Η τήρηση του Συντάγματος επαφίεται στον πατριωτισμό των Ελλήνων, που δικαιούνται και υποχρεούνται να αντιστέκονται με κάθε μέσο εναντίον οποιουδήποτε επιχειρεί να το καταλύσει με την βία Άρθρο 120 (παραγρ.4) του ισχύοντος Συντάγματος της Ελλάδας (ακροτελεύτια διάταξη).

Δεν αναγνωρίζουμε το χρέος

Είτε θα πετύχουμε και θα πάρουμε την πατρίδα μας πίσω, είτε θα χαθούμε για αιώνες στις πατρίδες των άλλων και των υπερκρατικών διεθνών οργανισμών, τις νέες αυτοκρατορίες.Εδώ που φθάσαμε, δεν έχουμε να χάσουμε τίποτα περισσότερο από τις αλυσίδες μας.
Όσο περνούν οι εβδομάδες η κατάστασή μας θα γίνεται όλο και πιο αντιληπτή.
Μέχρι την Εξέγερση

Δεν σας θέλει ο λαός ελικόπτερα και μπρος

To να παράγεις ο ίδιος τα τρόφιμά σου είναι ίσως ένα από τα πιο επικίνδυνα πράγματα που μπορείς να κάνεις σήμερα, γιατί είναι ένα βήμα προς την κατάκτηση της ελευθερίας σου!

''Σκλάβος είναι αυτός που ελπίζει ότι θα έρθουν να τον ελευθερώσουν''
Έζρα Πάουντ 1885 – 1972

Τετάρτη 17 Οκτωβρίου 2012

Γιατί η Ελλάδα δεν μπορεί να φύγει από το ευρώ - Το σενάριο Grexit, εάν επαληθευόταν, θα έθετε σε κίνδυνο όχι μόνο την παγκόσμια οικονομία, αλλά και την πολιτική σταθερότητα - «Πρέπει να αποφευχθεί αυτή η λύση» λέει το ινστιτούτο Bertelsmann


Η έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ σίγουρα δεν είναι εύκολη υπόθεση. Σε ένα τέτοιο εφιαλτικό σενάριο, οι συνέπειες για την παγκόσμια οικονομία όχι μόνο θα είναι τεράστιες, αλλά μπορεί να οδηγηθούμε σε μία νέα παγκόσμια οικονομική κρίση. Σίγουρα, οι χώρες του Νότου της Ευρώπης θα δεχθούν ισχυρό πλήγμα, όμως ούτε οι οικονομίες των ΗΠΑ, της Κίνας και άλλων αναδυόμενων αγορών πρόκειται να βγουν αλώβητες. Σε αυτό το συμπέρασμα καταλήγει έρευνα που διεξήγε η Prognos AG για λογαριασμό του γερμανικού ινστιτούτου Bertelsmann Stiftung.
Η έρευνα αναλύει τις οικονομικές συνέπειες που θα έχει το σενάριο Grexit, καθώς και άλλα τρία «καταστροφικά» σενάρια για την Ευρωζώνη. Κι όπως αναφέρεται, και στις τέσσερις περιπτώσεις η ανάπτυξη στη Γερμανία θα πληγεί, καθώς και άλλων 42 οικονομιών παγκοσμίως. Αποτέλεσμα είναι οι αναλυτές να μην κρύβουν πλέον τις σοβαρές ανησυχίες τους.
Για την Ελλάδα, το σενάριο εξόδου προβλέπει εθνική χρεοκοπία, σημαντική υποτίμηση του νέου νομίσματος, ανεργία, κατακόρυφη μείωση της εγχώριας ζήτησης και αρκετά άλλα προβλήματα. Ωστόσο, όλα αυτά δεν θα αφήσουν ανεπηρέαστους τους εμπορικούς εταίρους της χώρας μας με τις απώλειες από την ανάπτυξη να υπολογίζονται σε 164 δις. ευρώ ή 14.300 ευρώ ανά άτομο έως το έτος 2020. Οι 42 ισχυρότερες οικονομίες παγκοσμίως θα πρέπει να απορροφήσουν συνολικές ζημίες 674 δις. ευρώ.
Ωστόσο, δεδομένου ότι ενδεχόμενη έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ θα έθετε σε κίνδυνο και άλλες προβληματικές χώρες του Ευρωπαϊκού Νότου, στην έρευνα υπολογίζεται επίσης ο αρνητικός αντίκτυπος για τις άλλες τρεις χώρες και τα ενδεχόμενα σενάρια εξόδου.

Αποχώρηση Πορτογαλίας

Στην περίπτωση που αποχωρήσει από το ευρώ και η Πορτογαλία, για παράδειγμα, οι ζημίες υπολογίζονται σε 225 δις. ευρώ για τη Γερμανία έως το 2020 και υποχρεωτική διαγραφή χρέους 99 δις. ευρώ. Παγκοσμίως, οι ζημίες από την ανάπτυξη θα έφθαναν στα 2,4 τρις. ευρώ, εκ των οποίων οι ΗΠΑ θα έπρεπε να απορροφήσουν τα 365 δις. και η Κίνα τα 275 δις. ευρώ. Με αυτό το σενάριο, οι ζημίες ανά άτομο στη Γερμανία θα έφθαναν τα 2.790 ευρώ για τα επόμενα οκτώ χρόνια.

«Στην τρέχουσα κατάσταση θα πρέπει να διασφαλίσουμε ότι η κρίση στην Ευρώπη δεν θα μετατραπεί σε πύρινη κόλαση» προειδοποιεί ο Aart De Geus

«Στην τρέχουσα κατάσταση θα πρέπει να διασφαλίσουμε ότι η κρίση στην Ευρώπη δεν θα μετατραπεί σε πύρινη κόλαση» προειδοποιεί ο Aart De Geus, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του ινστιτούτου Bertelsmann. Όπως τονίζει, η αβεβαιότητα που θα επικρατούσε στις αγορές σε αυτή την περίπτωση –με την έξοδο της Ελλάδας ή της Πορτογαλίας- θα αύξανε δραματικά το οικονομικό βάρος για τις ήδη προβληματικές οικονομίες της Ισπανίας και της Ιταλίας που με τη σειρά του θα οδηγούσε σε κατάρρευση της Ευρωζώνης.

Εξοδος από το ευρώ της Ισπανίας

Το σενάριο γίνεται ακόμη πιο εφιαλτικό εάν υπολογιστεί ενδεχόμενη έξοδος της Ισπανίας. Εάν η τέταρτη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρωζώνης αναγκαστεί να εγκαταλείψει το ευρώ, οι ζημίες για τη Γερμανία θα φθάσουν τα 850 δις. ευρώ έως το 2020. Στις ΗΠΑ, αυτό το σενάριο θα οδηγούσε σε απώλειες 1,2 τρις. ευρώ και συνολικά για τις 42 μεγάλες οικονομίες θα είχε ως αποτέλεσμα την εμφάνιση ζημιών 7,9 τρις. ευρώ.
Οι ζημίες ανά άτομο στη Γερμανία θα εκτινάσσονταν σε 10.500 ευρώ για τα επόμενα οκτώ χρόνια, σε 3.700 ευρώ στις ΗΠΑ, σε 18.200 ευρώ στη Γαλλία και 16.000 ευρώ στην Ισπανία.

Σενάριο καταστροφής η αποχώρησης της Ιταλίας από την Ευρωζώνη

Ακόμη πιο καταστροφικό είναι το σενάριο όπου η Ιταλία αποχωρεί από το ευρώ. Οι ζημίες για τη Γερμανία υπολογίζονται σε 1,7 τρις. ευρώ με παράλληλη διαγραφή χρέους 455 δις. ευρώ. Για κάθε Γερμανό πολίτη, οι ζημίες θα ξεπερνούσαν τις 21.000 ευρώ, στην Ελλάδα θα έφθαναν τις 15.000 ευρώ, στην Πορτογαλία και την Ιταλία θα έφθασαν περίπου τις 17.000 και στην Ισπανία τις 20.500 ευρώ.
Ακόμη πιο αρνητικές θα ήταν οι επιπτώσεις στην ανεργία με τον αριθμό των ανέργων στη Γερμανία να ξεπερνά το ένα εκατομμύριο έως το 2015.
Σε αυτή την περίπτωση θα καταγραφόταν σημαντική ύφεση και η παγκόσμια οικονομία θα βρισκόταν προ των πυλών κρίσης. Η Γαλλία θα μετρούσε τις μεγαλύτερες απώλειες (2,9 τρις. ευρώ) και θα ακολουθούσαν οι ΗΠΑ με ζημίες 2,8 τρις. ευρώ, η Κίνα με 1,9 τρις. ευρώ και η Γερμανία με 1,7 τρις. ευρώ.

«Οχι» σε έξοδο της Ελλάδας

Στο συμπέρασμά τους οι συγγραφείς της έρευνας καταλήγουν πως ενδεχόμενη έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ με παράλληλη χρεοκοπία είναι ένα γεγονός διαχειρίσιμο από την Ευρωζώνη. Ωστόσο, δεν μπορεί κανείς να υπολογίσει με ακρίβεια πού θα μπορούσε να οδηγήσει, δηλαδή κατά πόσο αυτή η έξοδος θα προκαλούσε και άλλες αποχωρήσεις από χώρες του Ευρωπαϊκού Νότου. Σε αυτή την περίπτωση, επαναλαμβάνουν, πως οι συνέπειες για την παγκόσμια οικονομία θα ήταν καταστροφικές. Και η ύφεση δεν θα περιοριζόταν στα σύνορα της Ευρωζώνης, αλλά θα άπλωνε βαριά τη «σκιά» της και στις υπόλοιπες οικονομίες.
Οσο για τις χώρες που θα εγκατέλειπαν το ευρώ, θα βρίσκονταν αντιμέτωπες με κοινωνικές αναταραχές και πολιτική αστάθεια. Όπως αναφέρεται, γι’ αυτό το λόγο πρέπει να καταβληθούν σημαντικές προσπάθειες ώστε να αποκλειστεί το σενάριο εξόδου της Ελλάδας από την Ευρώπη, καθώς, όπως τονίζεται, «η οικονομική, πολιτική και κοινωνική αναταραχή θα εξαπλωνόταν στην Ευρώπη και ίσως να ξεπερνούσε τα ευρωπαϊκά σύνορα»!

www.bankingnews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: