Η τήρηση του Συντάγματος επαφίεται στον πατριωτισμό των Ελλήνων, που δικαιούνται και υποχρεούνται να αντιστέκονται με κάθε μέσο εναντίον οποιουδήποτε επιχειρεί να το καταλύσει με την βία Άρθρο 120 (παραγρ.4) του ισχύοντος Συντάγματος της Ελλάδας (ακροτελεύτια διάταξη).

Δεν αναγνωρίζουμε το χρέος

Είτε θα πετύχουμε και θα πάρουμε την πατρίδα μας πίσω, είτε θα χαθούμε για αιώνες στις πατρίδες των άλλων και των υπερκρατικών διεθνών οργανισμών, τις νέες αυτοκρατορίες.Εδώ που φθάσαμε, δεν έχουμε να χάσουμε τίποτα περισσότερο από τις αλυσίδες μας.
Όσο περνούν οι εβδομάδες η κατάστασή μας θα γίνεται όλο και πιο αντιληπτή.
Μέχρι την Εξέγερση

Δεν σας θέλει ο λαός ελικόπτερα και μπρος

To να παράγεις ο ίδιος τα τρόφιμά σου είναι ίσως ένα από τα πιο επικίνδυνα πράγματα που μπορείς να κάνεις σήμερα, γιατί είναι ένα βήμα προς την κατάκτηση της ελευθερίας σου!

''Σκλάβος είναι αυτός που ελπίζει ότι θα έρθουν να τον ελευθερώσουν''
Έζρα Πάουντ 1885 – 1972

Τρίτη 28 Σεπτεμβρίου 2010

5+1 λύσεις για το... καυτό πετρέλαιο

Ηλιακοί συλλέκτες, καλύτερες μονώσεις, ενεργειακά τζάκια, πράσινο στις οροφές, φυσικό αέριο και χρήση του κλιματιστικού είναι έξι λύσεις που προτείνουν οι ειδικοί στους πολίτες προκειμένου να μειώσουν ή να αποφύγουν την κατανάλωση πετρελαίου τον φετινό χειμώνα.
Και αυτό διότι η ενδεχόμενη εξίσωση της τιμής του πετρελαίου θέρμανσης με το κίνησης θα... τσουρουφλίσει τους προϋπολογισμούς των νοικοκυριών.

Μία από τις πιο οικονομικές μεθόδους για θέρμανση είναι ένα σύστημα που θα λειτουργεί με τη βοήθεια ηλιακών συλλεκτών. «Με την τοποθέτηση ηλιακών συλλεκτών σε 8 τ.μ. (κοστίζουν περίπου 400 ευρώ) και ενός μηχανισμού αντιστάθμισης της θερμοκρασίας (κοστίζει περίπου 150 ευρώ) οι πολίτες μπορούν να έχουν
θέρμανση χωρίς χρήση πετρελαίου, στο υφιστάμενο σύστημα με τον λέβητα. Με την προϋπόθεση ότι η εξωτερική θερμοκρασία θα είναι πάνω από 8-10 βαθμούς Κελσίου» λέει στα «ΝΕΑ» ο αναπληρωτής καθηγητής Μηχανολογίας στα ΤΕΙ Χαλκίδας κ. Μιχάλης Βραχόπουλος.

Οπως προσθέτει μελέτη του Εργαστηρίου Περιβαλλοντικών Ερευνών του ΤΕΙ Χαλκίδας που έγινε σε κτίριο 300 τ.μ. στην Τρίπολη, όπου τοποθετήθηκε εγκατάσταση με ηλιακούς συλλέκτες, η εξοικονόμηση ενέργειας φτάνει έως και το 70%. «Πρόκειται για μια λύση με την οποία οι πολίτες έχουν άμεση απόσβεση των χρημάτων τους. Μάλιστα η παρέμβαση μπορεί εφαρμοστεί σε όλα τα κτίρια».

Φθηνότερος ο κλιματισμός
Ο καθηγητής αναφέρει πως ειδικά φέτος σε περίπτωση που το πετρέλαιο θέρμανσης φτάσει να πωλείται 1,20 ευρώ το λίτρο η λύση της θέρμανσης με κλιματισμό θα αποδειχθεί πιο οικονομική. Ούτως ή άλλως, η θέρμανση με κλιματισμό είναι η καλύτερη και πιο αποδοτική ενεργειακά λύση». Υπολογίζεται ότι για θέρμανση με κλιματισμό μία οικογένεια σε ένα σπίτι 100 τ.μ. χρειάζεται περίπου 370- 400 ευρώ τον χρόνο.

Απεξάρτηση από το πετρέλαιο προσφέρει και η λύση της θέρμανσης με ενεργειακό τζάκι ή ενεργειακή ξυλόσομπα. Οπως τονίζουν οι ειδικοί και τα δύο μπορούν να θερμάνουν επαρκώς ένα σπίτι 80 - 120 τ.μ.

Το μεγάλο πλεονέκτημα, προσθέτουν, είναι πως η καύσιμη ύλη, δηλαδή τα ξύλα, είναι πολύ φτηνότερη σε σύγκριση με το πετρέλαιο. Κοστίζουν από 8 έως 18 λεπτά (ανάλογα το ξύλο). «Για παράδειγμα ξύλα μπορεί να βρει κανείς ακόμη και χωρίς χρήματα.

Δεν ισχύει όμως το ίδιο με το πετρέλαιο» λέει ο κ. Κώστας Φράγκος που εδώ και χρόνια δραστηριοποιείται στον χώρο της πώλησης και εγκατάστασης τζακιών.

Το ενεργειακό τζάκι
Πάντως τα οφέλη της εξοικονόμησης ενέργειας και χρημάτων για όσους επιλέξουν αυτές τις λύσεις δεν θα είναι άμεσα λόγω του σχετικά υψηλού κόστους αγοράς και εγκατάστασης. Ενα ενεργειακό τζάκι κοστίζει από 1.000 έως 2.000 ευρώ. Είναι πιθανόν όμως να χρειαστούν άλλα τόσα έξοδα για τις εργασίες εγκατάστασης. Στα ίδια επίπεδα κυμαίνεται και το κόστος για όσους διαθέτουν συμβατικά τζάκια και επιθυμούν να τα μετατρέψουν σε ενεργειακά.

Η μόνωση της ταράτσας
Ακόμη μία παρέμβαση που μπορεί προσφέρει εξοικονόμηση ενέργειας είναι η μόνωση της ταράτσας ή η φύτευσή της (πράσινη στέγη). Το κόστος για να δημιουργηθεί μία πράσινη ταράτσα είναι από 80 έως 120 ευρώ το τ.μ. Το αποτέλεσμα είναι 35% μείωση της κατανάλωσης ενέργειας στον τελευταίο όροφο.

Πιο οικονομικές λύσεις που όμως μπορούν να ζεστάνουν το σπίτι- ειδικά τους τελευταίους ορόφους- κατά τους χειμερινούς μήνες είναι η τοποθέτηση γλαστρών στην ταράτσα. Αυτή η παρέμβαση έχει κόστος περίπου 6 ευρώ ανά τ.μ. Ακόμη πιο φτηνή είναι η απλή μόνωση της ταράτσας: κοστίζει περίπου 2,5 ευρώ το τετραγωνικό μέτρο.

Στα παλιά σπίτια
Μείωση της κατανάλωσης πετρελαίου μπορεί να επιτευχθεί και με τη βελτίωση των μονώσεων, ειδικά στα παλαιά σπίτια. Σ΄ αυτήν την περίπτωση η εξοικονόμηση ενέργειας φτάνει έως και το 20%. Μία τέτοια παρέμβαση κοστίζει 50-70 ευρώ ανά τ.μ. (για εξωτερική μόνωση) και 30-50 ευρώ (για εσωτερική).

Πλήρη απαλλαγή από την κατανάλωση πετρελαίου προσφέρουν τα γεωθερμικά συστήματα θέρμανσης και ψύξης. Τα συστήματα αυτά εκμεταλλεύονται τη σταθερή θερμοκρασία του υπεδάφους (17-18 βαθμούς Κελσίου) σε συγκεκριμένο βάθος και με την κυκλοφορία του νερού προσφέρουν θέρμανση τον χειμώνα και ψύξη το καλοκαίρι. Ωστόσο, το μεγάλο μειονέκτημά τους είναι το υψηλό κόστος εγκατάστασης που φθάνει τα 20.000-25.000 ευρώ. Ετσι η απόσβεση της αγοράς και εγκατάστασης γίνεται ύστερα από 5 ώς 7 χρόνια.

5.700 θάνατοι κάθε χρόνο στην Ελλάδα από έλλειψη θέρμανσης

ΜΙΑ ΑΠΟ τις ευρωπαϊκές χώρες με την υψηλότερη θνησιμότητα τον χειμώνα είναι η Ελλάδα, όπως έχει δείξει παλαιότερη έρευνα. Κύρια αιτία είναι ότι μεγάλη μερίδα των πολιτών δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα για να μονώσουν και να θερμάνουν επαρκώς τα σπίτια τους.

Η μελέτη- είχε δημοσιευτεί στο επιστημονικό περιοδικό «Journal of Εpidemiology and Community Ηealth»- είχε δείξει πως 5.700 άνθρωποι πεθαίνουν κάθε χρόνο στην Ελλάδα από το κρύο. Από τον Δεκέμβριο έως τον Μάρτιο η θνησιμότητα αυξάνεται κατά 28% στην Πορτογαλία, κατά 21% στην Ισπανία και στην Ιρλανδία και κατά 18% στην Ελλάδα και τη Βρετανία. Κι όλα αυτά παρά το γεγονός ότι η Ελλάδα είναι η δεύτερη χώρα με τον ηπιότερο χειμώνα.

Η ίδια έρευνα είχε δείξει πως μόλις το 12% των ελληνικών σπιτιών έχουν μονωμένους τοίχους, ενώ μόνωση στην οροφή έχει το 16% και μόνωση στα πατώματα το 6%. Μικρό ποσοστό σπιτιών, σύμφωνα με την έρευνα, είχαν διπλά τζάμια στα παράθυρα και τις μπαλκονόπορτες, μόλις το 8%.

Αντιστοίχως, στη Φινλανδία και στη Σουηδία δεν υπάρχει σπίτι χωρίς μόνωση σε όλα τα επίπεδα. Σε χειρότερη κατάσταση από τους Ελληνες στον τομέα αυτό ήταν μόνον οι Πορτογάλοι.

Επιπλέον, τα αποτελέσματα της μελέτης έδειξαν πως περίπου 3 στα 10 ελληνικά σπίτια παρουσίαζαν ένδεια καυσίμων. Δηλαδή δεν θερμαίνονται σωστά διότι το κόστος της θέρμανσης είναι δυσανάλογο σε σχέση με την οικονομική δυνατότητα των ενοίκων τους.
ecofinder.gr
Κάτσε καλά

Δεν υπάρχουν σχόλια: