Η μείωση καταθέσεων κατά 13 δις ευρώ στο διάστημα Σεπτεμβρίου – Οκτωβρίου αποδεικνύει ότι η κατάσταση έχει πλήρως ξεφύγει από τον έλεγχο.
Οι επιθετικές μειώσεις καταθέσεων οδήγησαν τις τράπεζες στο ELA αντλώντας 26,5 δις ευρώ.
Όμως η μείωση των καταθέσεων κατά 13 δις σε ένα δίμηνο πέραν από τις προφανείς γενεσιουργές αιτίες αποδεικνύει και κάτι άλλο ακόμη σημαντικότερο.
Τα κεφάλαια, οι καταθέσεις που αποσύρονται από τις τράπεζες δεν πηγαίνουν στην Ελβετία, αυτό είναι βέβαιο.
Οι καταθέτες απέσυραν καταθέσεις να πληρώσουν έκτακτους φόρους έκτακτα χαράτσια ενώ πολλοί επίσης τις μεταφέρουν σε θυρίδες ή σε άλλους ασφαλείς προορισμούς εντός Ελλάδος.
Η συνεχής υπερφορολόγηση έχει ζημιώσει μεταξύ των άλλων και την καταθετική βάση των τραπεζών.
Οι αποκαλύψεις χθες του διοικητής της ΤτΕ Γ. Προβόπουλου στην αρμόδια Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής, αυτό αποδεικνύει ότι οι καταθέσεις κινδυνεύουν.
Οι καταθέσεις έχουν μειωθεί στα 176,7 δις ευρώ. Σωρευτικά στο διάστημα Σεπτεμβρίου - Οκτωβρίου οι καταθέσεις μειώθηκαν 13 δις ευρώ.
Παράλληλα τόνισε ότι αποτελεί σοβαρό πρόβλημα και η μη αξιοποίηση του ΕΣΠΑ ύψους 13 δις ευρώ.
Ο Γ Προβόπουλος τόνισε ότι χρειάζεται μεγαλύτερη πολιτική συναίνεση.
Το διακύβευμα πλέον είναι αν θα καταφέρει η Ελλάδα να περιμείνει στο ευρώ ή αν θα βγει από αυτό, κατρακυλώντας έτσι πολλές δεκαετίες πίσω.
Ο Γ Προβόπουλος υπεραμύνθηκε το τραπεζικό σύστημα καθώς σε πλήθος ερωτήσεων που ετέθηκαν ο διοικητής της ΤτΕ επισήμανε ότι οι τράπεζες σε αυτή την δύσκολη συγκυρία δεν μπορούν να δανείσουν την οικονομία. Η πολύ συντηρητική πολιτική που ακολουθούν οι τράπεζες στα δάνεια είναι ορθή.
www.bankingnews.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου