκάλεσε η κατάρρευση της Lehman Brothers.
Κανένας δεν γνωρίζει πως μπορεί να αντιστραφεί η σημερινή καθοδική πορεία της ευρωζώνης. Η Γερμανία που κανονικά θα έπρεπε να αναλάβει την στήριξή της επ αόριστον, δεν πρόκειται να το κάνει. Για αυτό και παντού κυριαρχεί η απαισιοδοξία. Κανένας μα κανένας δεν γνωρίζει το τι πρόκειται να συμβεί.
Αν όμως η ευρωζώνη πρέπει να διασωθεί, η Ελλάδα θα πρέπει να παραμείνει μέλος της. Η απομάκρυνση του πλέον αδύναμου κρίκου της αλυσίδας, απλά θα σπάσει και την υπόλοιπη.
Η εμπιστοσύνη είναι κάτι το πολύ περίεργο. Χρειάζεται δεκαετίες για να φτιαχτεί, αλλά αρκεί ένα μόνο λεπτό, για να χαθεί.
Αν η Ελλάδα βγει απ το ευρώ, η εμπιστοσύνη στην ευρωζώνη θα θιγεί ανεπανόρθωτα. Και όταν οι επενδυτές τρομάζουν, δρουν ανεξέλεγκτα.
Ο χρόνος κυλάει με γοργούς ρυθμούς, και η Ευρώπη ζει με δανεικό χρόνο…
Το πιο πιθανό είναι πως η Γερμανία θα βαρεθεί αυτά που συμβαίνουν, και σε κάποια στιγμή θα βγάλει την πρίζα και όλα θα αρχίσουν και πάλι απ το μηδέν.

Δεν υπάρχουν σχόλια: