Η τήρηση του Συντάγματος επαφίεται στον πατριωτισμό των Ελλήνων, που δικαιούνται και υποχρεούνται να αντιστέκονται με κάθε μέσο εναντίον οποιουδήποτε επιχειρεί να το καταλύσει με την βία Άρθρο 120 (παραγρ.4) του ισχύοντος Συντάγματος της Ελλάδας (ακροτελεύτια διάταξη).

Δεν αναγνωρίζουμε το χρέος

Είτε θα πετύχουμε και θα πάρουμε την πατρίδα μας πίσω, είτε θα χαθούμε για αιώνες στις πατρίδες των άλλων και των υπερκρατικών διεθνών οργανισμών, τις νέες αυτοκρατορίες.Εδώ που φθάσαμε, δεν έχουμε να χάσουμε τίποτα περισσότερο από τις αλυσίδες μας.
Όσο περνούν οι εβδομάδες η κατάστασή μας θα γίνεται όλο και πιο αντιληπτή.
Μέχρι την Εξέγερση

Δεν σας θέλει ο λαός ελικόπτερα και μπρος

To να παράγεις ο ίδιος τα τρόφιμά σου είναι ίσως ένα από τα πιο επικίνδυνα πράγματα που μπορείς να κάνεις σήμερα, γιατί είναι ένα βήμα προς την κατάκτηση της ελευθερίας σου!

''Σκλάβος είναι αυτός που ελπίζει ότι θα έρθουν να τον ελευθερώσουν''
Έζρα Πάουντ 1885 – 1972

Τετάρτη 30 Νοεμβρίου 2011

Πήραμε είδηση ότι κυρώθηκε το «ΜΝΗΜΟΝΙΟ»;

Πήραμε είδηση ότι κυρώθηκε το «ΜΝΗΜΟΝΙΟ» πίσω από τον νόμο 4021/11 για το χαράτσι της ΔΕΗ;
Αντισυνταγματικό τερατούργημα εκτυλίχθηκε πίσω από τον νόμο που ταλαιπωρεί τα εκατομμύρια των Ελλήνων για το χαράτσι της ΔΕΗ :

Όπως συνήθως γίνεται στην Ελληνική Βουλή στο τέλος νόμων βάζουν και θέματα άσχετα με τον τίτλο τους ή άσχετα με το κύριο θέμα που ασχολούνται .

Στη συγκεκριμένη περίπτωση πίσω από το δευτερεύον ζήτημα για το ειδικό τέλος ακινήτων, που όμως καίει άμεσα τους πολίτες, πέρασαν το σημαντικότερο, την κατάλυση της Εθνική μας κυριαρχίας επικυρώνοντας το επαίσχυντο «ΜΝΗΜΟΝΙΟ», δηλαδή τη Δανειακή Σύμβαση της χώρας μας, της η οποίας...
εκκρεμούσε η κύρωση από 4 Ιουνίου 2010.


Αναμένονται οι νόμιμες ενέργειες των φορέων που προασπίζονται το Eλληνικό Σύνταγμα, την Χώρα μας και τον Έλληνα πολίτη.

ΝΟΜΟΣ ΥΠ' ΑΡΙΘ. 4021/2011
ΦΕΚ Α΄ 218/03.10.2011
Ενισχυμένα μέτρα εποπτείας και εξυγίανσης των πιστωτικών ιδρυμάτων - Ρύθμιση θεμάτων χρηματοπιστωτικού χαρακτήρα - Κύρωση της Σύμβασης - Πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας και των τροποποιήσεων της και άλλες διατάξεις.


Για ενημερωτικούς λόγους, επισυνάπτονται σχόλια επί της αντισυνταγματικότητας του κειμένου αυτού της Σύμβασης, που βρήκαμε στο διαδίκτυο:

ΣΧΟΛΙΑ : Τι λέει η Σύμβαση που υπέγραψε η Κυβέρνηση με τους Δανειστές έναντι 80 Δισεκατομμυρίων Ευρώ!

Επισυνάπτεται η Σύμβαση που υπεγραψε η Κυβερνηση με τους Δανειστες εναντι 80 Δισεκατομμυριων Ευρω!

Είναι η Διαθήκη της Ελλάδας που υπέγραψαν και που ποτέ δεν πρόκειταινα την ακούσετε από τους «έγκυρους» ή τα μεγάλα κανάλια.

Εάν προβληθεί το σίγουρο είναι ότι θα προβληθεί παραφρασμένη για όφελος αυτών που το ψήφισαν.
Γι αυτό φροντίσαμε να αποσταλεί ολοκληρωμένη από...Έλληνες πολίτες στους Έλληνες πολίτες...Διότι και Νου έχουμε, και κρίση.

Αυτήν την στιγμή φεύγουν από διάφορα σημεία του πλανήτη email μέσω Facebook αλλά και απλών λογαριασμών (Hotmail, googlemail) με την συμφωνία που υπέγραψαν κάτω από το τραπέζι και χωρίς να ρωτήσουν κανέναν οι κυβερνώντες.

Όσο περιληπτικά μπορώ, θα βοηθήσω να αναγνώσετε μερικά από τα αίσχη που υπέγραψαν ώστε να μας πουλήσουν στις πολυεθνικές εταιρίες στον βωμό του ' δημόσιου χρέους' και της 'πτώχευσης'.

Εμείς ' οι άνθρωποι του μόχθου ' όπως μας χαρακτηρίζει ο κ. Παπανδρέου πλέον έχουμε στα χέρια μας το επαίσχυντο συμφωνητικό και μπορούμε να κρίνουμε τι σημαίνει σωτήρια της πατρίδος και όχι ξεπούλημα.

Έχουμε και λέμε λοιπόν...

---σελ.119-
ΔΕΝ μπορεί η Ελλάδα να πάρει δάνειο από άλλο δανειστή (Κίνα-Ρωσία) καθώς επίσης δεν μπορεί να υποθηκεύεσαι ούτε να ενεχυριάσει για άλλον περιουσία ή έσοδα ή να μεταφέρει το... χρέος της... (Γι' αυτό όταν είπε (?) η Ρωσία να μας δανείσει με χαμηλό επιτόκιο αντέδρασε η κυβέρνηση!!!!)

---σελ 129.παραγρ.13.υποπαραγρ.1.
Αντίθετα ο δανειστής επιτρέπεται να μεταβιβάσει τα δικαιώματα κ τις υποχρεώσεις του. Δηλ. μπορεί να δανειστήκαμε από τη Γερμανία άλλα να βρεθούμε χρεωμένοι στην Τουρκία ή τα Σκόπια!!! Γιατί η Γερμανία θα τους έχει πουλήσει τα δανειακά δικαιώματα τις Ελλάδος

---Σελ.129.παραγρ.14.υποπαραγρ.1
H σύμβαση διέπεται από το Αγγλικό δίκαιο

---σελ΄121.παραγρ.5
Το επιτόκιο για τα 80 δις ευρωπαϊκών δανείων είναι 5,2 κυμαινόμενο για την πρώτη 3ετία.6,2 για τα επόμενα χρόνια κ +2% τόκοι υπερημερίας εάν έχει λήξει το δάνειο, επαναπροσδιοριζόμενο ΑΝΑ ΕΒΔΟΜΑΔΑ!!!!

---Σελ 123
Η Ελλάδα εάν δεν πληρώσει κάποιο από τα παλαιότερα δάνεια κ όχι τα 110 που παίρνουμε τώρα, που λήγουν ή προβεί σε αναστολή πληρωμών παλαιότερου δανείου, δεν μπορεί να εκταμιεύσει χρήματα από το μηχανισμό κ υποχρεούται να πληρώσει άμεσα το υπόλοιπο κεφάλαιο του δανείου του μηχανισμού μαζί με όλες τις επιβαρύνσεις.

---Σελ.130, παραγρ.15+σελ 140, παραγρ 5...
Για να είναι νόμιμη, για να ενεργοποιηθεί και να ισχύει η σύμβαση, δεν χρειάζεται καμιά άλλη πράξη παρά μόνον την υπογραφή του υπουργού κ τη νομική γνωμοδότηση του νομικού συμβουλίου του κράτους του υπουργείου οικονομικών κ του υπουργείου δικαιοσύνης.
(Ούτε σε χώρα της κεντρικής Αφρικής δεν υπογράφει ο υπουργός εν αγνοία της κυβέρνησης, ακόμη κι αν αυτός είναι δοτός. Δεν χρειάζεται ούτε ψήφιση στη βουλή ούτε καν υπογραφή από τον πρόεδρο της δημοκρατίας, ούτε καν γνωμοδότηση!!!!)

---σελ 123,παράγραφος 5...
Μόνο το δικαστήριο της ευρωπαϊκής ένωσης κ τα συνταγματικά δικαστήρια των δανειστών μπορούν να ακυρώσουν τη σύμβαση γιατί παραβιάζεται το ευρωπαϊκό δίκαιο ή το σύνταγμα του δανειστή αντίστοιχα. Σύμφωνα με τη σύμβαση, στην Ελλάδα δεν επιτρέπει κανένα δικαστήριο να εκδικάσει τέτοια προσφυγή!

Αφήστε που δεν έχουμε κ συνταγματικό δικαστήριο στη χώρα μας.. υπάρχει το διεθνές αλλά μας δένει τα χέρια και πρέπει να απευθυνθούμε για τους Γερμανούς στο δικαστήριο της Γερμανίας, για τους Άγγλους στης Αγγλίας!!!

Με την παρούσα ο δανειολήπτης αμετάκλητα κ άνευ όρων, παραιτείται από κάθε ασυλία την οποία έχει ή πρόκειται να αποκτήσει όσον αφορά τον ίδιο ή τα περιουσιακά του στοιχεία από νομικές διαδικασίες σε σχέση με την παρούσα σύμβαση.

Όσον αφορά κατάσχεση, διαταγή κ όσον αφορά την εκτέλεση κατά των περιουσιακών στοιχείων του στο βαθμό που δεν το απαγορεύει δικαστικός νόμος. Ούτε ο δανειολήπτης, ούτε τα περιουσιακά του στοιχεία έχουν ασυλία !!!

Από tideon μέσω ideopigi μοντάζ Γρέκι

Αξίζει να ΖΕΙΣ σαν ΣΚΛΑΒΟΣ;



Πρέπει να δώσεις μάχη, ν’ αντισταθείς στον κατακτητή, να τιμωρήσεις τους ξεπουλημένους, να κάνεις επανάσταση, αν θες να λέγεσαι ΕΛΛΗΝΑΣ…

Προσέξτε αυτές τις ημερομηνίες... ίσως μία να είναι και η μοιραία για την ευρωζώνη - Αυξάνεται ο φόβος ατυχήματος....

Καυτός θα είναι ο Δεκέμβριος που μπαίνει αύριο για την Ευρωζώνη, με τους επενδυτές να έχουν στρέψει την προσοχή τους σε συγκεκριμένες ημερομηνίες υπό το φόβο κάποιου «ατυχήματος» που θα οδηγήσει τους ηγέτες σε αποφασιστικές δράσεις....
Άλλωστε, ο αναλυτής των Financial Times ο Wolfgang Münchau δήλωσε προσφατα ότι πρέπει οι επενδυτές να αρχίσουν να μετρούν αντίστροφα, καθώς Ευρωζώνη το πολύ σε δέκα μέρες θα έχει καταρρεύσει.
Μετά τις αποτυχημένες δημοπρασίες ομολόγων της Γερμανίας, Ιταλίας και Ισπανίας την προηγούμενη εβδομάδα, η ευρωζώνη δεν λειτουργεί πλέον. Η εμπιστοσύνη των επενδυτών έχει κλωνιστεί ανεπανόρθωτα, ενώ και οι πιστωτές του προσωρινού μηχανισμού στήριξης, του EFSF, δεν μπορούν πλέον να τον στηρίξουν. Γαλλία, Βέλγιο, Αυστρία, Ολλανδία πλέον, δεν μπορούν να χρηματοδοτήσουν τον EFSF που θα κρατήσει ζωντανή την ΕΕ.

1η Δεκέμβρη: Ο Mario Draghi στο Ευρωπαϊκό κοινοβούλιο θα παρουσιάσει την ετήσια έκθεση
1η Δεκέμβρη: Γενική απεργία στην Ελλάδα
1η Δεκέμβρη: Δημοπρασίες ομολόγων από Ισπανία και Γαλλία
2η Δεκέμβρη: Γαλλοβρετανική μίνι Σύνοδος
3η Δεκέμβρη: Συζήτηση στην ελληνική Βουλή για τον προϋπολογισμό
4η Δεκέμβρη: Εκλογές για το σλοβενικό κοινοβούλιο (αναμένεται δυσκολία στον σχηματισμό κυβέρνησης)
5η Δεκέμβρη: Δημοπρασία γαλλικών ομολόγων
6η Δεκέμβρη: Παρουσιάζεται στην ιρλανδική Βουλή ο προϋπολογισμός
7η Δεκέμβρη: Ψηφοφορία για τον ελληνικό προϋπολογισμό
7-8η Δεκέμβρη: Σύνοδος των ευρωπαίων συντηρητικών. Sarkozy και Merkel θα συναντηθούν εκ νέου
7η Δεκέμβρη: Δημοπρασία πορτογαλικών εντόκων γραμματίων
8η Δεκέμβρη: Συνεδρίαση ΕΚΤ. Αναμένεται η μείωση του βασικού επιτοκίου στο 1%, διαφορετικά θα προετοιμαστεί το έδαφος για την απόφαση μείωσης τον Ιανουάριο
9η Δεκέμβρη: Σύνοδος Κορυφής
12η Δεκέμβρη: Δημοπρασίες ομολόγων από Ιταλία, Γαλλία
13η Δεκέμβρη: Δημοπρασίες ομολόγων από Ισπανία, Ιταλία
14η Δεκέμβρη: Δημοπρασίες ομολόγων από Ισπανία, Γαλλία
24η Δεκέμβρη: Δημοπρασίες ομολόγων από Ισπανία
27η Δεκέμβρη: Δημοπρασίες ομολόγων από Γαλλία
29η Δεκέμβρη: Δημοπρασίες ομολόγων από Ιταλία

www.bankingnews.gr
Σημ.axinosp:Έρχεται βροχή, έρχεται μπόρα και παγωνιά έλεγε ο Σαββόπουλος χρόνια πριν!!

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ -ΔΗΛΩΣΗ ΣΥΜΠΑΡΑΣΤΑΣΗΣ ΣΤΟΥΣ ΔΙΩΚΟΜΕΝΟΥΣ ΤΗΣ ΠΑΡΕΛΑΣΗΣ ΤΗΣ 28ΗΣ ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2011

ΣΤΟΥΣ ΔΙΩΚΟΜΕΝΟΥΣ ΤΗΣ ΠΑΡΕΛΑΣΗΣ ΤΗΣ 28ΗΣ ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2011

Στις 28 Οκτώβρη 2011 , ο λαός της Θεσσαλονίκης , κάτω από το βάρος της δίχρονης λιτότητας, των περικοπών μισθών κα συντάξεων ,της ανεργίας , των χαρατσιών και της κλιμακούμενης φτωχοποίησης του , είπε το δικό του «ΟΧΙ» στους κυβερνώντες εντολοδόχους των τοκογλύφων και της τρόικας . Στις 28 Οκτώβρη στην Θεσσαλονίκη παρέλασε ο λαός αποκαθιστώντας το πραγματικό νόημα της επετείου.

Λίγες μέρες μετά, παραμονές 17 Νοέμβρη , το Τμήμα Προστασίας Δημοκρατικού (;) Πολιτεύματος της Κρατικής Ασφαλείας , έστειλε κλήσεις για προανάκριση σε 17 άτομα που ανάμεσα σε χιλιάδες παραβρεθήκαν στην παρέλαση , με αστείες κατηγορίες. Ο στόχος τους προφανής: ασκούν προληπτική καταστολή για να φιμώσουν και να φοβίσουν , το σύνολο του λαού που κλιμακώνει την αντίσταση του. Κάτω από αυτές τις εξελίξεις,

Το ΕΠΑΜ Θεσσαλονίκης

-δηλώνει της συμπαράσταση του προς τους 17 συναγωνιστές ,

-καταγγέλλει τις κατηγορίες προς τους 17 ως ανυπόστατες και απαιτεί την άμεση παύση των διώξεων τους.

- δηλώνει ότι μέλη του παραβρίσκονταν την συγκεκριμένη μέρα , στον ίδιο τόπο του «εγκλήματος» με τους κατηγορούμενους συναγωνιστές , μαζί με χιλιάδες άλλους πολίτες της πόλης.

- Καλεί τα μέλη και τους φίλους του να εκφράσουν έμπρακτα την συμπαράσταση τους , υπογράφοντας στην δήλωση «ΗΜΟΥΝ ΚΙ ΕΓΩ ΕΚΕΙ» , που υπάρχει στην ιστοσελίδα

ΑΝ ΘΕΛΟΥΝ ΝΑ ΜΑΣ ΔΙΚΑΣΟΥΝ , ΘΑ ΜΑΣ ΔΙΚΑΣΟΥΝ ΟΛΟΥΣ Ή ΚΑΝΕΝΑΝ

Η ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΙΑ ΤΟΥΣ ΔΕΝ ΘΑ ΠΕΡΑΣΕΙ

Η ΕΡΓΟΔΟΣΙΑ ΜΕ ΤΑ ΜΑΤ ΚΑΤΑ ΤΩΝ ΑΠΕΡΓΩΝ ΕΡΓΑΤΏΝ ΤΗΣ ΑΓΝΟ






ΜΕΓΑΛΗ ΝΙΚΗ ΑΠΟΨΕ ΣΤΗΝ ΑΓΝΟ.
ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΚΑΘΟΛΙΚΗ ΑΠΕΡΓΙΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΛΛΗΛΕΓΓΎΗ ΤΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ Η ΕΡΓΟΔΟΣΙΑ ΑΝΑΚΑΛΕΣΕ ΤΙΣ ΑΠΟΛΥΣΕΙΣ !
Η ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΙΑ ΜΕ ΤΙΣ ΑΠΟΛΥΣΕΙΣ ΚΑΙ ΤΑ ΜΑΤ ΔΕΝ ΠΕΡΑΣΕ !

workinform

Στα 176,7 δις υποχώρησαν οι καταθέσεις τον Οκτώβριο – Αποσύρθηκαν 13 δις σε διάστημα 2 μηνών

Σε οριακή κατάσταση το σύστημα

Η μείωση καταθέσεων κατά 13 δις ευρώ στο διάστημα Σεπτεμβρίου – Οκτωβρίου αποδεικνύει ότι η κατάσταση έχει πλήρως ξεφύγει από τον έλεγχο.
Οι επιθετικές μειώσεις καταθέσεων οδήγησαν τις τράπεζες στο ELA αντλώντας 26,5 δις ευρώ.

Όμως η μείωση των καταθέσεων κατά 13 δις σε ένα δίμηνο πέραν από τις προφανείς γενεσιουργές αιτίες αποδεικνύει και κάτι άλλο ακόμη σημαντικότερο.
Τα κεφάλαια, οι καταθέσεις που αποσύρονται από τις τράπεζες δεν πηγαίνουν στην Ελβετία, αυτό είναι βέβαιο.
Οι καταθέτες απέσυραν καταθέσεις να πληρώσουν έκτακτους φόρους έκτακτα χαράτσια ενώ πολλοί επίσης τις μεταφέρουν σε θυρίδες ή σε άλλους ασφαλείς προορισμούς εντός Ελλάδος.
Η συνεχής υπερφορολόγηση έχει ζημιώσει μεταξύ των άλλων και την καταθετική βάση των τραπεζών.
Οι αποκαλύψεις χθες του διοικητής της ΤτΕ Γ. Προβόπουλου στην αρμόδια Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής, αυτό αποδεικνύει ότι οι καταθέσεις κινδυνεύουν.
Οι καταθέσεις έχουν μειωθεί στα 176,7 δις ευρώ. Σωρευτικά στο διάστημα Σεπτεμβρίου - Οκτωβρίου οι καταθέσεις μειώθηκαν 13 δις ευρώ.
Παράλληλα τόνισε ότι αποτελεί σοβαρό πρόβλημα και η μη αξιοποίηση του ΕΣΠΑ ύψους 13 δις ευρώ.
Ο Γ Προβόπουλος τόνισε ότι χρειάζεται μεγαλύτερη πολιτική συναίνεση.
Το διακύβευμα πλέον είναι αν θα καταφέρει η Ελλάδα να περιμείνει στο ευρώ ή αν θα βγει από αυτό, κατρακυλώντας έτσι πολλές δεκαετίες πίσω.
Ο Γ Προβόπουλος υπεραμύνθηκε το τραπεζικό σύστημα καθώς σε πλήθος ερωτήσεων που ετέθηκαν ο διοικητής της ΤτΕ επισήμανε ότι οι τράπεζες σε αυτή την δύσκολη συγκυρία δεν μπορούν να δανείσουν την οικονομία. Η πολύ συντηρητική πολιτική που ακολουθούν οι τράπεζες στα δάνεια είναι ορθή.

www.bankingnews.gr
Σημ.axinosp:Αν οι Τράπεζες δεν δανείζουν, τότε ποιος είναι ο σκοπός ύπαρξης τους , μα φυσικά να τις διασώζουμε, πληρώνοντας σαν φορολογούμενοι δις ευρώ στους παγκόσμιους τοκογλύφους νταβάδες!!

Τρίτη 29 Νοεμβρίου 2011

“Όχημα” για τον Σημίτη ο Κουβέλης;


Την πολιτική στήριξη του Σημίτη απέκτησε ο Κουβέλης που ετοιμάζεται πυρετωδώς για εκλογές την άνοιξη. Στο πλαίσιο αυτό έχει προχωρήσει σε συνεργασία με τον βουλευτή Β. Οικονόμου και τους δημοσιογράφους Μ. Γιομπαζολιά και Χ. Πασβαντίδη, τον πρ. βουλευτή Νίκο Γαλανό, ενώ από χθες λογίζεται στην ΔΗΑΡΙ και ο Νίκος Μπίστης που (με τις «ευλογίες» του Σημίτη;) φεύγει από το ΠΑΣΟΚ και τον Βενιζέλο.

Είναι χαρακτηριστικό ότι στην εκδήλωση του εκσυγχρονιστικού περιοδικού «Μεταρρύθμιση», όπου πήγε ο Σημίτης, μίλησαν ο Κουβέλης, ο Μπίστης, ο πρώην υπουργός του ΠΑΣΟΚ Ν. Χριστοδουλάκης (και αυτός ενδιαφέρεται να συνεχίσει την πολιτική καριέρα του, ακόμη και εκτός ΠΑΣΟΚ), ενώ συντονιστής ήταν ο Παρασκευάς Αυγερινός που επέμεινε ότι πρέπει να αλλάξει το πολιτικό σύστημα.

Ο Σημίτης δεν μίλησε στην εκδήλωση, αλλά η παρουσία του έστειλε το σήμα (στην εκδήλωση ήταν και πρώην υπουργοί του Σημίτη όπως ο Δρυς και ο Κοντογιαννόπουλος). Ο Κουβέλης επανέλαβε τα περί ανασυγκρότησης του χώρου του δημοκρατικού σοσιαλισμού. Στην εκδήλωση παρευρέθη και ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Οδυσσέας Βουδούρης

Antinews
Σημ.axinosp:Έτσι να πέφτουν οι μάσκες του πάλαι ποτέ Ευρωκομμουνισμού του ΚΚΕ εσωτερικού, με τον αρχιερέα της διαπλοκής Σημίτη!!

Μετά τους …Μάγια και η Citigroup βλέπει να έρχεται …παγκόσμια καταστροφή το 2012

Σε ειδικό report με τίτλο “Global Economic Outlook and Strategy – Prospects For Economies And Financial Markets In 2012 And Beyond” ο επικεφαλής οικονομολόγος της Citi κ. Willem Buiter ούτε λίγο, ούτε πολύ υποστηρίζει πως μέσα στον επόμενο χρόνο θα χρεοκοπήσουν Ελλάδα και Πορτογαλία, θα υποβαθμιστεί η πιστοληπτική αξιολόγηση Αυστρίας, Βελγίου, Ιταλίας, Γαλλίας και Ισπανίας, ενώ θα ακολουθήσει, σε ορίζοντα 2 ετών, η υποβάθμιση των ΗΠΑ και της Ιαπωνίας!.

Στην ίδια έκθεση που συναγωνίζεται σε καταστροφολογικά σενάρια κι αυτούς ακόμα τους χρησμούς των …Μάγια , περιγράφονται «πολιτικοί κίνδυνοι που θα ενταθούν το 2012 και εκλογικές αναμετρήσεις σε μερικές από τις μεγαλύτερες οικονομίες», ενώ καταγράφονται και «γεωπολιτικές ανησυχίες για τις χώρες της Μέσης Ανατολής, της Βορείου Αφρικής και της Ασίας».

Ειδικότερα για την Ελλάδα, η Citigroup εκτιμά πως η ελληνική οικονομία θα παραμείνει σε καθεστώς ύφεσης και το 2012 και το 2013 έως και 2015 (!), ενώ «βλέπει» και αυξημένη την πιθανότητα απόσχισης από τη ζώνη του ευρώ …

- Ύφεση 0,7% προβλέπει για την ευρωζώνη το 2012 η UBS, στο σημερινό σύντομο report της για την πορεία της παγκόσμιας οικονομίας, το οποίο και μείωσε την εκτίμηση της για την αμερικανική ανάπτυξη το 2012 στο 2% από 2,3% προηγουμένως. Σύμφωνα με τη UBS, η παγκόσμια οικονομία δεν θα λάβει τη μεγάλη στήριξη της από τις αναδυόμενες οικονομίες, αφού το 2012 δεν θα αναπτυχθεί με ρυθμό 3,1% όπως αρχικά είχε προβλεφθεί, αλλά με 2,7%. Η Κίνα θα αναπτυχθεί τελικά με 8% και όχι 8,3%.

- Εκτίναξη του κόστους δανεισμού καταγράφηκε στην δημοπρασία 3ετών και 10ετών ομολόγων στην Ιταλία. Συγκεκριμένα, η Ρώμη άντλησε 7,5 δισ. ευρώ με τα επιτόκια όμως, στο υψηλότερο επίπεδο από τότε που εισήχθη το ευρώ. Στη δημοπρασία των 10ετών ομολόγων το κόστος δανεισμού ενισχύθηκε στο 7,56% από 6,06% κατά την προηγούμενη αντίστοιχη δημοπρασία. Στη δημοπρασία των 3ετών ομολόγων, η μέση απόδοση σκαρφάλωσε στο 7,89% από 4,93% .

- Σε υποβάθμιση του outlook για την γαλλική οικονομία ενδέχεται να προχωρήσει η Standard & Poor’s μέσα στις επόμενες δέκα ημέρες σύμφωνα με δημοσίευμα της La Tribune. Η εφημερίδα, που επικαλείται καλά πληροφορημένες πηγές, αναφέρει ότι ο οίκος αξιολόγησης ενδέχεται να υποβαθμίσει το outlook της Γαλλίας σε “αρνητικό” από “σταθερο”, διατηρώντας την αξιολόγηση του τριπλού “ΑΑΑ”. “Θα μπορούσε να γίνει μέσα σε μία εβδομάδα, ίσως δέκα ημέρες” λέει η πηγή της La Tribune.

- Με υποβάθμιση των ομολόγων μειωμένης εξασφάλισης 87 τραπεζών σε 15 ευρωπαϊκές χώρες απειλεί η Moody’s εκφράζοντας παράλληλα ανησυχία για τη δυνατότητα στήριξης των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων από τις εθνικές κυβερνήσεις εν μέσω της κρίσης χρέους. Ο οίκος αξιολόγησης αναφέρει πως οι περισσότερες τράπεζες που τίθενται υπό καθεστώς αναθεώρησης βρίσκονται στην Ισπανία, την Ιταλία, την Αυστρία και τη Γαλλία. Πιθανή έκβαση της διαδικασίας αναθεώρησης είναι η υποβάθμιση της πιστοληπτικής αξιολόγησης των ομολόγων μειωμένης εξασφάλισης κατά δύο βαθμίδες και των ομολόγων Tier 3 κατά μία βαθμίδα.

«Η Moody’s εκτιμά ότι η συστημική στήριξη για τα ομόλογα μειωμένης εξασφάλισης στην Ευρώπη καθίσταται πιο απρόβλεπτη, λόγω ενός συνδυασμού αλλαγών στην πολιτική και των οικονομικών περιορισμών» αναφέρει ο οίκος αξιολόγησης στην ανακοίνωσή του.

Antinews

«Βαριά σκιά ΠΟΛΕΜΟΥ απλώνεται πάνω από την Ευρώπη»!

«Βαριά σκιά ΠΟΛΕΜΟΥ απλώνεται πάνω από την Ευρώπη»!

Ανατριχιαστικές δηλώσεις του Πολωνού υπουργού Εξωτερικών. Πρωτοσέλιδα – σοκ από μέσα ενημέρωσης με τεράστια επιρροή. Financial Times : Έρχεται κατακλυσμιαίο γεγονός, Μεγάλο Κραχ και Πόλεμος; Der Spiegel : Η Ευρωπαική ήπειρος βυθίζεται στην Άβυσσο. Ο φόβος εξαπλώνεται. Ένα δισεκατομμύριο οι πεινασμένοι – Κάθε δευτερόλεπτο και ένας νεκρός

Όταν πριν μερικές ημέρες ο Σαρκοζί προειδοποιούσε πως τυχόν κατάρρευση του ευρώ θα άνοιγε τις πύλες της Κολάσεως, δηλαδή του Πολέμου, πολλοί βιάστηκαν να τον κατακρίνουν ως κινδυνολόγο που γίνεται κήνσορας της καταστροφής για να εξυπηρετήσει τα σχέδια του και τα συμφέροντα της Γαλλίας.

Την απάντηση την δίνουν όμως οι εξελίξεις.
Εχθές, συμβολικά από την καρδιά της Γερμανίας, το Βερολίνο, ο Πολωνός υπουργός Εξωτερικών, συμπλήρωσε τον Γάλλο Πρόεδρο εξομολογούμενος : «Βρισκόμαστε στο χείλος του γκρεμού.Μάλλον είμαι ο πρώτος ΥΠΕΞ της Πολωνίας στην ιστορία που εκστομίζει κάτι τέτοιο, αλλά το λέω».

Και σήμερα το πρωί, δύο κολοσσιαία μέσα ενημέρωσης «κρέμασαν» σε τίτλους τον Πόλεμο, που η γενιά μας δεν έχει ζήσει και γνωρίζει από διηγήσεις του παππού και της γιαγιάς.

Αν ήταν ένα θα μπορούσαμε εύκολα να σκεφτούμε πως επιδιώκει ωφέλη μέσω επικοινωνιακών τακτικών. Όμως είναι δύο και έχουν αντικρουόμενα συμφέροντα.

Πως εξηγούνται όμως όλα αυτά;
Μονολεκτικά, ευρώ είναι η λέξη που ψελλίζουν διεθνείς αναλυτές.

Στις ιστορικές στιγμές που ζούμε μέλλει να αποδειχθεί η βιωσιμότητα του κοινού ευρωπαικού νομίσματος.
«Γεννιέται λύση» χαρακτηρίζουν κάποιοι το «κατασκεύασμα» της Ευρώπης των 3 ταχυτήτων και του κλειστού club, που προωθούν οι Γερμανοί και σέρνουν από πίσω τους λαχανιασμένους Γάλλους.Έχουν μία λογική, το νέο σχήμα που ευαγγελίζονται θα δρα πολύ γρήγορα, χωρίς γραφειοκρατικές αγκυλώσεις, με απόλυτη επίγνωση ποιός, η Καγκελαρία δηλαδή, είναι το αφεντικό.

«Γεννιέται τέρας» απαντούν κάποιοι άλλοι που προτάσσουν μία σκέψη που δεν μπορεί κανείς να προσπεράσει εύκολα, ότι δηλαδή το νέο ευρωπαικό σχήμα θα στερείται οποιασδήποτε νομομοποίησης αφού πέρα της Γερμανίας, όλα τα υπόλοιπα κράτη θα καλούνται απλά να υπογράφουν και να εκτελούν εντολές.

Οι οπαδοί αυτής της άποψης θεωρούν πως αν επικυρωθούν τα γερμανικά σχέδια, ως αντίδραση, θα φουντώσουν ακραίες εθνικιστικές αντιλήψεις και πρακτικές σε κάθε άκρη της ηπείρου μας και θυμίζουν με νόημα πως φτάσαμε στους δύο Παγκόσμιους Πολέμους.

Για προσθέστε στο πάζλ τον ΟΟΣΑ που προειδοποιεί-κραυγάζει πως η Ευρώπη βυθίζεται σε ύφεση.
Δείτε εκτός από τα νούμερα που πιέζουν τους οικονομολόγους και αυτή με τη σειρά τους τους πολιτικούς, πως υπάρχουν και οι άνθρωποι που πιέζουν τις εξελίξεις.

Σύμφωνα με έκθεση του Συμβουλίου της Ευρώπης, σχεδόν ένα δισεκατομμύριο είναι οι άνθρωποι που ΠΕΙΝΑΝΕ, και κάθε ένα δευτερόλεπτο πεθαίνει και ένας ΑΝΘΡΩΠΟΣ από πείνα.Δεν αφορά πια μόνο την Αφρική το πρόβλημα, αν δεν το ξέρετε μια βόλτα στη γειτονιά σας θα σας διαφωτίσει.
Και κυνικά κάποιοι δεν σκέφτονται πως να τους βοηθήσουν τους πεινασμένους, αλλά πως να τους συγκρατήσουν.
Γίνεται όμως αυτό;

Διαβάστε όλο το άρθρο των Financial Times με τίτλο »Η βαριά σκιά του ΄30 πάνω από την Ευρώπη»

Θα μπορούσε η κατάσταση να γίνει κακή; Εννοώ πολύ κακή –όπως λέμε Μεγάλο Κραχ ήπαγκόσμιος πόλεμος; Ένα κατακλυσμιαίο γεγονός από εκείνα που η γενιά μου έμαθε να πιστεύει ότι ανήκουν μόνο στα βιβλία Ιστορίας;

Το βέβαιο είναι ότι στην Ευρώπη πλανάται ένα κακό προαίσθημα. Σε ομιλία του στο Βερολίνο χθες, ο Πολωνός υπουργός Εξωτερικών κ. Radoslaw Sikorski, προειδοποίησε: «Βρισκόμαστε στο χείλος του γκρεμού… Μάλλον είμαι ο πρώτος ΥΠΕΞ της Πολωνίας στην ιστορία που εκστομίζει κάτι τέτοιο, αλλά το λέω: Φοβάμαι την γερμανική ισχύ λιγότερο απ’όσο αρχίζω να φοβάμαι την γερμανική απραξία.»

Ο Γάλλος πρόεδρος κ. Sarkozy είπε πρόσφατα: «Αν το ευρώ ξετιναχτεί, θα ξετιναχτεί η Ευρώπη. Είναι η εγγύηση για ειρήνη σε μια ήπειρο που έχει ζήσει φριχτούς πολέμους».

Οι Ευρωπαίοι πολιτικοί συχνά υποκύπτουν στην πρόκληση του τρόπου που προκαλεί η απειλή πολέμου, για να αντλήσουν υποστήριξη στο αγαπημένο τους ευρωπαϊκό έργο. Σε ομαλές εποχές, ελάχιστοι Ευρωπαίοι παίρνουν στα σοβαρά τέτοιες κουβέντες.

Αντιθέτως μάλιστα, οι κουβέντες για πόλεμο ακούγονται εντελώς αφύσικες σε ανθρώπους που μεγάλωσαν στην πλούσια, ειρηνική δυτική Ευρώπη. Εχω ζήσει όλη την ζωή μου σε έναν κόσμο όπου, ανεξάρτητα από τα πάνω και τα κάτω του, τα πράγματα κυλούσαν όλο και καλύτερα. Ο ναζισμός ηττήθηκε, δικτατορίες έπεσαν σε Ισπανία, Πορτογαλία και Ελλάδα, η σοβιετική αυτοκρατορία κατέρρευσε, το απαρχάιντ έληξε στη Νότιο Αφρική.

Η ειρήνη και η ευμάρεια έγιναν ο κανόνας για την γενιά μου στην Δύση. Ήταν εύκολο να ξεχαστεί ότι αυτό το γεγονός μας απομόνωνε από τον υπόλοιπο κόσμο. Διαβάζοντας ένα βιβλίο που έγραψε πρόσφατα ο Κινέζος ακαδημαϊκός κ. Yan Xuetong, με συνεπήρε μια φράση: «Στην διάρκεια της πολιτιστικής επανάστασης, βλέπαμε συχνά ανθρώπους να πεθαίνουν από το ξύλο, οπότε κάπου αποκτήσαμε μια ανοσία με το θέμα».

Ωστόσο, τα τελευταία 30 χρόνια, η ελπίδα για ειρήνη, ευμάρεια και έναν λογικό βαθμό άνεσης, μεταδόθηκε πέρα από τις προνομιακές περιοχές της Δύσης. Την Κίνα της Πολιτιστικής Επανάστασης διαδέχτηκε η Κίνα των εμπορικών κέντρων και των εργοστασίων. Η Ινδία της Μητέρας Τερέζας αντικαταστάθηκε εν μέρει από την Ινδία της επανάστασης της Πληροφορικής.

Η παγκοσμιοποίηση έκανε τον πλανήτη να δείχνει πιο ασφαλής και πιο ομογενής, καθώς οι νέες μεσοαστικές τάξεις της Ασίας και της ανατολικής Ευρώπης υιοθετούσαν τις ανέσεις και τις αξίες του καπιταλισμού. Η παγκόσμια ειρήνη, που στην ψυχροπολεμική περίοδο εξαρτιόταν, όπως έδειχνε, από τα πυρηνικά όπλα, έμοιαζε πια να επαφίεται στο διεθνές εμπόριο και τον κοινό εναγκαλισμό του καταναλωτισμού.

Μέχρι την παγκόσμια οικονομική κρίση, οι κουβέντες που ακούγονταν στο τραγούδι της προεκλογικής εκστρατείας του Tony Blair το 1997, έδειχναν να πιάνουν το πνεύμα της εποχής: «Μόνο καλύτερα μπορούν να γίνουν τα πράγματα».

Μετά την κατάρρευση της Lehman Brothers το 2008, ανακαλύψαμε ότι τα πράγματα μπορούν σίγουρα να γίνουν χειρότερα. Το θέμα είναι: Πόσο χειρότερα;

Ο κίνδυνος σοβαρής οικονομικής κρίσης στην Ευρώπη είναι μεγάλος. Οι απειλές για χρεοκοπίες κρατών και διάλυση του ευρώ αυξάνονται –και μαζί τους αυξάνονται οι απειλές κατάρρευσης τραπεζών, κοινωνικού πανικού, βαθιάς ύφεσης και μαζικής ανεργίας. Κάτι σαν την σύγχρονη εκδοχή του Μεγάλου Κραχ.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση, ως σύνολο, είναι η μεγαλύτερη οικονομία του πλανήτη –οπότε το οικονομικό χάος αναπόφευκτα θα έχει παγκόσμιες επιπτώσεις. Θα παγώσει το εμπόριο και θα απειλήσει το παγκόσμιο χρηματοπιστωτικό σύστημα.

Το μάθημα του Μεγάλου Κραχ του ’30 είναι ότι η παγκόσμια ύφεση αποδυναμώνει τις δημοκρατίες, προκαλεί αύξηση ριζοσπαστικών νέων πολιτικών δυνάμεων και, εντέλει, κλιμακώνει τον κίνδυνο διεθνούς σύρραξης.

Σε μια σύγχρονη εκδοχή της δεκαετίας του 1930, θα βλέπαμε μια νέα γενιά εθνικιστών πολιτικών να ανέρχεται στην Ευρώπη, μέσα σε περιβάλλον οικονομικού χάους και διάλυσης της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Οι εντάσεις θα αυξάνονταν και εκτός της Ευρώπης, καθώς η διεθνής οικονομία θα χειροτέρευε. Οι αλλαγές στις ισορροπίες δυνάμεων με την Ασία θα επιταχύνονταν, με την ανερχόμενη Κίνα να αντιμετωπίζει μια αποδυναμωμένη Αμερική. Στην Κίνα όσο και στην Αμερική, ο εθνικισμός και ο προστατευτισμός θα αύξαναν την επιρροή τους λόγω της οικονομικής κρίσης.

Αυτά τα σενάρια δεν είναι απίθανα. Ωστόσο, παρά τους παραλληλισμούς, και πάλι εγώ δεν μπορώ να πιστέψω ότι επιστρέφουμε στο ’30. Και υπάρχουν τρεις βασικοί λόγοι για τους οποίους πιστεύω ότι μάλλον θα γλιτώσουμε.

Πρώτον, είναι η ίδια η γνώση για το τι πήγε στραβά 80 χρόνια πριν, ίσως βοηθήσει τους πολιτικούς να αποφύγουν τα ίδια λάθη. Η επίμονη έμφαση της Κίνας στην ανάγκη μιας «ειρηνικής ανέλιξης» οφείλεται σε ένα βαθμό στην γνώση των φριχτών σφαλμάτων που έκανε η Αυτοκρατορία της Ιαπωνίας.

Δεύτερον, υπάρχει το λογικό επιχείρημα ότι τα 66 χρόνια ειρήνης ανάμεσα στις μεγάλες δυνάμεις και τα αναπτυσσόμενα έθνη από το 1945, είναι το αποτέλεσμα της προόδου του πολιτισμού μάλλον, παρά ένα τυχερό γύρισμα στον κύκλο της παγκόσμιας ιστορίας. Στο βιβλίο του “The Better Angels of Our Nature”, ο κ. Steven Pinker του Πανεπιστημίου του Harvard, ισχυρίζεται ότι το ανθρώπινο γένος γίνεται όλο λιγότερο πολεμόχαρο και ότι «σήμερα ίσως ζούμε στην πιο ειρηνική περίοδο της ανθρώπινης ιστορίας».

Τέλος, ο ανεπτυγμένος κόσμος έχει ως σημείο αναφοράς ένα πολύ υψηλότερο επίπεδο αφθονίας απ’όσο στο ’30. Σε ένα οικονομικό κραχ, ο κόσμος μπορεί και πάλι να χάσει τις αποταμιεύσεις, τη δουλειά και το σπίτι του, αλλά είναι λιγότερο πιθανό να πέσει σε απόλυτη ένδεια. Ως εκ τούτου, ίσως είναι λιγότερο επιρρεπής σε πολιτικό φονταμενταλισμό. Η οικονομία της Λετονίας συρρικνώθηκε 18% το 2009 αλλά στις πρόσφατες εκλογές αναδείχθηκαν στην εξουσία δύο κεντρώα κόμματα.

Στην Ισπανία η ανεργία είναι ήδη πάνω από 22% και πάνω από 45% μεταξύ των νέων, όμως τις πρόσφατες εκλογές κέρδισε ένα κεντροδεξιό κόμμα.

Οπότε, αν και ο κίνδυνος σοβαρής οικονομικής κρίσης είναι πολύ πραγματικός, δεν πιστεύω ότι κινδυνεύουμε να κυλήσουμε σε πόλεμο. Όμως, ίσως αυτό οφείλεται απλώς στην έλλειψη φαντασίας κάποιου που ήταν αρκετά τυχερός ώστε να μεγαλώσει σε μια εποχή απαράμιλλης ειρήνης και αφθονίας.

ΠΗΓΗ: newsit.gr

Τσαντίρι

Σημ.axinosp:Άρχισαν τα όργανα !!

Credit Suisse: Game over για την Ευρωζώνη

Το «τέλος του παιχνιδιού» στην Ευρωζώνη ανακηρύσσει η Credit Suisse. Οι ευρωπαϊκές αγορές ομολόγων έχουν πλέον παγώσει, διαπιστώνει ο ελβετικός επενδυτικός οίκος. Ούτε καν η Γερμανία δεν είναι προστατευμένη.

Για αυτό και ο οίκος διαπιστώνει τώρα επείγουσα ανάγκη για γενναία δράση από τους χαράσσοντες την πολιτική. Οι πολιτικοί της Ευρωζώνης δίστασαν για πολύ καιρό και το κενό ανάμεσα στη λήψη των αποφάσεών τους και την εφαρμογή τους έχει υπάρξει υπερβολικά μεγάλο.

Η μοναδική πιστευτή απάντηση στην κρίση μπορεί να έρθει από την ΕΚΤ, αναφέρει ο οίκος. Μάλιστα, εκτιμά ότι η κεντρική τράπεζα θα αναγκαστεί να προχωρήσει σε ένα ευρύ πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της νομισματικής της πολιτικής μέσω της αγοράς τίτλων (ουσιαστικά, να τυπώσει χρήμα) από τις αρχές του 2012.

Η ΕΚΤ θα πρέπει επίσης να ρίξει τα επιτόκια του ευρώ κοντά στο μηδέν.

Ισοτιμία
Σημ.axinosp:Σιγά μην δώσει λεφτά η ΕΚΤ!!

Πολωνία: «Δεν φοβάμαι τα γερμανικά τανκς αλλά τη γερμανική απραξία»


«Η Γερμανία γνωρίζει καλύτερα από όλους ότι δεν είναι το αθώο θύμα της σπατάλης των άλλων», τονίζει ο Radoslaw Sikorski, Πολωνός υπουργός Εξωτερικών σε άρθρο του που δημοσιεύεται στους Financial Times.

Το Βερολίνο είναι αυτό που ωφελείται περισσότερο από όλες τις χώρες από τη σημερινή κατάσταση της Ευρώπης, και επομένως έχει τη μεγαλύτερη υποχρέωση να κάνει την κατάσταση αυτή βιώσιμη, γράφει.

Εξάλλου, η Γερμανία ήταν εκείνη που παραβίασε το Σύμφωνο Σταθερότητας. Οι δικές της τράπεζες αγόρασαν ριψοκίνδυνα ομόλογα.

Και η Γερμανία είναι εκείνη που ωφελείται από το ξεπούλημα των ευρωπαϊκών ομολόγων, γιατί η στροφή των επενδυτών στα ασφαλή καταφύγια της επιτρέπει να δανείζεται με χαμηλότερο κόστος από ό,τι θα απολάμβανε υπό κανονικές συνθήκες.

Ο Πολωνός υπουργός Εξωτερικών καλεί τη Γερμανία να ξεχάσει την εμμονή της με τον πληθωρισμό και να επιτρέψει τη διάσωση της Ευρωζώνης από την κατάρρευση. «Φοβάμαι την απραξία της Γερμανίας περισσότερο από τη δύναμή της», γράφει.

«Ποια θεωρώ, ως υπουργός Εξωτερικών της Πολωνίας, σαν τη μεγαλύτερη απειλή στην ασφάλεια και την ευημερία της Πολωνίας κατά την τελευταία εβδομάδα του Νοεμβρίου του 2011; Δεν είναι η τρομοκρατία και σίγουρα δεν είναι τα γερμανικά τανκς. Δεν είναι καν οι ρωσικοί πύραυλοι, τους οποίους ο πρόεδρος Dmitry Medvedev μόλις απείλησε να αναπτύξει στα σύνορα της ΕΕ. Η μεγαλύτερη απειλή για την ασφάλεια της Πολωνίας θα ήταν η κατάρρευση της Ευρωζώνης», γράφει.

«Απαιτώ από τη Γερμανία, για το δικό της και το δικό μας καλό, να βοηθήσει την Ευρωζώνη να επιβιώσει και να ευημερήσει. Κανείς άλλος δεν μπορεί να το κάνει. Έχετε γίνει το απαραίτητο έθνος της Ευρώπης», προσθέτει.
Ιsotimia
Σημ.axinosp:Η κατάρρευση της Ευρωζώνης είναι θέμα ημερών όσο και να παρακαλάει η Πολωνία και το ξέρει !!
10 χρόνια οι Γερμανοί, μάζεψαν το χρήμα και τώρα μαζεύονται ξανά στα σύνορα τους, για να απολαύσουν τα κλεμμένα από την λεηλασία του Νότου, τουλάχιστον έτσι νομίζουν !!

Nomura: Εάν οι Ευρωπαίοι δεν βρουν λύση… ετοιμαστείτε για μαζικό sell off ευρωπαϊκών ομολόγων

Μαζική φυγή από την ευρωπαϊκή αγορά ομολόγων βλέπει η Nomura σε περίπτωση που οι ευρωπαίοι αποτύχουν για ακόμη μία φορά να βρουν μία πειστική λύση για την κρίση χρέους που σοβεί εδώ και 20 μήνες περίπου στη Γηραιά Ήπειρο.
Σύμφωνα με την ιαπωνική επενδυτική, αναμένεται να υπάρξει μαζικό sell off ευρωπαϊκών ομολόγων, που μπορεί ακόμη να φτάσει το 1 τρις. ευρώ, αν μάλιστα προστεθούν και ομόλογα μεγάλων χωρών της ευρωζώνης. Μάλιστα, η Nomura θεωρεί ότι οι παράπλευρες συνέπειες ενός τέτοιου κύματος θα είναι τόσο μεγάλες που η τελική ζημία μπορεί να ξεπεράσει το 1 τρις. ευρώ, πλήττοντας βάναυσα την αξιοπιστία ακόμη και του ίδιου του ευρώ.
Αυτό όμως είναι ένα σενάριο που θα πρέπει να εξεταστεί πολύ προσεκτικά τόσο για τους υφιστάμενους όσο και για τους μελλοντικούς επενδυτές ευρωπαϊκών ομολόγων.

www.bankingnews.gr
Σημ.axinosp:Αγαπούλα πούλα !!

Δραχμή: άπαντες προετοιμάζονται πλην της Ελλάδας

Τις χειρότερες φήμες επιβεβαιώνει με τη στάση της η ελληνική δημόσια διοίκηση τις τελευταίες μέρες, παρά και ενάντια μάλιστα στην ανησυχία που δείχνουν μεσαία στελέχη της, όπως είναι σε θέση να γνωρίζει η στήλη. Συγκεκριμένα, ενώ φουντώνουν οι φήμες και οι πιο βάσιμες ανησυχίες για το μέλλον της Ελλάδας στο ευρώ, η κρατική μηχανή και ιδιαίτερα το υπουργείο Οικονομικών και η Τράπεζα της Ελλάδας αρνούνται να προβούν στην παραμικρή προετοιμασία για την επόμενη μέρα. Ο κίνδυνος είναι έτσι μια βίαιη εξώθηση της Ελλάδας από την Γερμανία να βρει τη χώρα ανέτοιμη και να εκτυλιχθούν σκηνές απείρου κάλους. Πρόκειται για ένα ενδεχόμενο που μπορεί να αποτραπεί αν από τώρα ανατεθεί σε στελέχη της κεντρικής Τράπεζας και του υπουργείου να εκπονήσουν σενάρια δίνοντας λύση σε πρακτικά προβλήματα τα οποία θα ανακύψουν την επόμενη μέρα κι έτσι η έξοδος από το ευρώ να βοηθήσει την ελληνική οικονομία.

Ενδεικτικό στοιχείο για τις προετοιμασίες που γίνονται είναι δημοσίευμα της Wall Street Journal Europe της Δευτέρας 28 Νοεμβρίου με τίτλο «Οι αγορές χρήματος δοκιμάζουν την επιστροφή στη δραχμή». Αναφέρεται συγκεκριμένα σε εταιρείες κολοσσούς που διεκπεραιώνουν συναλλαγές ύψους 4 τρις. δολαρίων την ημέρα όπως η ICAP Plc και η CLS Bank International. Αμφότερες δοκιμάζουν πλατφόρμες και προχώρησαν ήδη σε στρες τεστ, σύμφωνα με το ρεπορτάζ της αμερικανικής εφημερίδας, που προβλέπουν την αποχώρηση της Ελλάδας από το ευρώ και την εισαγωγή δραχμής.

«Αυτές οι κινήσεις» εξηγεί η εφημερίδα «είναι σημάδια μιας βαθύτερης ανησυχίας ότι τουλάχιστον μια χώρα μπορεί να εγκαταλείψει το ευρώ. Τράπεζες, αναλυτές και επενδυτές προετοιμάζονται γι’ αυτό που πολλοί χαρακτηρίζουν ως μια αυξανόμενη πιθανότητα, μια ρήξη της ευρωζώνης είτε πλήρης είτε τμηματική που θα οδηγήσει στην ενδεχόμενη επιστροφή σε νομίσματα όπως η δραχμή, το γερμανικό μάρκο ή η ιταλική λίρα. Αυτό το σενάριο φαινόταν μακρινό μέχρι πριν λίγους μήνες αλλά ένας αυξανόμενος αριθμός αναλυτών και επενδυτών λέει τώρα ότι δεν έχουν άλλη επιλογή παρά να προετοιμαστούν, ακόμη κι αν η ρήξη δεν συμβεί ποτέ».

Οι προετοιμασίες μάλιστα δεν επικεντρώνονται μόνο στον ιδιωτικό τομέα. Με βάση το ίδιο δημοσίευμα, ο βρετανός υπουργός Οικονομικών Τζορτζ Όσμπορν, δήλωσε την Κυριακή ότι η κυβέρνησή του έχει επιταχύνει τις προετοιμασίες της τους τελευταίους μήνες απέναντι σε μια ενδεχόμενη κατάρρευση της ευρωζώνης.

Οι ευθύνες που επωμίζεται η συγκυβέρνηση ΠΑΣΟΚ – ΝΔ – ΛΑΟΣ είναι τεράστιες δεδομένου ότι η επιλογή της Γερμανίας να σφίξει τα δημοσιονομικά λουριά με μια σαρωτική απόφαση κατά την διάρκεια της προσεχούς συνόδου κορυφής της 9ης Δεκεμβρίου θα εντείνει τις φυγόκεντρες τάσεις. Η παραμονή τότε της Ελλάδας στην ευρωζώνη δεν θα επαφίεται στην πρόθεση του Λουκά Παπαδήμου να απολύσει ακόμη και όλους τους δημόσιους υπαλλήλους, πλην των …ΜΑΤ, για την οποία κανείς δεν αμφιβάλλει. Αντίθετα θα τεθούν τόσο αυστηροί, δρακόντειοι όροι για την συμμετοχή και τόσο αυτοματοποιημένες διαδικασίες για την έξοδο (ώστε να μην επαναληφθούν οι σημερινές πολιτικές διαπραγματεύσεις και ενδιάμεσες λύσεις) που εξ αρχής πολλές από τις σημερινές χώρες της ευρωζώνης θα βρεθούν εκτός.

Η International Herald Tribune μάλιστα της Δευτέρας 28 Νοεμβρίου χρησιμοποιεί το παράδειγμα της Συμφωνίας Σένγκεν: «Διακυβερνητικές συμφωνίες ανέκαθεν αποτελούσαν επιλογή απέναντι στην κρίση του ευρώ, παρότι σε έναν βαθμό στρέφονται ενάντια στην αρχή της αλληλεγγύης και της συναίνεσης των 27 κρατών – μελών της ΕΕ. Υπάρχει ένα προηγούμενο για τέτοιες συμφωνίες. Η Συμφωνία του Σένγκεν που καλύπτει τις μετακινήσεις χωρίς βίζα μεταξύ των κρατών μελών της ΕΕ θα μπορούσε να προσφέρει ένα μοντέλο για τους νέους δημοσιονομικούς κανόνες. Εκείνη η Συμφωνία που ξεκίνησε με μια Συνθήκη, καλύπτει τώρα 22 από τα 27 μέλη της ΕΕ, όπως και 3 χώρες εκτός ΕΕ. Κατά τον ίδιο τρόπο, οποιαδήποτε νέα συμφωνία για την ευρωζώνη μπορεί να μην καλύπτει όλες τις χώρες που ανήκουν στην ευρωζώνη»…

Αυτό είναι κάτι φυσικά που δεν αφορά την Ελλάδα κι ως εκ τούτου ποιος νοιάζεται…
Σημ.axinosp:Ραντεβού σε λίγες μέρες Σύνταγμα!!

Τραπεζικός πανικός αλά Lehman;


«Σιωπηλός» τραπεζικός πανικός; Αυτό είναι το ερώτημα που θέτουν τα τελευταία 24ωρα οικονομολόγοι, καθώς αυξάνονται οι ενδείξεις πως σταδιακά η κρίση μέσω του τραπεζικού συστήματος περνά στην Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη. Η «απομόχλευση» που προωθούν οι τράπεζες της ευρωζώνης από την ανατολική Ευρώπη, έχει αρχίσει ήδη να έχει αρνητικές επιπτώσεις σε όλη την περιφέρεια.

Οι οικονομίες της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης, πλην Ρωσίας, είναι πλήρως εξαρτημένες από τις δυτικοευρωπαϊκές τράπεζες, αφού τα τρία τέταρτα του συνολικού ενεργητικού του τραπεζικού τους συστήματος ανήκει σε αυτές. Πέρα από την Ουγγαρία, οι πιο εξαρτημένες από τις ξένες πιστώσεις χώρες είναι η Ουκρανία, η Ρουμανία και η Βουλγαρία.

Όλα ξεκίνησαν την προηγούμενη εβδομάδα όταν η Κεντρική Τράπεζα της Αυστρίας ανακοίνωσε την εισαγωγή νέων και ιδιαίτερα αυστηρών κεφαλαιακών κανόνων για τα τραπεζικά ιδρύματα καθώς και ενός μειωμένου ορίου δανεισμού που θα καταστήσει δύσκολο το δανεισμό των Αυστριακών τραπεζών στο εξωτερικό, συγκεκριμένα στην Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη. Η Βιέννη φοβάται ότι η κυβέρνηση ίσως υποχρεωθεί να διασώσει τις τράπεζες της εξαιτίας των ζημιών στην κεντρική και ανατολική Ευρώπη, μια περιφέρεια στην οποία η Αυστρία είναι κορυφαίος πιστωτής. Η κυβέρνηση της Αυστρίας παρήγγειλε στις Erste Group, Raiffesen Bank International και Bank Austria να περιορίσουν τον δανεισμό στις μόλις 1,1 φορές έναντι των καταθέσεων στις χώρες της περιφέρειας. Αναλυτές φοβούνται ότι τέτοιου είδους κινήσεις θα διογκώσουν την απομόχλευση από τις αναπτυσσόμενες αγορές της Ευρώπης και η Nomura εκτιμά ότι ενδεχομένως να καταλήξουν σε συνολικές εκροές λόγω απομόχλευσης ύψους 13 δισ. ευρώ.

Η απόφαση της Αυστρίας να περιορίσει κάθετα τον δανεισμό στην ανατολική Ευρώπη έχει προκαλέσει μεγάλη κλιμάκωση στην νευρικότητα όσον αφορά τις οικονομίες της περιφέρειας. Η κεντρική τράπεζα της Πολωνίας προχώρησε την προηγούμενη εβδομάδα σε παρέμβαση στην αγορά spot για τέταρτη φορά σε τρεις μήνες, σε μια προσπάθεια να στηρίξει την ισοτιμία του ζλότι έναντι του ευρώ, το οποίο για μια ακόμη φορά πλησίασε επίπεδα του 2009. Όμως η παρέμβαση δεν είχε μεγάλη απήχηση στην αγορά συναλλάγματος καθώς οι επενδυτές εμφανίζονται ιδιαίτερα ανήσυχοι για τις επιπτώσεις της ευρωπαϊκής ύφεσης στην Πολωνία και την υπόλοιπη περιφέρεια της κεντρικής και ανατολικής Ευρώπης.

Μέσα σε αυτό το κλίμα, έχουν αρχίσει να εκδηλώνονται καταστάσεις πανικού. Τα διεθνή πρακτορεία μετέδωσαν ότι την προηγούμενη εβδομάδα υπήρξαν τεράστιες ουρές έξω από την τράπεζα Krājbanka της Λετονίας, κατόπιν δημοσιεύματος του Bloomberg ότι «λείπουν» από την τράπεζα σχεδόν 100 εκατομμύρια λάτι, δηλαδή 191 εκατ. δολάρια. Ο πανικός ξεκίνησε με την ρευστοποίηση της Bankas Snoras της Λιθουανίας. Η κυβέρνηση της Λιθουανίας πήρε τον έλεγχο της τράπεζας στα μέσα Νοεμβρίου, όταν η κεντρική τράπεζα ανακάλυψε ότι «λείπουν» 300 εκατ. ευρώ σε ενεργητικά και δήλωσε ότι ο πιστωτικός οίκος βρίσκεται στα πρόθυρα χρεοκοπίας.

Αξίζει να σημειωθεί ότι δεν είναι μόνο η Αυστρία που μειώνει τις χορηγήσεις της στο εξωτερικό. Η ιταλική UniCredit και η γερμανική Commerzbank δεσμεύτηκαν πρόσφατα να περιορίσουν τις χορηγήσεις τους στο εξωτερικό. Αλλά και οι γαλλικές τράπεζες, που αποτελούσαν σημαντική δύναμη στις χορηγήσεις προς μεγάλες επιχειρήσεις στην Ασία, έχουν διακόψει κάθε σχετική δραστηριότητα.

Μάλιστα η Fitch εξέδωσε προειδοποίηση για τις τράπεζες της αναδυόμενης Ευρώπης. Στην περίπτωση επιδείνωσης της κρίσης, οι πιέσεις που θα δεχτούν οι ευρωπαϊκές τράπεζες στα κεφάλαια και τη ρευστότητά τους ενδέχεται να τις αναγκάσει να μειώσουν τη χρηματοδότηση των θυγατρικών τους στην περιοχή, εκτιμά ο οίκος. Ως αποτέλεσμα, η έλλειψη χρηματοδότησης των τραπεζών ενδέχεται να σημάνει πιστωτική ασφυξία και μείωση του ΑΕΠ σε πολλές από τις χώρες αυτές. Το βασικό σενάριο της Fitch αναφέρει ότι μια ελληνική κρατική ή τραπεζική χρεοκοπία δεν θα οδηγήσει τις ελληνικές τράπεζες στον επαναπατρισμό κεφαλαίων από τις θυγατρικές τους στη ΝΑ Ευρώπη. Όμως, αυτό σημαίνει ότι θα είναι λιγότερο ικανές να διαθέσουν κεφάλαια, εάν αυτά χρειαστούν.



Τρύπα 241 δισ. στη χρηματοδότηση


Και ενώ συμβαίνουν αυτά, όλο και δυσκολεύει η χρηματοδότηση για τις ευρωπαϊκές τράπεζες επιμείνουν, απειλώντας το τραπεζικό σύστημα και την πραγματική οικονομία. Σύμφωνα με διεθνή δημοσιεύματα η χρηματοδοτική «τρύπα» βαθαίνει για τις ευρωπαϊκές τράπεζες, καθώς η αναταραχή στις αγορές οδηγεί την Ευρώπη σε καθολική πιστωτική κρίση. Οι επενδυτές μένουν μακριά από τα ομόλογα τραπεζών, εν μέσω ανησυχιών για τις εξελίξεις στην κρίση χρέους στην ευρωζώνη και την υγεία του τραπεζικού συστήματος. Ειδικότερα, οι ευρωπαϊκές τράπεζες έχουν εκδώσει ομόλογα ύψους 413 δισ. δολ. μέχρι στιγμής φέτος. Το ποσό αυτό αντιστοιχεί μόλις στα δύο τρίτα των αναγκών αναχρηματοδότησης των ομολόγων που λήγουν εντός του 2011, ύψους 654 δισ. δολαρίων, όπως αποκαλύπτουν τα στοιχεία της Dealogic για τους Financial Times. Η χρηματοδοτική ''τρύπα'' αγγίζει τα 241 δισ. δολάρια για το 2011, εκτιμά η Dealogic. Οι ευρωπαϊκές τράπεζες καλούνται να αναχρηματοδοτήσουν υποχρεώσεις συνολικού ύψους 700-800 δισ. ευρώ, που λήγουν το 2012. Αν δεν μπορέσουν να καλύψουν το ποσό αυτό, μέσω έκδοσης ομολόγων ή συγκέντρωσης καταθέσεων, τότε, η μείωση του δανεισμού τους θα είναι μονόδρομος. Ας σημειωθεί πως είναι η πρώτη φορά που οι ευρωτράπεζες βρίσκονται σε τόσο δεινή θέση σε διάστημα τουλάχιστον πέντε ετών.
Σημ.axinosp:Αρχίζει το πανηγύρι στην Ανατολική Ευρώπη, μετά σειρά έχει η δυτική , η καρδιά της Ευρωζώνης με το τελικό μπουρλότο!!

Προετοιμάζεται γερμανική στροφή;

Η κατάρρευση του ευρώ είναι επί θύραις, εκτός κι αν οι Ευρωπαίοι ηγέτες καταφέρουν να συμφωνήσουν σε μια επί της ουσίας πολιτική κίνηση για την επίλυση της κρίσης χρέους της Ευρωζώνης στην σύνοδο κορυφής της 9ης Δεκεμβρίου και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα αποφασίσει επιτέλους να παρέμβει δραστικά προκειμένου να στηρίξει τα κρατικά ομόλογα και τις ευρωπαϊκές τράπεζες.


Η φυγή των ξένων επενδυτών από τις αγορές ομολόγων της Ευρωζώνης έχει ξεκινήσει, οι ευρωπαϊκές τράπεζες παλεύουν ανεπιτυχώς να πουλήσουν περιουσιακά στοιχεία, συμπεριλαμβανομένων των κρατικών ομολόγων, στον ευρωπαϊκό Νότο η απόσυρση καταθέσεων από τις εμπορικές τράπεζες επιταχύνεται, η διατραπεζική αγορά έχει στεγνώσει και οι ευρωπαϊκές τράπεζες υποχρεώνονται να αναζητούν χρηματοδότηση από την ΕΚΤ.

Την ίδια στιγμή μεγάλες ευρωπαϊκές τράπεζες όπως η BNP Paribas και η ING ανακοινώνουν ότι ξεφορτώνονται μαζικά κρατικά ομόλογα του ευρώ – κυρίως της περιφέρειας αλλά και του πυρήνα. Για παράδειγμα η γαλλική BNP Paribas ανακοίνωσε ότι το τελευταίο τετράμηνο ξεφόρτωσε ιταλικά, ισπανικά, γαλλικά και γερμανικά ομόλογα ύψους 12,6 δις ευρώ, ενώ η ολλανδική ING ξεφόρτωσε ελληνικά, ιταλικά, ιρλανδικά, πορτογαλικά και ισπανικά ομόλογα ύψους 5,4 δις ευρώ.

Κι όλα αυτά ενώ η Ιταλία, που αποτελεί την τρίτη σε μέγεθος και πιο ευάλωτη ευρωπαϊκή οικονομία και που θα κληθεί με την έναρξη του νέου έτους να αναχρηματοδοτήσει ομόλογα ύψους αρκετών δις ευρώ, είδε χτες την απόδοση του 2ετούς ομολόγου της να ξεπερνά το οριακό επίπεδο του 8%.

Τουτέστιν τα πράγματα είναι πολύ άσχημα… Και προφανώς όλα τα μάτια είναι καρφωμένα στη Γερμανία, τη χώρα - κλειδί, που σε πρώτο επίπεδο εμφανίζεται ακόμη να εξακολουθεί να απορρίπτει τις εκκλήσεις για επείγουσα ανάληψη δράσης και να εφαρμόζει μια μονοδιάστατη στρατηγική αλλαγής των ευρωπαϊκών συνθηκών με σκοπό την ενίσχυση της δημοσιονομικής πειθαρχίας, πλην όμως φαίνεται ότι είναι έτοιμη να πραγματοποιήσει με έναν εύσχημο τρόπο την κρίσιμη αλλαγή πλεύσης υπό τον όρο ότι θα έχει εξασφαλίσει πρώτα την υποταγή ολόκληρης της Ευρώπης – και της Γαλλίας – στις βουλήσεις της.

Όπως έγινε γνωστό από τις ανακοινώσεις της γαλλογερμανικής συνάντησης κορυφής της περασμένης εβδομάδας αλλά και από τις αντιφατικές διαρροές στον γερμανικό Τύπο που ακολούθησαν, το σχέδιο που προωθεί η Γερμανίδα καγκελάριος Αγγέλα Μέρκελ ‘βλέπει’ μια λύση της κρίσης στη δημιουργία μιας δημοσιονομικής ένωσης. Μόνον που η γερμανική αντίληψη περί δημοσιονομικής ένωσης φαίνεται να επικεντρώνεται ματαίως στην αναζήτηση λύσεων χωρίς καμιά πρακτική αξία στο παρόν και στη βάση μόνο της αρχής ότι «οι χώρες της ευρωπαϊκής περιφέρειας δεν θα ζουν πέρα από τα μέσα τους σε βάρος των Γερμανών φορολογουμένων». Μέχρις εδώ τα πάντα είναι γνωστά και το έργο πολυπαιγμένο. Όλοι έχουμε διαπιστώσει ότι Μέρκελ και Γερμανοί χρησιμοποιούν την αναταραχή στις αγορές προκειμένου να πιέσουν τα κράτη-μέλη του ευρώ να δεχτούν την επίσημη θέσμιση της ευρωπαϊκής εποπτείας επί των εθνικών τους προϋπολογισμών και ότι προωθούν ένα σχέδιο σύμφωνα με το οποίο οι ευρωπαϊκές αρχές θα αναλάβουν τον ύστατο έλεγχο πάνω στο χρέος και τα ελλείμματα των κρατών μελών και θα έχουν το δικαίωμα αναθεώρησης των προϋπολογισμών που παραβιάζουν τους ευρωπαϊκούς κανόνες.

Όμως φαίνεται ότι υπάρχει κι ένα νέο στοιχείο που προωθείται σιωπηρά και κινείται στη γραμμή του μηνύματος που εξέπεμψε ο Ιταλός πρωθυπουργός Μάριο Μόντι στην συνάντηση του Στρασβούργου δηλώνοντας ότι η έκδοση του ευρωομολόγου αποτελεί έναν μακροπρόθεσμο στόχο για τη δημοσιονομική ένωση. Ανώτατοι αξιωματούχοι της ΕΕ και της ΕΚΤ που μίλησαν χτες στο πρακτορείο Ρόιτερ υπό την προϋπόθεση της ανωνυμίας, δήλωσαν λοιπόν ότι φαίνεται πως υπάρχει μια ‘κατανόηση’ από όλες τις πλευρές – συμπεριλαμβανομένης και της γερμανικής – ότι αν οι Ευρωπαίοι πολιτικοί ηγέτες πραγματοποιήσουν επιτέλους το μεγάλο άλμα προς τη δημοσιονομική ένωση στις 9 Δεκεμβρίου, θα αποκτήσει και η ΕΚΤ κάθε λόγο να παρέμβει πιο αποφασιστικά. Οι ίδιες πηγές εκτιμούν ότι η συμφωνία Μέρκελ-Σαρκοζί της περασμένης εβδομάδας να μην διατυπώνεται κανένα αρνητικό ή θετικό αίτημα προς την ΕΚΤ είναι μια προσπάθεια να ξεκαθαρίσει ο δρόμος γι’ αυτό αίροντας τις πολιτικές πιέσεις.

Το θέμα βεβαίως είναι ότι ακόμη κι αν Γερμανοί και Γάλλοι συμφωνήσουν καταρχήν σε ένα άλμα προς τη δημοσιονομική ένωση και φέρουν τη σχετική πρόταση στο συμβούλιο της 9ης Δεκεμβρίου, δεν είναι καθόλου βέβαιο ότι η κίνηση θα προχωρήσει, αφού αφενός δεν είναι σαφές με τι διαδικασίες θα δρομολογηθεί η προώθησή της και αφετέρου ενδέχεται να προσκρούσει στην αυξημένη δυσαρέσκεια πολλών κρατών μελών του ευρώ – ακόμη και του πυρήνα που πιστεύουν στη λιτότητα όπως η Ολλανδία – για την αυξημένη γερμανική ηγεμονία που παγιώνεται μέσα στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Είναι πιο πιθανή όμως η στήριξή της από τα ευρωπαϊκά κράτη, αφού φαίνεται ότι θα προβληθεί ως το κρίσιμο εκείνο πρόσχημα το οποίο θα δώσει στην ΕΚΤ τη δυνατότητα να αρχίσει τις πραγματικά μαζικές αγορές ομολόγων της Ευρωζώνης που χρειάζονται εδώ και τώρα προκειμένου να σωθεί η Ευρωζώνη. Και μετά βλέπουμε…
Σημ.axinosp:Σιγά μην βάλουν μυαλό οι Γερμανοί!!

Ναι μεν αλλά, για την 6η δόση σήμερα στο Eurogroup

Του Γιάννη Αγγέλη

Η κρίση στην Αθήνα γίνεται για άλλη μια φορά το πεδίο αναμέτρησης των πόλων εξουσίας στην Ευρωζώνη με αφορμή την εκταμίευση της 6ης δόσης του δανείου.

Στην σημερινή σύγκληση του Eurogroup η Αθήνα καλείται να απαντήσει για τις "τρέχουσες" αποκλίσεις στην εκτέλεση του προϋπολογισμού για τις οποίες η τρόικα και η Κομισιόν φαίνεται να έχουν διαφορετική άποψη όσον αφορά το που τελικά θα καταλήξουν για το 2011 και το τι επιπλέον μέτρα θα χρειασθούν για το 2012!

Σε κάθε περίπτωση οι κυβερνήσεις και κυρίως αυτές του σκληρού πυρήνα της Ευρωζώνης εμφανίζονται περισσότερο αποφασισμένες να πάρουν στα χέρια τους την οικονομική εποπτεία την οποία προς το παρόν έχει η Κομισιόν (με την απόφαση για προληπτικό έλεγχο των προϋπολογισμών εξι περίπου μήνες πριν αυτοί περάσουν από την βουλή της κάθε χώρας μέλους).

Η πρώτη παράσταση αυτής της διελκυστίνδας αναμένεται να "παιχθεί" σήμερα με αφορμή την συζήτηση για την εκταμίευση της 6ης δόσης η οποία τελικά δεν αναμένεται κατά τα άλλα να συναντήσει προβλήματα.

Οι ημερομηνίες για την εκταμίευση σύμφωνα με τις προετοιμασίες που γίνονται για την υποδοχή της από την ελληνική πλευρά αφορούν το πενθήμερο μεταξύ 10 και 15 Δεκεμβρίου.

Μέρος της δόσης αναμένεται να χρησιμοποιηθεί πέραν των άλλων και για την αναχρηματοδότηση μέρους του "εσωτερικού" χρέους (έντοκα γραμμάτια) που λήγει τον Δεκέμβριο. Από τα 4 περίπου δισ. ευρώ τα 3 θα αναχρηματοδοτηθούν με νέες εκδόσεις και το υπόλοιπο από την 6η δόση. Παράλληλα θα καλυφθούν οι "ελλείψεις" για την κάλυψη των πληρωμών του Δεκεμβρίου αλλά και των υποχρεώσεων του Ιανουαρίου. Οι επόμενες μεγάλες λήξεις έτσι κι αλλιώς είναι τον Μάρτιο αλλά εκείνες λόγω μεγέθους δεν μπορούν να εξυπηρετηθούν παρά μόνο από την ενεργοποίηση του επόμενου δανείου.


Πηγή:www.capital.gr
Σημ.axinosp:6η δόση σε κλωτσιές μήπως;;

«Κάθε βράδυ 3.000 Ελληνίδες γίνονται πόρνες»

Με αφορμή την οικονομική κρίση και τη δύσκολη θέση στην οποία έχει βρεθεί η Ελλάδα τουρκικά μέσα ενημέρωσης «χτυπούν» με προσβλητικά ρεπορτάζ της χώρα μας.

Δημοσίευμα της εφημερίδας «Takvim», με τίτλο «Η Ελλάδα βγήκε στον δρόμο», υποστηρίζει πως 3.000 Ελληνίδες γίνονται πόρνες, γιατί δεν τα βγάζουν πέρα με την οικονομική κρίση. Μέσα στο άρθρο αναφέρει «τα βράδια 3.000 Ελληνίδες βγαίνουν στον δρόμο ψάχνοντας για δουλειά. Δεν είναι όμως ο μόνος τρόπος για να εντοπίσουν τους πελάτες τους». Αναφέρεται μάλιστα πως οι κοπέλες βρίσκουν δουλειά μέσω φίλων τους, ρισκάροντας πολλά ακόμα και την υγεία τους, ενώ προσθέτει πως η κατάσταση έχει ξεφύγει πλέον από κάθε έλεγχο με την αστυνομία να κάνει τα στραβά μάτια.

Υπάρχουν βέβαια και άλλες αναφορές για την οικονομική κατάσταση την Ελλάδα με την τουρκική ηλεκτρονική εφημερίδα. «Netgazete» να υποστηρίζει πως οι Ελληνίδες περνούν τα σύνορα του Έβρου για να βρουν φτηνά νυφικά στην Αδριανούπολη.
Σημ.axinosp:Όπου υπάρχει καπνός υπάρχει και φωτιά !!

Είναι... τρελοί οι Ισλανδοί;

Η είδηση έχει ως εξής: Η κινέζικη εταιρεία Beijing Zhongkun Investment Group Co, του δισεκατομμυριούχου Κινέζου επενδυτή Huang Nubo, επιχείρησε να αγοράσει μια έκταση 300 τετραγωνικών χιλιομέτρων στο βόρειο τμήμα της Ισλανδίας με αντίτιμο 8,8 εκατ. δολαρίων. Ο στόχος του Κινέζου μεγαλοεπενδυτή ήταν να επενδύσει 200 εκατ. δολάρια για την κατασκευή ξενοδοχειακών εγκαταστάσεων.


Όμως η ισλανδική κυβέρνηση, πλήρως ενήμερη για την πρόθεση του Κινέζου επενδυταρά, απαγόρευσε να γίνει η συγκεκριμένη αγορά και κατ' ουσίαν αρνήθηκε την επένδυση των 200 εκατομμυρίων. Με ποια αιτιολογία; Επειδή η πώληση μιας τόσο μεγάλης έκτασης σε ξένο επενδυτή αντιτίθεται στους νόμους της χώρας.

Μάλλον οι Ισλανδοί είναι... τρελοί. Όσο τρελοί ήταν και όταν έστειλαν στον διάολο τους Βρετανούς τραπεζίτες που απαιτούσαν από τον ισλανδικό λαό να πληρώσειτις αμαρτίες των τραπεζών της χώρας τους. Μόνο που σήμερα έφτασαν ακόμη και οι... Financial Times να τους δίνουν συγχαρητήρια για τη σωτηρία της χώρας τους και τη θεαματική ανάκαμψη της οικονομίας τους. Κάθε σύγκριση με την ελληνική πολιτική ελίτ θα πρέπει να θεωρηθεί ιεροσυλία...
Ανεμογκάστρι
Σημ.axinosp:Εμείς φυσικά στην χώρα του Τσάκα και όλων των λαμόγιων και των προδοτών μιλάμε ακόμη για επενδύσεις ξένων κεφαλαίων και δίνουμε 65.000 στρέμματα για το πρόγραμμα "Ήλιος" του "κίτρινου" Γερμανού υπουργού Ρέσλερ, δημιουργώντας "ειδικές" οικονομικές ζώνες, όπου οι ξένοι θα αλωνίζουν, καταπατώντας κάθε έννοια κράτους !!

Συγκέντρωση έξω από το ΣτΕ για το Χαράτσι!

Κύμα αντιδράσεων για τα περί καταθέσεων βουλευτών σε ελβετικές τράπεζες

Σάλος έχει προκληθεί από όσα έχουν ακουστεί για καταθέσεις και μυστικούς λογαριασμούς Ελλήνων βουλευτών σε ελβετικές τράπεζες.
Στο πλαίσιο αυτό, αναφορά προς τον Πρόεδρο της Βουλής Φ. Πετσάλνικο με την οποία ζητούν διευκρινίσεις σχετικώς με όσα έχει υποστηρίξει ο ελληνικής καταγωγής βουλευτής του Ελβετικού Κοινοβουλίου, κ. Ιωσήφ Ζησιάδης, για έλληνες βουλευτές οι οποίοι διαθέτουν μεγάλες καταθέσεις σε τράπεζες της Ελβετίας, υπέβαλλαν οι γαλάζιοι βουλευτές Γ. Γιακουμάτος και Κ. Τζαβάρας.
Επίσης, με ερώτησή τους προς τον υπουργό Οικονομικών κ. Ευ. Βενιζέλο, αλλά και με αίτηση κατάθεσης εγγράφων που υπέβαλλαν προς τον ίδιο, ζητούν να μάθουν αν ευσταθεί ο ισχυρισμός του κ. Ζησιάδη ότι από το 2005 οι ελβετικές αρχές έχουν προτείνει στην ελληνική κυβέρνηση "μια φορολογική συμφωνία, αλλά οι ελληνικές κυβερνήσεις έξι χρόνια τώρα κωφεύουν".
Ο κ. Πετσάλνικος, σύμφωνα με πληροφορίες, έχει ήδη επικοινωνήσει τηλεφωνικώς με τον κ. Ζησιάδη για να του ζητήσει σχετικές διευκρινίσεις και αναμένεται και νέα επικοινωνία τους, ενώ σε γραπτή απάντησή του προς τους δυο βουλευτές τους ενημερώνει ότι ήδη ο γ’ αντιπρόεδρος της Βουλής και πρόεδρος της Επιτροπής Ελέγχου των οικονομικών των κομμάτων και των βουλευτών κ. Ευ. Αργύρης, έχει ζητήσει από τον κ. Βενιζέλο κάθε διαθέσιμο στοιχείο για κατοχή τραπεζικών λογαριασμών στο εξωτερικό από πολιτικά πρόσωπα τα οποία τυχόν προέκυψαν από τους ελέγχους του υπουργείου Οικονομικών.

www.bankingnews.gr
Σημ.axinosp:Θα δούμε κάποτε, τα ονόματα των πατέρων του Έθνους που έχουν καταθέσεις στην Ελβετία, ή όχι ;;

Δευτέρα 28 Νοεμβρίου 2011

Η ευρωζώνη έχει 10 ημέρες προθεσμία

Σχεδόν σε όλες τις συζητήσεις για την ευρωζώνη στις οποίες έχω παρευρεθεί πάντα κάποιος υποστηρίζει ότι οι πολιτικοί θα δράσουν όταν η κατάσταση φτάσει στο απροχώρητο είτε με ευρωομόλογα, είτε με τιτλοποίηση του χρέους, είτε με ποσοτική χαλάρωση, είτε με οτιδήποτε. Το επιχείρημα, ωστόσο, δεν λαμβάνει υπόψη την ανάγκη για άμεση συλλογική δράση.

Την προηγούμενη εβδομάδα η κρίση βρέθηκε σε νέο επίπεδο. Με την εντυπωσιακή αποτυχία της έκδοσης γερμανικών ομολόγων και την ανησυχητική εκτίναξη του βραχυπρόθεσμου κόστους δανεισμού στην Ισπανία και στην Ιταλία, η αγορά κρατικών ομολόγων ανά την ευρωζώνη πρακτικά έχει σταματήσει να λειτουργεί.

Αντίστοιχη είναι η κατάσταση και στον τραπεζικό κλάδο. Βασικά σημεία της οικονομίας της ευρωζώνης έχουν αποκοπεί από την πίστωση. Η ευρωζώνη υπόκειται σε μαζική φυγή των διεθνών επενδυτών και σε μία σιωπηρή φυγή των Ευρωπαίων πολιτών από τις τράπεζες.

Παράλληλα, ο εκμηδενισμός της εμπιστοσύνης έχει ισοπεδώσει τον βασικό πυλώνα της στρατηγικής διάσωσης. Το Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοοικονομικής Σταθερότητας αντλεί τη δύναμή του από τις εγγυήσεις που παρέχουν οι μέτοχοί του. Καθώς η κρίση διαχέεται στη Γαλλία, στο Βέλγιο, στην Ολλανδία και στην Αυστρία, το ΕFSF επηρεάζεται και εκείνο από τη μετάδοση της νόσου. Αν δεν γίνει κάτι δραστικό σύντομα, η ευρωζώνη μπορεί να διασπαστεί πολύ γρήγορα.

Τεχνικά, το πρόβλημα θα μπορούσε να λυθεί ακόμη και τώρα, αλλά οι επιλογές περιορίζονται σημαντικά. Η ευρωζώνη πρέπει να λάβει πολύ σύντομα τρεις αποφάσεις:

Πρώτον, πρέπει με κάποιον τρόπο να συμφωνηθεί πιο ενεργός ρόλος για την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, είτε με εγγυήσεις για ένα πλαφόν στα spreads των ομολόγων, είτε με στήριξη του EFSF, επιπλέον με μέτρα δραματικής αύξησης της βραχυπρόθεσμης ρευστότητας στον τραπεζικό κλάδο. Αυτό θα αντιμετωπίσει την άμεση απειλή χρεοκοπίας.

Το δεύτερο μέτρο είναι να αποφασιστεί ένα σφιχτό χρονοδιάγραμμα για τα ευρωομόλογα. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή τα αποκαλεί ομόλογα σταθερότητας. Πραγματικά δεν έχει σημασία πώς θα τα ονομάσουμε. Αυτό που έχει σημασία είναι να έχουν κοινή εγγύηση αξιόπιστου μεγέθους.

Ο παραλογισμός των διασυνοριακών εθνικών εγγυήσεων πρέπει να τελειώσει. Δεν είναι η λύση στο πρόβλημα. Αυτές οι εγγυήσεις είναι πλέον ο βασικός διασπορέας της κρίσης.

Η τρίτη απόφαση που πρέπει να παρθεί είναι η δημοσιονομική ένωση. Αυτό θα περιλαμβάνει μερική απώλεια της εθνικής κυριαρχίας και τη δημιουργία ενός αξιόπιστου θεσμικού πλαισίου για τον χειρισμό της δημοσιονομικής πολιτικής και -μακάρι- θεμάτων της ευρύτερης οικονομικής πολιτικής. Η ευρωζώνη χρειάζεται ένα υπουργείο Οικονομικών, με τα κατάλληλα στελέχη, και όχι ad hoc συντονισμό από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο μεταξύ τυρού και αχλαδίου.

Μαθαίνω ότι υπάρχουν διερευνητικές συζητήσεις για ένα συμβιβαστικό πακέτο σε αυτά τα τρία ζητήματα. Εάν η ευρωπαϊκή σύνοδος μπορέσει να καταλήξει σε συμφωνία στις 9 Δεκεμβρίου, που είναι και η επόμενη προγραμματισμένη σύνοδος, τότε η ευρωζώνη θα επιβιώσει. Εάν όχι, τότε κινδυνεύει με μία βίαιη κατάρρευση. Ακόμη και τότε θα υπάρχει κίνδυνος μακράς ύφεσης, ίσως μεγάλης ύφεσης. Έτσι, ακόμη κι αν το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο μπορέσει να συμφωνήσει σε αυτήν την απίθανα φιλόδοξη ατζέντα, οι ηγέτες της θα πρέπει να συνεχίσουν τις μεγάλες προσπάθειες για τους επόμενους μήνες και τα επόμενα χρόνια.

Πόσο πιθανό είναι να επιτευχθεί αυτή η μεγάλη συμφωνία; Κάθε εβδομάδα που περνάει, το πολιτικό και το οικονομικό κόστος της επίλυσης της κρίσης γίνονται μεγαλύτερα. Ακόμη και την προηγούμενη εβδομάδα, η Angela Merkel απέκλεισε τα ευρωομόλογα. Ήταν έξαλλη, όταν η Ευρωπαϊκή Επιτροπή παρουσίασε τις δικές της προτάσεις για τη μελλοντική αρχιτεκτονική της ευρωζώνης. Οι οικονομικές συμβουλές που έχει πάρει κατά τη διάρκεια της κρίσης ήταν άθλιες.

Η δική της δημόσια αντίθεση στα ευρωομόλογα είναι πλέον το βασικό εμπόδιο για τη συμφωνία. Δεν μπορώ να δω πώς η Γερμανίδα καγκελάριος θα μπορέσει να απεγκλωβιστεί από αυτούς τους περιορισμούς που έθεσε μόνη της. Εάν ήταν πιο ενημερωμένη, θα μπορούσε να πάει στη σύνοδο με την πρόταση που κατέθεσε η Γερμανική Επιτροπή Οικονομικών Συμβούλων, η οποία κατέληξε σε ένα έξυπνο, αν και περιορισμένο και όχι πλήρως επεξεργασμένο σχέδιο. Προτείνει ένα ομόλογο εξαγοράς χρέους - μία ακόμη ευφυής ονομασία για το ευρωομόλογο. Η ιδέα αφορά ένα αυστηρά προσωρινό ευρωομόλογο, το οποίο τα κράτη-μέλη θα ξεπληρώσουν σε μία συμφωνημένη χρονική περίοδο. Αυτή η πρόταση, αν μη τι άλλο, θα ήταν συμβατή με την πιο περιοριστική ερμηνεία του γερμανικού συντάγματος.

Η εχθρική αντιμετώπιση των ευρωομολόγων από την κ. Merkel σαφέστατα έχει απήχηση στην κοινή γνώμη της χώρας της. Ο γερμανικός Τύπος εκφράστηκε με οργή στις προτάσεις της Κομισιόν. Προσωπικά, βρίσκω έξυπνες τόσο την ίδια την πρόταση όσο και τη χρονική συγκυρία όπου κοινοποιήθηκε. Η Κομισιόν κατάφερε να αλλάξει τη φύση της συζήτησης. Η κ. Merkel μπορεί να πάρει τη δημοσιονομική ένωση που ζητά, αλλά σε αντάλλαγμα θα πρέπει να δεχθεί το ευρωομόλογο. Εάν συμφωνηθούν και τα δύο, τότε το πρόβλημα λύθηκε. Είναι η πρώτη έξυπνη επίσημη πρόταση που είδα κατά τη διάρκεια της κρίσης.

Ακόμη δεν έχω πειστεί ότι το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο μπορεί να καταλήξει σε μία τόσο ουσιαστική συμφωνία, με βάση το ιστορικό του. Βεβαίως, θα υπάρξει κάποια απόφαση, την οποία μάλιστα θα προσπαθήσουν να πουλήσουν ως ένα ευρύ πακέτο. Έτσι κάνουν πάντα. Ο αντίκτυπος αυτών των πακέτων, όμως, γίνεται όλο και πιο βραχύβιος. Μετά την τελευταία σύνοδο, ο αρχικός ενθουσιασμός για τη γελοία ιδέα της μόχλευσης του EFSF εξανεμίστηκε σε λιγότερο από 48 ώρες.

Η καταστροφική δημοπρασία ομολόγων της Ιταλίας την Παρασκευή μας λέει ότι ο χρόνος εξαντλείται. Η ευρωζώνη έχει 10 μέρες στην καλύτερη περίπτωση.

ΠΗΓΗ: FT.com
Σημ.axinosp:Ετοιμαστείτε για το μεγάλο μπαμ της Ευρωζώνης!!

Το άγαλμα-σύμβολο των Βρυξελλών ντύθηκε … τσολιάς!


Το άγαλμα-σύμβολο των Βρυξελλών ντύθηκε … τσολιάς!

Στολή τσολιά φόρεσαν οι Βέλγοι στο άγαλμα-σύμβολο αντίστασης της πρωτεύουσάς τους ως ένδειξη συμπαράστασης στους Έλληνες για την κρίση χρέους που η χώρα τους καλείται να αντιμετωπίσει.

To εν λόγω μπρούτζινο άγαλμα, το οποίο απεικονίζει ένα μικρό αγόρι που ουρεί και έχει αποκτήσει το όνομα «Manneken Pis» («ο κατρουλής»), θεωρείται σύμβολο αντίστασης, καθώς ο θρύλος θέλει το παιδί ενός δούκα να ουρεί εναντίον των εισβολέων που πήγαν να ανατινάξουν τα τείχη της πόλης.

Από το 1659, οπότε και διασώθηκε από τον βομβαρδισμό των Βρυξελλών, ο «κατρουλής» έχει γίνει σήμα-κατατεθέν της πόλης και αγαπημένη συνήθεια των Βέλγων είναι να τον ντύνουν κατά καιρούς με στολές, με αποτέλεσμα το «μπρούτζινο αγόρι» να έχει έως σήμερα περισσότερες από 800 «μεταμφιέσεις» στο ενεργητικό του.

Στα πλαίσια των εκδηλώσεων «Plaisirs d’ Hiver», που διεξάγονται αυτές τις ημέρες στις Βρυξέλλες, οι Βέλγοι έντυσαν το σύμβολο της πρωτεύουσάς τους με στολή τσολιά, εκφράζοντας με αυτό τον τρόπο τη συμπαράστασή τους προς τους Έλληνες για την οικονομική κρίση της χώρας τους και, ταυτόχρονα, δίνοντας την απάντησή τους προς τις διεθνείς χρηματαγορές.

tsolias2File:Bruxelles Manneken Pis cropped.jpg


Τσαντίρι

Ο Γιούργκεν Χάμπερμας και οι "αναιδείς Έλληνες δισεκατομμυριούχοι"

Αίσθηση έχει προκαλέσει η εκπομπή Report Mainz που προβλήθηκε από τη γερμανική δημόσια τηλεόραση ARD με θέμα τους πλούσιους Ελληνες της Ελβετίας και τα όσα δήλωναν μπροστά στον τηλεοπτικό φακό.

Σημερινό δημοσίευμα στις επιφυλλίδες της Süddeutsche Zeitung με αφορμή το νέο βιβλίο του γερμανού φιλοσόφου Γιούργκεν Χάμπερμας, θέτει το ερώτημα γιατί μπορεί κανείς να απαιτεί από την αλληλεγγύη των ευρωπαίων πολιτών.

Φέρνοντας το παράδειγμα Ιταλίας και Ελλάδας και τις σχέσεις κράτους- πολίτη, επισημαίνει ότι στις χώρες αυτές το κράτος εκλαμβάνεται από μεγάλη μερίδα πολιτών του είτε ως εχθρός ή ως λάφυρο και πάντως όχι ως εγγυτής ελευθερίας και δικαιοσύνης.

Πρόσφατα, εκπομπή του ARD έδειξε Ελληνες δισεκατομμυριούχους οι οποίοι είναι εγκατεστημένοι στην Ελβετία και έχουν μεταφέρει εκεί τις περιουσίες τους .

Ενας απ΄αυτούς δήλωσε ανοικτά ότι θεωρεί τις επενδύσεις στην Ελλάδα «πεταμένα λεφτά» . Ο ίδιος έδειξε να απορεί με τις ευρωπαϊκές δανειακές βοήθειες που δίνονται στη χώρα του. «Χαμένος κόπος» όπως είπε.


Τί να σκεφτεί ο γερμανικής καταγωγής ευρωπαίος συμπολίτης όταν ακούει τέτοιες δηλώσεις; Ακόμα και αν ήθελε να φανεί αλληλέγγυος στους Ελληνες δεν μπορεί εξαιτίας αυτών των αναιδών συμπεριφορών και της κυνικής φυγής κεφαλαίων της ελληνικής πλούσια τάξης να μην διερωτηθεί για το αν οι εγγυήσεις εκατομμυρίων που δίνει αξίζουν τον κόπο.

Ας ρωτήσουμε διαφορετικά : Πώς μπορεί κάποιος να είναι αλληλέγγυος απέναντι σε μια κοινωνία που δείχνει να διακατέχεται και να εκδηλώνει σε τέτοιο βαθμό την έλλειψη αλληλεγγύης;

Η Ελλάδα δεν έχει πρόβλημα φτώχιας, έχει πρόβλημα κατασπατάλησης και κοινωνικής δικαιοσύνης.

Και ας αναλογιστεί κανείς το τί προξένησαν ή προξενούν στην ευρωπαϊκή κοινή γνώμη πολιτικοί όπως οι Μπερλουσκόνι και Σαμαράς. Εδώ εμφανίζονται τυχοδιώκτες που εκβιαστικά παίζουν με την ευημερία και ξένων εθνών γιατί η δική τους συμβολή είναι προφανώς μικρή.
The insider
Σημ.axinosp:600 δις στην Ελβετία έχουν οι Έλληνες μεγαλοαστοί μας λέει η Bild, που τα βρήκαν, ας είναι καλά ο Σημίτης, ο Παπαδήμος , ο Παπαντωνίου και όλη η παλιοπαρέα του ΠΑΣΟΚ με το σκάνδαλο του Χρηματιστηρίου !!